Για την συμφωνία AUKUS, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την ανθρωπιστική κρίση και τις εκλογές σε Γερμανία και Γαλλία, αναφέρεται ο Ίαν Λέσσερ, ο εκτελών χρέη προέδρου του German Marshall Fund (GMF) μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ .
Για την συμφωνία AUKUS αναφέρει ότι προκάλεσε «έκπληξη» ο χρόνος σύναψης εξηγεί ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά ήταν κάτι αναμενόμενο διότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθεια για τη δημιουργία συμμαχιών κυρίως για αντεπίθεση στην Κίνα στον ινδοειρηνικό.
Ερωτηθείς για το Αφγανιστάν και την προσπάθεια που κάνουν οι Ταλιμπάν να φανούν πιο μετριοπαθείς, αναφέρει ότι «η εμπειρία από τις πρώτες ημέρες δεν φαίνεται καλή. Σε κάθε περίπτωση είναι απίθανο να φανούν ως θετικός παράγοντας σε ό,τι έχει σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα πολιτικά δικαιώματα τόσο από ευρωπαϊκή όσο κι από αμερικανική προσέγγιση». Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι «το ερώτημα σχετικά με το εάν το Αφγανιστάν είναι ακόμη τόσο σημαντικό με στρατηγικούς όρους παγκοσμίως, είναι μία ξεχωριστή ερώτηση. Οι ΗΠΑ πριν από μερικά χρόνια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απλώς επένδυσαν πολλά, ήταν εκεί πολύ καιρό, και τώρα έχουν άλλες πιεστικές προτεραιότητες τόσο στην Ασία, όσο και στην Ευρώπη».
«Τώρα αντιμετωπίζουμε ένα ερώτημα για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση κι αυτό είναι κάτι που θα μας πάρει όχι απλώς τους επόμενους μήνες, αλλά χρόνια» υπογραμμίζει ο κ. Λέσσερ.
Σε ερώτηση σχετικά με την ενίσχυση των γειτονικών στο Αφγανιστάν χωρών για την αποφυγή μεταναστευτικών ροών, τόνισε ότι «ειδικά για την Ευρώπη, η ενίσχυση των γειτονικών χωρών στο Αφγανιστάν, είναι ξεκάθαρα κάτι που ενδιαφέρει. Η Τουρκία είναι μία χώρα κλειδί. Η Τουρκία δεν θέλει άλλους πρόσφυγες, η χώρα έχει ήδη σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια, εκ των οποίων πολλοί Αφγανοί».
Προσέθεσε ότι «εάν η διαχείριση αυτού δεν γίνει με τρόπο θετικό, τότε η Ευρώπη θα μπορούσε να δει ακόμη μία εισροή προσφύγων. Για την Ευρώπη είναι κρίσιμο ερώτημα» επισημαίνοντας όμως ότι ενδιαφέρει και τις ΗΠΑ.
Αναφορικά με την εργαλειοποίηση ανθρώπων, υπογραμμίζει ότι «είναι πραγματικά ανησυχητικό, ειδικά για τις χώρες που είναι στην πρώτη γραμμή. Ναι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά η Ελλάδα το νιώθει πρώτη και έντονα. Άλλες χώρες επίσης το νιώθουν ανάλογα από πού φτάνει το μεταναστευτικό κύμα», αναφέρει ο Λέσσερ.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η συμφωνία AUKUS προκάλεσε «σχετική απογοήτευση». Ωστόσο, και παρά την κρίση που έχει δημιουργηθεί με την Γαλλία, δεν πιστεύει ότι μπορεί να ταρακουνηθεί θεμελιωδώς η διατλαντική σχέση ασφάλειας.
Σχετικά με τη σχέση Γαλλίας-ΗΠΑ, εκτιμά ότι θα αποκατασταθεί.
«Χρειάζεται κάποια προσπάθεια, αλλά πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» επισημαίνει ο Ίαν Λέσσερ.
Σχετικά με τις γερμανικές εκλογές και το τι σημαίνει η αποχώρηση της Άγγελα Μέρκελ σημειώνει ότι «ήταν πόλος σταθερότητας» και προσθέτει ότι «το τι θα γίνει στη Γερμανία θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για το τι θα γίνει σε άλλα μέρη».
«Θα ακολουθήσουν οι εκλογές στην Γαλλία οι οποίες επίσης είναι πολύ κρίσιμες» αναφέρει, ενώ ερωτηθείς για επανεκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν επισημαίνει ότι «στην πολιτική όλα είναι δυνατά. Ξεκάθαρα έχει ανταγωνιστές». Ο Γάλλος πρόεδρος κλήθηκε να αντιμετωπίσει καταστάσεις δύσκολες όπως την πανδημία και οικονομική κρίση αναφέρει ο Ιάν Λέσσερ. Συμπληρώνει ότι από την μία πλευρά βρίσκεται η Λεπέν «η οποία κινητοποιεί γύρω από θέματα όπως η μετανάστευση, η ταυτότητα» και από την άλλη υπάρχει η κεντροδεξιά με την πιο παραδοσιακή έννοια. «Θα δούμε τι θα γίνει αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δεδομένο ότι θα επανεκλεγεί. Σίγουρα έχει μεγάλες πιθανότητες» καταλήγει ο Ίαν Λέσσερ.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…