Πολιτική

Γαλάζια δυσφορία για τους «εξαφανισμένους» του Μαξίμου – ο «αριστοκράτης», ο «θεωρητικός» και ο πρώην «λαλίστατος»

Εντύπωση έχει προκαλέσει στα στελέχη και τους βουλευτές της ΝΔ η «εξαφάνιση» τον τελευταίο καιρό των άλλοτε δραστήριων και πρόθυμων να δώσουν συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου. Το λεγόμενο «επιτελικό κράτος», ή έστω τα πιο προβεβλημένα μέλη του, απουσιάζουν εκκωφαντικά από το προσκήνιο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις και γνωρίζει για πρώτη φορά ίσως τόσο μεγάλη πολιτική φθορά.

Ουσιαστικά τον δημόσιο λόγο της κυβερνητικής παράταξης, πέρα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκφέρουν υπουργοί μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, με τον Άδωνι Γεωργιάδη κυρίως να εμφανίζεται περίπου για όλα τα θέματα, καθώς και λίγοι βουλευτές, που είναι μπαρουτοκαπνισμένοι από τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις. Οι περισσότεροι υπουργοί φροντίζουν να περιορίζονται μόνο στα αναγκαία θέματα τους υπουργείου του ο καθένας και αυτό μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαία η δημόσια τοποθέτησή τους.

Τουναντίον, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά και κορυφαία στελέχη και υπουργοί, αποφεύγουν εδώ και αρκετές εβδομάδες να σηκώσουν το βάρος της γενικότερης πολιτικής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση.

Το φαινόμενο αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τους έμπειρους του κυβερνώντος κόμματος, που επισημαίνουν με πικρή και σκωπτική διάθεση πως «συμβαίνει συχνά να μιλούν όλοι όταν τα πράγματα πάνε καλά, αλλά όταν οι καταστάσεις ‘‘στραβώνουν’’, τότε συνηθίζεται να κρύβονται οι περισσότεροι»!

Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν μάλιστα ότι από τη στιγμή που η κυβερνητική γραμμή για τους εκλογικούς στόχους (αυτοδυναμία ή συνεργασίες;), τον εκλογικό νόμο, αλλά και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για το Ουκρανικό και την ελληνική στάση, ή τα μέτρα για την ακρίβεια, είναι συγκεχυμένες και αλλάζουν συχνά είναι αναμενόμενο κάποιοι να αποφεύγουν να εκτεθούν και να περιμένουν τα… εύκολα!

Τους αναγνωρίζουν μεν πολιτική απειρία, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να αποφεύγουν τη… φουρτούνα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Στο παρασκήνιο τα βέλη συγκεντρώνουν κυρίως τρεις επιτελικοί παράγοντες του Μαξίμου, για τους οποίους τα γαλάζια στελέχη χρησιμοποιούν… κωδικοποιημένες ονομασίες. Είναι ο… «αριστοκράτης», ο «θεωρητικός» και ο «λαλίστατος, αλλά για τα προσωπικά του θέματα», που τώρα όμως αποφεύγει να μιλήσει. Σύμφωνα με τις περιγραφές, ο πρώτος είναι έμπειρος μεν παράγοντας και απολύτου της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, που όμως αποφύγει να μπλεχτεί με την καθημερινότητα, ο δεύτερος, αναδυόμενο στέλεχος που του αρέσει να εμφανίζεται με… εκθέσεις και power point. Ο τρίτος είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για ένα από τα πιο κρίσιμα πεδία της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά επί μεγάλο διάστημα οι δημόσιες παρεμβάσεις του είχαν να κάνουν με άλλα θέματα, για τα οποία έχει μία ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία. Παρότι όμως θα περίμενε κανείς να μιλά τώρα πιο συχνά για τον τομέα της αρμοδιότητάς του, το αποφεύγει επιμελώς, ίσως και για να μην μπλεχτεί με τους υπουργούς, που χειρίζονται τα σχετικά θέματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Τα «καμπανάκια» των δημοσκόπων, η επικοινωνία με Σαμαρά και τα δείπνα της Ντόρας

Τσίπρας: Η κοινωνία πληρώνει τα σπασμένα της κυβέρνησης Mητσοτάκη

Μητσοτάκης: Τέλος εποχής για το ΔΝΤ στην Ελλάδα – Κλείνει ένα γκρίζο κεφάλαιο

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago