Πολιτική

Μητσοτάκης: Τα «καμπανάκια» των δημοσκόπων, η επικοινωνία με Σαμαρά και τα δείπνα της Ντόρας

Σε περιδίνηση διαρκείας βρίσκεται η Κυβέρνηση, αλλά και η ΝΔ, καθώς η δυσφορία και ο προβληματισμός του κόσμου για την ακρίβεια και τις κυβερνητικές  πολιτικές προσλαμβάνει σοβαρές διαστάσεις. Η αιφνίδια στροφή του Κ. Μητσοτάκη από το «δόγμα της αυτοδυναμίας» σε Κυβερνήσεις συνεργασίας (μετά τις δεύτερες εκλογές) δημιούργησε μεγαλύτερη ανασφάλεια και προβληματισμό πρωτίστως στους βουλευτές του Κυβερνώντος κόμματος , παρά έλυσε προβλήματα.

Το πρόβλημα για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση καθίσταται καθημερινά και οξύτερο καθώς υπάρχει μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα και ρευστότητα που προέρχεται τόσο από τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα και την αδυναμία αντιμετώπισης τους, αλλά και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον πολιτική κυριαρχία του Κυβερνώντος κόμματος και η αυτοδυναμία τόσο στις πρώτες (με απλή αναλογική) εκλογές όσο και στις δεύτερες (με το νέο εκλογικό σύστημα) δεν φαίνεται να υπάρχει.

Τα μαντάτα στο Μαξίμου

Τα «μαντάτα» έχουν φτάσει με τον πλέον επίσημο και ηχηρό τρόπο στο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί επισταμένως και από τους συμβούλους του και από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων για το προς τα πού πάει η κατάσταση. Κοινός τόπος στις επισημάνσεις των  συμβούλων και των δημοσκόπων που ενημερώνουν το Μαξίμου, είναι πως «υπάρχει μεγάλη φθορά που πλέον καταγράφεται και ποιοτικά και ποσοτικά». Και στο ερώτημα μάλιστα αν «είναι αναστρέψιμη αυτή φθορά», δεν υπάρχουν καθαρές απαντήσεις. Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρονται από τις συσκέψεις και τις συνομιλίες στο Μαξίμου οι απαντήσεις που λαμβάνει ο Πρωθυπουργός από τους συμβούλους και τους ειδικούς στο προηγούμενο ερώτημα είναι «πως για την ώρα δεν υπάρχουν ευρήματα ή ενδείξεις που να συνηγορούν ότι μπορεί να συγκρατηθεί η φθορά ή και να δείχνει τάσεις αναστροφής».  Όλα αυτά έχουν σημάνει συναγερμό στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό να ζητεί επίμονα από τους συνεργάτες τους «προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις για να μείνουμε μέσα στο παιχνίδι».

Εβδομαδιαίες οι απώλειες

Πάντως τα «καμπανάκια» των συμβούλων και των δημοσκόπων έγιναν ηχηρότερα τις τελευταίες 2 βδομάδες , όταν «ποσοτικοποιήθηκε»  λεγόμενη φθορά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και πάλι στο Μαξίμου η Κυβέρνηση χάνει από 0,6% -0,9% εβδομαδιαία με μια τάση της τελευταίες μέρες η απώλεια αυτή να είναι στις ψηλότερες τιμές (σχεδόν κοντά στη μονάδα) . Πρακτικά αυτό σημαίνει, αν διατηρηθούν αυτές οι τάσεις ότι οι μηνιαίες απώλειες (δημοσκοπικά) του Κυβερνώντος Κόμματος φτάνουν μεταξύ 2,5%-3%.

Στο κυβερνών κόμμα επικρατεί αναστάτωση και βαρύ κλίμα. Όλοι ήδη συζητάνε για την «επόμενη μέρα» , αν και για την ώρα τουλάχιστον δεν έχει βρεθεί «κοινή περπατησιά» στο τι πρέπει να γίνει ή ποιος θα αναλάβει πρωτοβουλία για αλλάξει το πολιτικό κλίμα .

Ψάχνει τους «πρώην»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκε εισηγήσεις να συναντηθεί και να συνεννοηθεί με τους δύο πρώην Προέδρους της Ν.Δ και πρώην Πρωθυπουργούς , Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, ώστε να ακούσει την γνώμη τους και να δοθεί εκ νέου μια αίσθηση συνεννόησης και ενότητας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες επαφή μέχρι τώρα έχει γίνει μόνο με τον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες συζητήθηκαν πολλά θέματα συμπεριλαμβανομένου και αυτού του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών. Ο κ. Σαμαράς , σύμφωνα με τις πληροφορίες, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός έως και αρνητικός για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ειδικά αυτή την περίοδο και υπ΄αυτές τις συνθήκες. Φαίνεται να είπε στον κ. Μητσοτάκη να αναμένει και να πάει προς το τέλος της τετραετίας τις εκλογές , ωστόσο κ. Σαμαράς του ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο πως αν φέρει προς κύρωση στη Βουλή τα Πρωτόκολλα για τη Συμφωνία των Πρεσπών (Βόρεια Μακεδονία), όχι μόνο δεν θα τα ψηφίσει αλλά θα σταθεί «απέναντι».

Με τον Κώστα Καραμανλή για την ώρα τουλάχιστον δεν έχει υπάρξει κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση (επελέγη αυτή η οδός από το Μαξίμου). Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες με πολύ ευγενικό και προσεκτικό τρόπο ο κ. Καραμανλής  φέρεται να διαμήνυσε στον κ. Μητσοτάκη όταν έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο κοινωνική συνάντησης, ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να αναμιχθεί σε οποιεσδήποτε εξελίξεις και πως το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πολιτευθεί εκ νέου.

Η οικοδέσποινα

Πάντως σύμφωνα με τις πληροφορίες το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι συναντήσεις και τα δείπνα στελεχών και βουλευτών της Ν.Δ που συζητούν εξαντλητικά το τι μπορεί να γίνει. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι πως τους τελευταίους μήνες ένα ιστορικό και με σημαντική διαδρομή στέλεχος του κόμματος η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, είναι τακτική οικοδέσποινα σε δείπνα πρωτίστως κοινωνικού χαρακτήρα υπουργών, βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ, όλως ανεξαιρέτως των τάσεων και των αποχρώσεων του κόμματος.  Οι πολιτικές εξελίξεις συζητούνται βέβαια, ωστόσο μέχρι ένα σημείο. Όπως έλεγε στέλεχος της ΝΔ που παρευρίσκεται τακτικά στις κοινωνικού χαρακτήρα συναντήσεις με οικοδεσπότη την Ντόρα Μπακογιάννη «η Ντόρα ενδιαφέρεται μόνο για την ενότητα της παράταξης και για προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι έμπειρη γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, όμως η ίδια ούτε αναμιγνύεται πέρα από τα καθήκοντα της, ούτε συζητάει τίποτα παραπάνω».     

Ειδήσεις σήμερα:

Διαφωνίες στην Ε.Ε. για το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία (politicus.gr)

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι τα πτώματα ήταν στο δρόμο για μέρες (politicus.gr)

H χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου στο τραπέζι των ειδικών (politicus.gr)

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago