Κόσμος

Μπούτσα: Θηριωδία με τουλάχιστον 340 άμαχους νεκρούς – Δορυφορικές εικόνες φρίκης με ομαδικούς τάφους

Αντιμέτωποι με μια φρικιαστική πραγματικότητα με τα νεκρά πτώματα αμάχων στους δρόμους της πόλης τους είναι οι -επιζήσαντες- κάτοικοι της πόλης Μπούτσα, όπου, όπως αποκαλύπτονται εικόνες φρίκης.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα έκαναν λόγο για 340 πτώματα που έχουν περισυλλεγεί από τους δρόμους μετά τη σφαγή που εκτυλίχθηκε εκεί.

Η εφημερίδα Ukrayinska Pravda,αναφέρει αυτό τον αριθμό επικαλούμενη ένα γραφείο τελετών. Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται, καθώς μερικά πτώματα είναι θαμμένα σε πίσω αυλές σπιτιών.

Μπούτσα: Πόλη φάντασμα μετά τη σφαγή

Η Μπούτσα , η οποία έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα είναι μια περιοχή περίπου 37.000 κατοίκων έξω από το Κίεβο. Η ουκρανική πόλη καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό την τρίτη ημέρα του πολέμου, στις 26 Φεβρουαρίου, και παρέμεινε απροσπέλαστη για περισσότερο από έναν μήνα. Πολλοί κάτοικοι παγιδεύτηκαν από τις αδιάκοπες μάχες και στερήθηκαν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ επιβίωναν σε πολικές θερμοκρασίες. Όταν οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν την Πέμπτη (31/3), οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να εισέλθουν πλήρως στην πόλη.
Οι μαρτυρίες για τις ρωσικές θηριωδίες, συμπεριλαμβανομένων των φρικιαστικών εικόνων νεκρών αμάχων που κατέγραψε η ΕΡΤ και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ήρθαν στο φως καθώς οι δυνάμεις της Ρωσίας αποσύρονται από περιοχές κοντά στο Κίεβο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια περικύκλωσης της πρωτεύουσας.

«Πτώματα εκτελεσμένων ανθρώπων εξακολουθούν να βρίσκονται στην οδό Γιαμπλούσκα στην Μπούσα. Τα χέρια τους είναι δεμένα πίσω από την πλάτη τους με λευκά κουρέλια, πυροβολήθηκαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους. Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε τι είδους ανομία διέπραξαν εδώ», δήλωσε το Σάββατο στο Reuters ο δήμαρχος της Μπούσα Ανατόλι Φεντόρουκ.

Δορυφορικές εικόνες με τάφρο ομαδικών τάφων

Η αμερικανική εταιρεία Maxar δημοσίευσε φωτογραφίες πάνω από την Μπούτσα. Αυτές δείχνουν μία τάφρο μήκους περίπου 14 μέτρων, στον περιβάλλοντα χώρο εκκλησίας, στο σημείο δηλαδή όπου έχει εντοπιστεί ένας ομαδικός τάφος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για γενοκτονία κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις για έγκλημα πολέμου.Η Μόσχα αρνείται την κατηγορία. Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο έκανε λόγο για «σκηνοθεσία από το καθεστώς του Κιέβου για τα δυτικά μέσα.

Η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν ιατροδικαστικές εξετάσεις στις σορούς ώστε να γίνει κατανοητό το πλαίσιο στο οποίο διαπράχθηκαν τα εγκλήματα. Πρόκειται επίσης να ζητηθεί η συνδρομή ξένων ερευνητών.

Ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας διέταξε να διεξαχθεί επίσημη εξέταση γι’ αυτό που αποκάλεσε ουκρανική «προβοκάτσια» μετά τις κατηγορίες του Κιέβου εναντίον των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων για σφαγή αμάχων στην πόλη Μπούτσα.

Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής, έδωσε εντολή να αρχίσει έρευνα στη βάση ότι η Ουκρανία διέδωσε «εσκεμμένα ψευδή πληροφόρηση» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Μπούτσα, ανέφερε η επιτροπή σε δήλωση που εξέδωσε.

Νέες κυρώσεις ζήτησε ο Μακρόν

Είναι απαραίτητος ένας νέος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για δολοφονίες στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας.

«Υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται για τους φόνους στην Μπούτσα”», δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

«Αυτό που συνέβη στην Μπούτσα απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα», πρόσθεσε.

Αυτές οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο, πρότεινε ο Μακρόν, ο οποίος αυτό τον μήνα αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία.

Υπό αυτές τις εξελίξεις η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει την σοβαρότερη κρίση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 έπειτα από την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Για γενοκτονία μιλούν Μαδρίτη και Βαρσοβία

Για «γενοκτονία» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ αναφερόμενος στην σφαγή των αμάχων στην Μπούτσα κατά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τα περίχωρα του Κιέβου.

«Θα κάνουμε παν δυνατόν ώστε εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μην μείνουν ατιμώρητοι και για να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων, στην προκειμένη περίπτωση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για να λογοδοτήσουν για τα περιστατικά που θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και, γιατί να μην το πούμε, γενοκτονία».

Στην Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ζήτησε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για «την γενοκτονία» που διαπράχθηκε από τον ρωσικό στρατό στις ουκρανικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Μπούτσα.

«Τις πολυαίμακτες σφαγές που διαπράχθηκαν από τους Ρώσους, τους ρώσους στρατιώτες, πρέπει να τις πούμε με το όνομά τους. Είναι γενοκτονία και πρέπει να δικαστεί», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι. «Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για το έγκλημα αυτό της γενοκτονίας».

Zαχάροβα: «Παραγγελιά» των ΗΠΑ οι εικόνες φρίκης

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το οπτικό υλικό με νεκρούς αμάχους στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας «παραγγέλθηκε» από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο σχεδίου για να κατηγορηθεί η Ρωσία.

“Ποιοι είναι αυθεντία στην προβοκάτσια; Φυσικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ”, σημείωσε σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως είπε η Ζαχάροβα, η άμεση κατακραυγή της Δύσης για τις εικόνες αυτές με τους νεκρούς αμάχους υποδηλώνει ότι το θέμα εντάσσεται σε ένα σχέδιο με στόχο να αμαυρωθεί η φήμη της Ρωσίας.

«Στην περίπτωση αυτή μου φαίνεται ότι το γεγονός πως οι δηλώσεις αυτές (για τη Ρωσία) έγιναν κατά τα πρώτα λεπτά μετά την εμφάνιση αυτού του υλικού δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος ‘παρήγγειλε’ αυτό το θέμα».

Ζελένσκι: Κτήνη και χασάπηδες…

Στο μήνυμα του προς τους Ουκρανούς, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι μπορεί να έρθουν στο φως κι άλλες «φρικαλεότητες», να αποκαλυφθούν «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της χώρας του που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο.

«Αυτή είναι φύση του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα μας. Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν». Και πρόσθεσε: «Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; Τι έκανε ένας άμαχος που απλά οδηγούσε το ποδήλατό του; Γιατί άμαχοι σε μια ειρηνική ουκρανική πόλη βασανίστηκαν μέχρι θανάτου; Γιατί στραγγάλισαν γυναίκες αφού τους έβγαλαν τραβώντας τους από τα αυτιά τα σκουλαρίκια; Πώς μπόρεσαν να βιάζουν γυναίκες και να τις σκοτώνουν μπροστά στα παιδιά τους; Να περιγελούν τα θύματά τους ακόμα και μετά τον θάνατό τους; Γιατί πάτησαν πτώματα με άρματα μάχης; Τι έκανε η Μπούτσα στη Ρωσία σας;».

Διαβάστε επίσης;

Ουκρανία: Νέες εκρήξεις σε Χερσώνα, Τερνόμπιλ, Οδησσό – Καταστράφηκε η Τσερνίχιβ

ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα στέλνει αντιαεροπορικά και στρατό στη Βουλγαρία

Ο Πούτιν επιδιώκει πόλεμο διαρκείας, αλλά τι μέσα θα χρησιμοποιήσει ακόμα;

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago