Categories: Οικονομία

Ξαφνική “βουτιά” για bitcoin και ether – Οι 3 αιτίες

Είναι διόρθωση σε ένα παρατεταμένο ράλλυ, ή πανικός των traders που ανησυχούν για τη φορολογία; Με ευρύ sell off αντιδρούν οι αγορές κρυπτονομισμάτων σήμερα, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 7% της συνολικής τους κεφαλαιοποίησης, οδηγώντας τα σε χαμηλά μήνα. Το πρωί, το βασικό κρυπτονόμισμα, το bitcoin, υποχώρησε 4,96%, στα 60.695 δολάρια, ενώ νωρίτερα έφτασε να χάνει ως και 7,3%, ενώ το Ether με απώλειες 5,93%, προσγειώνεται στα 4.301 δολάρια, έχοντας καταγράψει απώλειες ως και 7,8%.

Με τη συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων να έχει χάσει περίπου 7% τις τελευταίες 24 ώρες, φτάνοντας στα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, το ερώτημα είναι το “γιατί” καταρρέουν σήμερα. Η απάντηση κρύβεται στον “διωγμό”, ή τη ρύθμιση που ετοιμάζεται γι’ αυτά από τις Αρχές των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Impact, Hayden Hughes, εξηγεί στο Bloomberg ότι «είδαμε να υπογράφεται το νομοσχέδιο για τις υποδομές στις ΗΠΑ, το οποίο έχει προκαλέσει sell off από traders που ανησυχούν για τη ρύθμιση και τη φορολογία». Πρόκειται για το νομοσχέδιο υποδομών, ύψους 550 δισεκατ. δολαρίων που υπέγραψε ο Joe Biden, και στο οποίο επισημαίνονται νέες φορολογικές απαιτήσεις για τα ψηφιακά νομίσματα. Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Janet Yellen, άλλωστε, το έχει πολλάκις πει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιτρέψει συναλλαγές με ανεξέλεγκτα νομίσματα.

Στο άλλο μέτωπο, η Κίνα έχει θέσει υπό διωγμό αρχικά το mining και έπειτα τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την -μεγάλη- κατανάλωση ενέργειας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη Bitcoin με την εθνική επιτροπή ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων της χώρας να αναφέρει νωρίτερα την Τρίτη πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες για «εξορία» των εξορύξεων κρυπτονομισμάτων.

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη άποψη για το σημερινό sell off που δεν αποδίδει τις αιτίες του σε πανικό των traders και των επενδυτών ενόψει ρυθμίσεων και φορολογίας, αλλά σε μια φυσιολογική διόρθωση. Με το bitcoin να έχει υπερδιπλασιάσει την τιμή του φέτος και το ether να την έχει διογκώσει κατά έξι φορές, προβάλλονται ως εναλλακτικά, ψηφιακά assets, με το CNBC να επισημαίνει ότι τα ράλλυ τους ενισχύονται από αμφιλεγόμενα επιχειρήματα ότι μπορούν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους πληθωρισμού.

Ορισμένοι τεχνικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η ισχυρή πορεία των κρύπτο έπρεπε να κάνει μία παύση. «Θα ήταν ασυνήθιστο να συνεχίσουν ανοδικά χωρίς διορθώσεις», αναφέρει ο επικεφαλής Ασίας-Ειρηνικού στην πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Luno στη Σιγκαπούρη Vijay Ayyar. Ο ίδιος θεωρεί ότι «βλέπουμε μια υγιή υποχώρηση» μετά από ένα παρατεταμένο ράλλυ.

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago