Categories: Πολιτική

Το ενδεχόμενο νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους διχάζει τα κυβερνητικά στελέχη

Στην ιδιαιτέρως κρίσιμη καμπή της μάχης με την πανδημία στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς τα αρνητικά ρεκόρ στους επιδημιολογικούς δείκτες καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο, οι συνθήκες που βιώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας θυμίζουν «εμπόλεμη» κατάσταση. Η ασφυκτική πίεση στα δημόσια νοσοκομεία αντανακλάται στις εφημερίες όπου κάθε φορά εξελίσσεται ένας αγώνας δρόμου τόσο από τους γιατρούς όσο και από τους νοσηλευτές με στόχο να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες COVID για τους ασθενείς.

Την ίδια ώρα, εμβολιασμένοι ασθενείς που βρίσκονται αντιμέτωποι με άλλα νοσήματα και έχουν ανάγκη από ιατροφαρμακευτική φροντίδα νοσηλεύονται σε ράντζα, με το ΕΣΥ να μετρά για μια ακόμη φορά τις πεπερασμένες δυνάμεις του αναζητώντας εφεδρείες και συμμαχίες. Στο μεταξύ οι προβλέψεις από τα δυσοίωνα σενάρια κάνουν λόγο για 900 διασωληνωμένους μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου από επιπλοκές της λοίμωξης COVID θα αγγίξουν τους 900 με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η τροπή που έχει πάρει η κατάσταση με τον κορονοϊό δεν μας επιτρέπει να στρέψουμε το βλέμμα αλλού και υπό το πρίσμα αυτό, η σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με επίκεντρο την διαχείριση της πανδημίας είναι σφοδρή το τελευταίο διάστημα.

Καθυστερεί η κυβέρνηση, λέει η αξιωματική αντιπολίτευση

Σε αυτό το σκηνικό, βέβαια, το γεγονός ότι δεν υπάρχει και μια ενιαία ανάγνωση όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με την πανδημία, μόνο θετικό αντίκτυπο δεν έχει.

Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του επιμένει ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων μέτρων τούτη την ώρα. Ωστόσο μια σειρά υπουργών θέτουν στο τραπέζι το γαλλικό μοντέλο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να σημειώνει ότι μελετώνται μέτρα προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων και ιδιαίτερα με την πρώτη δόση και δη στις ευπαθείς ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή ενός lockdown για τους ανεμβολίαστους, αν μη τι άλλο, θα έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, καθώς ένα ικανό ποσοστό όσων δεν είναι εμβολιασμένοι αποτελεί κομμάτι της δεξιάς πλευράς του πολιτικού φάσματος. Προβληματισμό δημιουργεί επίσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το γεγονός ότι σε δημοσκοπήσεις όπως αυτή που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το βράδυ της Δευτέρας, αποτυπώνεται ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί τα μέτρα που ελήφθησαν για την αναχαίτηση της πανδημίας, καθυστερημένα. Μάλιστα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, έκανε λόγο για «μέτρα που λαμβάνονται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας» ενώ πρόσθεσε ότι εάν η κυβέρνηση είχε σπεύσει να λάβει μέτρα νωρίτερα, οι ίδιοι που διαμαρτύρονται σήμερα ότι τα μέτρα είναι καθυστερημένα, μπορεί να τα χαρακτήριζαν αχρείαστα. Επιπροσθέτως, από την κυβέρνηση επισημαίνεται η ανάγκη να λειτουργεί η οικονομία προκειμένου να είναι εφικτή η στήριξη στο ΕΣΥ και να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης του κύματος ανατιμήσεων. Στο μεταξύ, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιδρούν τόσο οι φορείς της εστίασης που σήμερα κατεβάζουν ρολά όσο και του λιανεμπορίου.

Στην αντίπερα όχθη, η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία επισημαίνοντας ότι η κατάσταση της έχει ξεφύγει και καθυστερεί να λάβει αποφάσεις. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα την αποτυχημένη διαχείριση, την υγειονομική τραγωδία και τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους-θανάτους εκτός ΜΕΘ, που καταλήγει σε δέκα συγκεκριμένα ερωτήματα.

 

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago