Πολιτική

Κάνει πίσω ο Μητσοτάκης στην απολιγνιτοποίηση: Διετής αύξηση 50% στην παραγωγή λιγνίτη

Μέτρα για θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι δεν τίθεται σε αμφισβήτηση ο κεντρικός προσανατολισμός που οδηγεί στην κλιματική ουδετερότητα.

Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Στην τρέχουσα συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη, για να μειώσουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028 και αν χρειαστεί θα παραμείνουν σε λειτουργία μονάδες όπως η Μελίτη και ο Άγιος Δημήτριος 5. Θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου”, ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

 Μέρα ορόσημο για τη χώρα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα στην Κοζάνη και αφορά το Φωτοβολταϊκό Πάρκου του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, του μεγαλύτερου σε λειτουργία έργου ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Το έργο που εγκαινιάζουμε συμβολίζει μια αλλαγή στο ενεργειακό και παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας. Γιατί εδώ στο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζανης αποτυπώνονται οι εθνικοί μας στόχοι για φθηνή και καθαρή ενέργεια από τον ήλιο, από τους ανέμους μας, από τα νερά μας , από τη γεωθερμία μας», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνοντας παράλληλα τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση της πολιτικής σε σχέση με το λιγνίτη, δηλώνοντας εμφατικά ωστόσο ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο.

«Έπρεπε να συμβεί ένα πόλεμος αυτού του μεγέθους που έφερε  το φυσικό αέριο σε 10πλασια τιμή για να γίνει προσωρινά ο λιγνίτης πιο φθηνή η παραγωγή του. Αποτελεί λοιπόν μία λύση ανάγκης τη δεδομένη χρονική στιγμή που έρχεται να αντικαταστήσει το συγκυριακό ακριβότερο φυσικό αέριο» είπε και πρόσθεσε « Η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη, χωρίς όμως να χάνει τον κεντρικό της προσανατολισμό και οι όποιες μικρές διορθωτικές παρεμβάσεις γίνουν στο σχέδιο ενέργειας και κλίματος δεν θα θέσουν σε καμία περίπτωση σε αμφισβήτηση τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για την μείωση εκπομπών αερίου θερμοκηπίου έως το 2030 και την κλιματική ουδετερότητα έως 2050. Ναι, για την επόμενη διετία σιγουρά είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξή του ώστε να μειώσουμε βραχυπρόθεσμα την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο. Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο» τόνισε.

Άλλωστε όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Αυτή η προσαρμογή του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και κλίμα, δεν καθυστερεί , δεν αναβάλει και δεν μειώνει όλες τις δράσεις του προγράμματος για τη δίκαιη μετάβαση που συνοδεύει την πολιτική της απολιγνιτοποιήσης, γιατί αυτή είναι μία στρατηγική επιλογή, μία πολιτική αδιαπραγμάτευτη, είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα και αυτές τις πολιτικές μας θα τις υλοποιήσουμε».

Απάντησε μάλιστα και στην κριτική που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση αποδομώντας – όπως είπε – του δύο μύθους : της δήθεν βίαιης απολιγνιτοποίησης και του δήθεν φθηνού λιγνίτη. Η απολιγνιτοποίηση – είπε-  ξεκίνησε εδώ και μία δεκαετία, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση  που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση υπενθύμισε ο πρωθυπουργός πως

«όσο κυβερνούσε η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50% . Είναι λοιπόν τουλάχιστον προκλητικό κάποιοι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα,  αυτοί που δεν έκαναν τίποτα για να προετοιμάσουν την επόμενη μέρα του λιγνίτη».

Στόχος του πρωθυπουργού όπως ανέφερε είναι η Ελλάδα να γίνει πρωταγωνίστρια στον τομέα των ΑΠΕ, γνωστοποιώντας ότι  θα υιοθετήσεις νέες καινοτόμες τεχνολογίες όπως τα αιολικά στη θάλασσα.

«Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το σχετικό νομικό πλαίσιο που θα προσδιορίζουμε τον τρόπο αδειοδότησης και υλοποίησης έργων μεγάλης κλίμακας» είπε.

Αναφερόμενος δε, στην μεθεπόμενη ημέρα υπογράμμισε την ανάγκη της δημιουργίας ΑΠΕ για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, δεσμευόμενος ότι είναι μία πρωτοβουλια που θα τη στηρίξει προσωπικά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, προανήγγειλε τον πρώτο κλιματικό νόμο της Ελλάδας που θα αφορά  το πως θα επιτευχθούν οι στόχοι  σε σχέση με το 2030 για το 2040, 2050 και εξέφρασε την πεποίθηση πως «μεσα στον επόμενο μήνα θα είμαστε έτοιμοι να εξαγγείλουμε και να παρουσιάσουμε  πως αντιλαμβανόμαστε αυτή την πορεία της μείωσης των εκπομπών μας και κυρίως ποιες είναι οι ευκαιρίες που γεννιούνται από αυτή τη μετάβαση».​

 

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago