Categories: Οικονομία

Ισχυρή ανάκαμψη… διαρκείας βλέπει για την Ελλάδα η Morgan Stanley

Θεαματική άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,9% το 2021 προβλέπει για την Ελλάδα, σε έκθεσή της, η Morgan Stanley. Ο αμερικανικός οίκος, εκφράζει την αισιοδοξία του για διατήρηση της ισχυρής ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας πως η χώρα μας έχει ως «καύσιμα» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης- για τα οποία ωστόσο σημειώνει πως υπάρχουν ρίσκα απορρόφησης.

 

Στην έκθεσή της, η Morgan Stanley, σημειώνει πως στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους στην Ελλάδα καταγράφηκε έντονη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και του ανοίγματος της οικονομίας, με επιστροφή σε επίπεδα προ πανδημίας από το δεύτερο τρίμηνο, τάση που συνεχίστηκε και ενισχύεται κατά το γ’ τρίμηνο του έτους.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,9% φέτος, με την οικονομία να αναπτύσσεται περαιτέρω κατά 2,7% ετησίως την επόμενη διετία, με σημαντική συμβολή από τις επενδύσεις.

 

Η έκθεση καταγράφει επιστροφή της αγοράς εργασίας (επίπεδο απασχόλησης και ποσοστό ανεργίας) στα προ πανδημίας επίπεδα κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου, με ώθηση από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και την επάνοδο των τουριστικών ροών. Στο τελευταίο κομμάτι, οι διανυκτερεύσεις ανέκαμψαν σε επίπεδα σχεδόν 50% του 2019 τον Ιούλιο, ενώ οι αφίξεις τουριστών ανέκαμψαν σε επίπεδα 75% του 2019 τον Αύγουστο. Ο οίκος εκτιμά ότι τα δεδομένα αυτά θα βελτιωθούν περαιτέρω το 2022, με την επανεκκίνηση των ταξιδιών αναψυχής και εκτός Ευρώπης.

 

Θετικά τα στοιχεία και για τη μεταποίηση, καθώς η Morgan Stanley παρατηρεί ισχυρή ανάκαμψη στη βιομηχανική δραστηριότητα εφέτος, που αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερες επενδύσεις και κατανάλωση μεσοπρόθεσμα.

 

Τα δημόσια οικονομικά
Η Morgan Stanley βλέπει διατήρηση του momentum ανάπτυξης για την Ελλάδα

Ο οικονομολόγος της Morgan Stanley, Mario Pietrunti, σημειώνει, στην ανάλυσή του για την ελληνική οικονομία, πως οι θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις συμβάλλουν και στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, με τα έσοδα να επιστρέφουν σε επίπεδα προ Covid-19 το τρίτο τρίμηνο.  Η σημαντική στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο peak της πανδημίας, με τα μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα (6,7% του ΑΕΠ πέρυσι και 7,5% το τρέχον έτος), δεν τον αποθαρρύνει από τα αναμένει μία απότομη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας από το 2022 (πρωτογενές έλλειμμα 1,6%) και σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2023 (-0,1%).

 

Παρά την ισχυρή ανάπτυξη και τη βελτίωση στα έσοδα, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να διατηρηθεί σταθερός το 2022 λόγω υψηλών επιτοκιακών δαπανών, ενώ αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση το 2023, με το χρέος να υποχωρεί κάτω από το όριο του 200%.

«Καύσιμο» το Ταμείο Ανάκαμψης

 

Η έκθεση του αμερικανικού οίκου επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι από τους πλέον ωφελημένους από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με επιδοτήσεις και δάνεια ύψους 30,5 δισ. ευρώ ή 18% του ΑΕΠ, γεγονός που δημιουργεί άφθονο χώρο για μια διαρθρωτική αύξηση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, με την Κομισιόν να εκτιμά μια συνεισφορά άνω του 2,5% ετησίως σε πρόσθετη ανάπτυξη για όσο είναι σε ισχύ το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και μόνιμη αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης άνω του 1%.

 

Παρόλα αυτά, ο οίκος επισημαίνει ότι η κλίμακα του ελληνικού σχεδίου για απορρόφηση του πλήρους ποσού των δανείων, αποτελεί «πρόκληση», με δεδομένο το ισχνό ιστορικό της χώρας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago