Categories: Οικονομία

Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές από τον φόβο κατάρρευσης του κινεζικού κολοσσού Evergrande

Οι διεθνείς αγορές δέχονται πιέσεις και οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πέφτουν, με τον δείκτη Nasdaq να καταγράφει απώλειες άνω του 3% καθώς εντείνονται οι ανησυχίες αφενός για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και αφετέρου για την πιθανή διάχυση των προβλημάτων του κινεζικού κολοσσού των ακινήτων Evergrande.

Οι επενδυτές εμφανίζονται επίσης νευρικοί ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αυτήν την εβδομάδα, στην οποία θα καθορίσει τη μελλοντική πολιτική της.

Οι ανησυχίες για μια πιθανή χρεοκοπία της Evergrande φαίνεται ότι επηρεάζουν ευρύτερα την αγορά. Ο δείκτης S&P 500 καταγράφει επίσης πτώση 4,8% από το υψηλό που είχε καταγράψει στις 2 Σεπτεμβρίου.

«Σήμερα η αγορά πέφτει λόγω της απειλής μετάδοσης της κρίσης της κινεζικής αγοράς ακινήτων, παρά τις πολλές καλές ειδήσεις που είχαν πρόσφατα για την Covid-19», εξήγησε ο Τζέικ Ντόλαρχαϊντ, ο διευθύνων σύμβουλος της Longbow Asset Management στην Τάλσα της Οκλαχόμα.

Η Evergrande είναι σήμερα αντιμέτωπη με ένα χρέος ύψους 260 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Ο φόβος της χρεοκοπίας της υποδαυλίζει τον φόβο ότι θα εξελιχθεί σε μια νέα Lehman Brothers», εξήγησε ο αναλυτής Μάικλ Χιούσον της CMC Markets, αναφερόμενος στην αμερικανική τράπεζα, η κατάρρευση της οποίας προκάλεσε την κρίση του 2007-8.

Νωρίτερα, μεγάλες απώλειες κατέγραψε επίσης το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (-3,30% στο κλείσιμο), το μοναδικό μεγάλο ασιατικό χρηματιστήριο που άνοιξε σήμερα, καθώς και τα ευρωπαϊκά: το Παρίσι έκλεισε με πτώση 1,74%, το Μιλάνο ήταν στο -2,57%, η Φραγκφούρτη στο -2,31% και το Λονδίνο στο -0,86%.

Η κινεζική οικονομία έχει ήδη εμφανίσει τις τελευταίες εβδομάδες πολλές ενδείξεις υποχώρησης, τόσο στην κατανάλωση, όσο και στην παραγωγή. «Κάθε επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη ζήτηση βασικών πρώτων υλών, δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο για πολλά μέταλλα και ορυκτά», εξήγησε ο Ρας Μολντ, ο διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας AJ Bell.

Ποιά είναι η Evergrande

Evergrande Group ονομάζεται μια εταιρεία-κολοσσός της Κίνας, η οποία ιδρύθηκε το 1996 και σήμερα, 25 χρόνια μετά, βρίσκεται μόλις μια ανάσα μακριά από τη χρεοκοπία, απειλώντας με κατάρρευση δεκάδες άλλες εξαρτώμενες από αυτήν κινεζικές εταιρείες αλλά και το ίδιο το κινεζικό τραπεζικό σύστημα.

Η πάλαι ποτέ «Hengda Group» είχε ιδρυθεί το 1996 από τον Κινέζο μηχανικό Hui Ka Yan, ο οποίος θέλησε να ιδρύσει την δική του κατασκευαστική, εκμεταλλευόμενος την ραγδαία αστικοποίηση της εποχής, αλλά και την άνοδο της μεσαίας τάξης στην κινεζική κοινωνία. Στα πρώτα της βήματα, η Hengda αναλάμβανε την κατασκευή μικρών και χαμηλών σε κόστος κατοικιών στην περιοχή Γκουαντζού όπου και εδραζόταν.

Συνεχώς ανερχόμενη κι αναπτυσσόμενη, το 2009 η Hengda αλλάζει επωνυμία, μετατρέπεται σε Evergrande και μπαίνει στο χρηματιστήριο. Λαμβάνοντας σειρά τεράστιων δανείων, η Evergrande μετατράπηκε αρκετά γρήγορα στην μεγαλύτερη κατασκευαστική της Κίνας. Με τη βοήθεια των δανείων η εταιρεία κατάφερε να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως το ποδόσφαιρο, τα ηλεκτρικά οχήματα και το φυσικό νερό.

Δυστυχώς, ο τροχός της επιτυχίας γύρισε με τα χρόνια για την Evergrande. Βασιζόμενη για χρόνια στη φθηνή χρηματοδότηση και στον υπέρογκο δανεισμό, η εταιρεία συγκέντρωσε σταδιακά ένα τεράστιο χρέος, ξεμένοντας επιπλέον από επιλογές που θα μπορούσαν να την απαλλάξουν από τους πιστωτές της.

Περί τα τέλη του Ιουνίου του 2021, η Evergrande έφτασε να χρωστάει περίπου 2 τρισεκατομμύρια γουάν (309 δις δολάρια) βάσει του ισολογισμού της, μαζί με ένα ακόμη άγνωστο ποσό οφειλών, εκτός ισολογισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών επενδυτών, ο κολοσσός βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα μιας δραματικής αναδιάρθρωσης του χρέους της ή, εναλλακτικά, της χρεοκοπίας.

Μια χρεοκοπία της Evergrande θα είχε ως αποτέλεσμα ένα οικονομικό «τσουνάμι» με συνέπειες σε έργα, εργαζόμενους και επενδυτές. Για κάποιους αναλυτές, η Evergrande θα μπορούσε να μετατραπεί στην «Lehman Brothers της Κίνας», καθώς οι υποχρεώσεις της ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ της χώρας.

Αυτή την στιγμή, η εταιρεία απασχολεί, στο δυναμικό της, περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους, οι οποίοι, μαζί με τις οικογένειές τους, έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια γουάν στο WMP της εταιρείας. Τα υπό κατασκευή έργα της Evergrande αυτή την στιγμή ανέρχονται στα 800, με τα μισά από αυτά, βέβαια, να έχουν «παγώσει» λόγω της ταμειακής κατάρρευσης της εταιρείας.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago