Πολιτική

Χωρίς αντίπαλο ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μεγάλη στήριξη στις εσωκομματικές κάλπες

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ

Mε την εκλογή των περίπου 5.000 συνέδρων (ο τελικός αριθμός θα γίνει γνωστός ίσως και σήμερα) ολοκληρώθηκε και η τελευταία οργανωτική διαδικασία πριν από το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αρχίζει στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο την Πέμπτη 14 Απριλίου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή των Βαϊων, 17 Απριλίου.

Η Κουμουνδούρου πανηγυρίζει για τη συμμετοχή καθώς σε σχέση με το συνέδριο του 2016 προσήλθε στις κάλπες τριπλάσιος αριθμός μελών. Για όσους αρέσκονται στους αριθμούς και τις συγκρίσεις, το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εγγεγραμμένα 24.000 μέλη από τα οποία είχαν ψηφίσει τα 13.500, ενώ τώρα σε σύνολο περίπου 61.000 εγγεγραμμένων ψήφισαν κάτι παραπάνω από 40.000 άτομα. Το εντυπωσιακό είναι ότι στα αστικά κέντρα η συμμετοχή ήταν μικρότερη σε σχέση με την επαρχία. Έτσι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στην επαρχία ο μέσος όρος προσέλευσης άγγιζε το 70% ενώ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη το 55%.

Τι επιβεβαιώθηκε από αυτό το τριήμερο εκλογής – «τριήμερο δημοκρατίας», όπως το χαρακτήρισε ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος; Το γεγονός ότι η κυρίαρχη τάση εντός του κόμματος παραμένουν οι «προεδρικοί» που δείχνουν ν’ αντιπροσωπεύονται μ΄ ένα 45% έναντι της «Ομπρέλας» που συγκεντρώνει ένα ποσοστό συνέδρων κοντά στο 35%. Το υπόλοιπο ποσοστό αφορά τις υπόλοιπες τάσεις (βλέπε ΡΕΝΕ) και κάποιους πασοκογενείς που δεν εντάσσονται στους προεδρικούς. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως κυρίαρχος του συνεδρίου πριν καν αυτό αρχίσει θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και πως το σύνολο των προτάσεών του για τις αλλαγές στη δομή του κόμματος θα περάσει από το συνέδριο. Προτάσεις που αφορούν κατά κύριο λόγο την εκλογή του επικεφαλής και της κεντρικής επιτροπής από τη βάση, το όριο βουλευτικών θητειών στις 3, την ποσόστωση ανδρών-γυναικών στο 50% κ.α.
Τούτων δοθέντων όσοι έβλεπαν «ντέρμπι» στο συνέδριο μεταξύ προεδρικών και Ομπρέλας και αλληλομαχαιρώματα συντρόφων μάλλον διαψεύδονται. Προφανώς και ο αντίλογος απέναντι στις προτάσεις Τσίπρα θα υπάρξει, ωστόσο όλοι -και κυρίως τα στελέχη της Ομπρέλας- έχουν στο μυαλό τους την επόμενη μέρα του συνεδρίου και κατά πόσο θα έχουν καταφέρει να κρατήσουν άμυνες εντός του κόμματος που θα τους επιτρέπουν να έχουν λόγο στις εσωτερικές διαδικασίες.
Από την πλευρά τους οι προεδρικοί κάνουν λόγο για «σαρωτική νίκη Τσίπρα» πριν καν αρχίσει το συνέδριο, ενώ οπαδοί τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλο και πιο συχνά αναφέρονται και σε «εκκαθαρίσεις» μετά απ’ αυτό, στοχεύοντας σε στελέχη της Ομπρέλας που έχουν ενοχλήσει κατά καιρούς με την κριτική τους (π.χ. Φίλης, Σκουρλέτης κ.α.). Ευτυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κανείς απ΄ αυτούς δεν βρίσκεται στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι με την ίδια ευκολία που μπορεί να τραβήξει το χαλί κάτω απ’ τα πόδια της Ομπρέλας, μπορεί να το κάνει και για τους προεδρικούς αν το θεωρήσει αναγκαίο.

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago