Κόσμος

Διχασμένη η Ευρώπη για τις κυρώσεις – Ζελένσκι: Φοβάστε τις οικονομικές απώλειες περισσότερο από τα εγκλήματα πολέμου

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα στο νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς θα πρέπει προηγουμένως να αντιμετωπιστούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα, όπως αν η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα θα ισχύσει και για τα τρέχοντα συμβόλαια, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Την ίδια στιγμή ο Ζελένσκι κατηγορεί τους ευρωπαίους ηγέτες ότι φοβούνται περισσότερο τις οικονομικές απώλειες παρά τα εγκλήματα πολέμου.

Την Τρίτη, η Επιτροπή πρότεινε να απαγορευτεί η εισαγωγή άνθρακα, όλων των ειδών, από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με τη Μόσχα.

Στη σημερινή συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων ωστόσο, ορισμένοι εξέφρασαν αντιρρήσεις, όπως είπαν τρεις πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα, όμως διπλωμάτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στην επόμενη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων, την Πέμπτη.

Χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει έξι μέτρα.

Αυτά ήταν:

Πρώτον, την απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία, αξίας 4 δισ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να μειωθεί μια ακόμη σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.

Δεύτερον, την πλήρη απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων τη VTB που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα. Αυτές οι τέσσερις τράπεζες, αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Τρίτον, την απαγόρευση πρόσβασης σε ρωσικά πλοία και πλοία ρωσικής εκμετάλλευσης στα λιμάνια της ΕΕ. Ορισμένες εξαιρέσεις θα καλύπτουν βασικά προϊόντα όπως γεωργικά και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια. Επιπλέον, την απαγόρευση ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών που θα περιορίσει δραστικά τις επιλογές για τη ρωσική βιομηχανία να αποκτήσει βασικά αγαθά.

Τέταρτον, στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε τομείς στους οποίους η Ρωσία είναι ευάλωτη, όπως σε κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, αλλά και ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφοράς.

Πέμπτον, απαγορεύσεις εισαγωγών, μεταξύ άλλων ξύλου,τσιμέντου,  θαλασσινών και ποτών αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ

Έκτον, τη γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στα κράτη-μέλη, ή τον αποκλεισμό κάθε οικονομικής στήριξης, είτε ευρωπαϊκής, είτε εθνικής, στους ρωσικούς δημόσιους φορείς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους Δυτικούς ηγέτες ότι θεωρούν πως οι οικονομικές απώλειες είναι χειρότερες από τα εγκλήματα πολέμου και τόνισε πως δεν μπορεί να ανεχθεί την αναποφασιστικότητα όσον αφορά στην επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στην ομιλία του μέσω βιντεοσύνδεσης και διερμηνέα στο Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε: «Όταν ακούμε νέα ρητορική περί κυρώσεων… δεν μπορώ να ανεχθώ οποιαδήποτε αναποφασιστικότητα έπειτα απ’ όλα όσα έχουν κάνει τα ρωσικά στρατεύματα. Το μόνο που μας λείπει είναι η βασισμένη σε αρχές προσέγγιση μερικών ηγετών -πολιτικών ηγετών, επιχειρηματικών ηγετών- που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πόλεμος και τα εγκλήματα πολέμου δεν είναι κάτι τόσο φρικτό όσο οι οικονομικές απώλειες».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε το Δουβλίνο να πείσει τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβουν «περισσότερο αυστηρά» μέτρα κατά της Μόσχας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος απευθύνθηκε σε κοινή συνεδρίαση και των δύο σωμάτων του ιρλανδικού Κοινοβουλίου, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί «να καταστρέψει τα θεμέλια της ανεξάρτητης ζωής, να καταστρέψει την ταυτότητά μας, όλα όσα μας κάνουν Ουκρανούς».

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως η Ρωσία προκαλεί εσκεμμένα μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε βία και σε ένα νέο κύμα προσφύγων.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago