Πολιτική

Το μπούμερανγκ της «σταθερότητας»

Η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του ιστότοπου newsbomb.gr που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες ήταν η πρώτη στο είδος της που κατέγραφε τη μικρότερη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις 7,4 μονάδες. Παράλληλα για πρώτη φορά στα επιμέρους ερωτήματα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «καπέλωνε» την κυβέρνηση στο βασικό ερώτημα αναφορικά με το ποιος θα μπορούσε να διαχειριστεί περισσότερο αποτελεσματικά την ακρίβεια.

Στην Κουμουνδούρου δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για τη δημοσκόπηση γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ. η οποία και έσπευσε να σχολιάσει την ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις δημοσκοπήσεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, καταγγέλλει συλλήβδην τις δημοσκοπήσεις, επειδή δεν ταιριάζουν με το πολιτικό του αφήγημα και δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται με μεγάλη διαφορά και σήμερα εμφανίζεται να πανηγυρίζει για μέτρηση της MRB» σημείωνε δηκτικά. Αχρείαστο το σχόλιο με δεδομένο το γεγονός πως ανεξαρτήτως του τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η φθορά της κυβέρνησης καταγράφεται συστηματικά εδώ και μήνες και ήταν μάλλον ζήτημα χρόνου από τη στιγμή που δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης να βρεθεί πίσω σε επιμέρους ερωτήματα, όπως κι έγινε.

Το βασικό πρόβλημα στο αφήγημα της κυβέρνησης στην παρούσα περίοδο είναι ότι δεν της βγαίνει το προφίλ του κόμματος που μπορεί να εγγυηθεί τη «σταθερότητα». Αποτελεί βασικό εχέγγυο της «κανονικότητας», αφήγημα που είχε χρησιμοποιήσει κατά κόρον στην υπόθεση της πανδημίας και το οποίο υποχώρησε μπροστά στην πραγματικότητα του πολέμου, των διεθνών εξελίξεων και των συνεπειών τους. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το εν λόγω αφήγημα της σταθερότητας θα αποτελέσει μπούμερανγκ για την Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για έναν «αυτοπαγιδευμένο» πρωθυπουργό ο οποίος βρίσκεται «σε ελεύθερη πτώση και και σε κενό στρατηγικής». Το πόσο έχουν δίκιο σ’ αυτό θα φανεί αν και η αλήθεια είναι ότι το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα δείχνει αρκετά «κουρασμένο» και τ’ αντανακλαστικά του δεν παραπέμπουν σε μηχανισμό που έχει συγκεκριμένο σχέδιο και το ακολουθεί αλλά που βασίζεται κατά κύριο λόγο σε αυτοσχεδιασμούς της στιγμής.

Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα την τελευταία εβδομάδα όταν για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός μίλησε περισσότερο συγκεκριμένα για το χρόνο των εκλογών (το έως μέχρι εκείνη τη στιγμή «στο τέλος της 4ετίας» μετατράπηκε σε «άνοιξη του 2023») ενώ για πρώτη φορά έκανε λόγο και για «συνεργασίες». Το εντυπωσιακό είναι πως αυτή η μεταστροφή έγινε σε 6 μόλις μέρες. Έτσι, ενώ στις 23 Μαρτίου μιλούσε ακόμα για «αυτοδυναμία» και χαρακτήριζε τις συνεργασίες «πειραματισμούς», υποστηρίζοντας ότι «δεν θα αντέξουν», στις 29 Μαρτίου τόνιζε πως «δεν είναι αυτοσκοπός η αυτοδυναμία» και πως «ο λαός θα επιλέξει αν θα κυβερνηθεί από ένα ή δύο κόμματα».

Στο Politicus εκείνες τις μέρες γράφαμε για τις «κρυφές δημοσκοπήσεις» που είχαν φτάσει στα επιτελεία των κομμάτων και χτυπούσαν καμπανάκια.

Με βάση όλα τα παραπάνω μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εσχάτως έχει οπλίσει την επιχειρηματολογία του με το δίλημμα «Μητσοτάκης ή σταθερότητα», θέλοντας ν’ αντιστρέψει με αυτόν τον τρόπο το όπλο του αντιπάλου του και να το γυρίσει μπούμερανγκ. Το πως θα του βγει, μένει να το δούμε.

Δημοσκοπήσεις: Η ελεύθερη πτώση της ΝΔ, η μονοψήφια διαφορά και το «rebound» στο οποίο ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Pulse: 8,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Η ακρίβεια προβληματίζει περισσότερο τους πολίτες

Κρυφές δημοσκοπήσεις: Καμπανάκια για τα μεγάλα κόμματα

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago