Κοινωνία

Πάτρα: Το “ναρκωτικό του Βιετνάμ” και η χρήση της κεταμίνης

Συνεχίζεται το θρίλερ με τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα, ενώ διαρκώς όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα. Οι νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον οργανισμό της 9χρονης Τζωρτζίνας εντοπίστηκε η ουσία κεταμίνη, το “ναρκωτικό του Βιετνάμ”.

Στον οργανισμό της 9χρονης Τζωρτζίνας φέρεται να εντοπίστηκε μία ουσία, η οποία ωστόσο, δεν χορηγήθηκε στο παιδί από γιατρούς στο νοσοκομείο, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, σύμφωνα με το Live News και τον Βασίλη Λαμπρόπουλο.

Τι είναι το “ναρκωτικό του Βιετνάμ”

Πρόκειται για την κεταμίνη, η οποία χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες για την αναισθησία των ζώων από κτηνιάτρους, και σε μικρότερες ποσότητες ως αντικαταθλιπτικό. Αν χορηγηθεί σε μεγάλες ποσότητες -μία αμπούλα- μπορεί να προκαλέσει σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα και θάνατο μέσα σε 15-20 λεπτά. Ίσως αν εάν χορηγηθεί σε μικρότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και αργότερα βραδυκαρδία, κάτι που μπορεί, αν επιβεβαιωθεί, να αντιστοιχεί στα επεισόδια που πάθαινε η Τζωρτζίνα όταν δεν ήταν υπό την επιτήρηση των γιατρών.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος επεσήμανε τη μυδρίαση που είχε παρουσιάσει η Τζωρτζίνα στην Παιδιατρική Κλινική του Ρίου, σύμπτωμα που τώρα οι γιατροί λένε πως μπορεί να συνδεθεί με τη χορήγηση κεταμίνης. Οι γιατροί αναφέρουν πως η ουσία της κεταμίνης χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως στη διαδικασία διασωλήνωσης ή όταν επιχειρείται μία προσωρινή ή ήπια νάρκωση. Τίποτα από τα δύο δεν συνέβη με την Τζωρτζίνα, οπότε είναι σαφές πως δεν της χορηγήθηκε κεταμίνη.

Τι λέει ιατροδικαστής για την κεταμίνη

Από την πλευρά του ο ιατροδικαστής, Χαράλαμπος Κούτσης, τόνισε πως  η κεταμίνη «είναι μία ουσία που καταγράφεται ιατροδικαστικά και στην τοξικολογία, γιατί σε συγκεκριμένες δόσεις προκαλεί τον θάνατο».

Σύμφωνα με τον κ. Κούτση, «στην ελληνική αγορά αυτό που κυκλοφορεί είναι κτηνιατρικό σκεύασμα, αλλά μπορεί να  υπάρχει και νοσοκομειακή χορήγηση της ουσίας σε εισαγωγή στην αναισθησία. Είναι ενδοφλέβιο αναισθητικό βραχείας δράσης. Στις υψηλές δόσεις, στις θανατηφόρες δόσεις που θα πρέπει να ελεγχθούν ποσοτικά, προκαλεί την άπνοια και τον θάνατο. Έχει επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα και με τη χορήγηση αυξάνει την καρδιακή συχνότητα, υπάρχει αυτή η σχέση με τους καρδιακούς παλμούς και γι’ αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς που έχουν σοβαρά προβλήματα με την καρδιά τους. Είναι μια πολύ σημαντική ουσία!» υπογράμμισε ο κ. Κούτσης στο Live News.

Εάν είχε χορηγηθεί θα υπήρχε η καταγραφή της, επεσήμανε ακόμη ενώ οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν είχαν χορηγήσει κεταμίνη στην Τζωρτζίνα. «Το συγκεκριμένο αναισθητικό φάρμακο ανήκει στην κατηγορία βραχείας δράσεις. Όταν μιλάμε για θανατηφόρες δόσεις, πολύ μεγάλες δόσεις, ο θάνατος θα είναι πολύ γρήγορος, μπορεί να είναι και εντός μερικών λεπτών», δήλωσε ο κ. Κούτσης επίσης.

Η κεταμίνη, η χρήση της και το «ναρκωτικό του Βιετνάμ»

Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις, που σημαίνει ότι οι ασθενείς νιώθουν αποστασιοποιημένοι και απόμακροι από το άμεσο περιβάλλον τους. Ανήκει στην ίδια οικογένεια ναρκωτικών ουσιών με την φαινκυκλιδίνη (που αναφέρεται και ως PCP ή αγγελόσκονη). Θεωρείται ισχυρό αναισθητικό με παραισθησιογόνες ιδιότητες. Επίσης, είναι διεγερτική και παυσίπονη ουσία, τύπου οπιούχου. Λέγεται αλλιώς και «K» ή «special k».

Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυικώς ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.

Η κεταμίνη παρασκευάστηκε πρώτη φορά το 1962, στα εργαστήρια των Park-Davies στο Μίσιγκαν, και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1963. Η κεταμίνη χρησιμοποιήθηκε για επείγοντα χειρουργεία και σε υπαίθρια νοσοκομεία στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, όπου χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν αναισθητικό για τους τραυματισμένους στρατιώτες. Όταν τελείωσε ο πόλεμος του Βιετνάμ, οι γιατροί σταμάτησαν να χρησιμοποιούν κεταμίνη, επειδή διαπίστωσαν ότι καταστρέφει την ουροδόχο κύστη.

Η κεταμίνη χρησιμοποιείται ακόμα για ιατρικούς σκοπούς σε σκεύασμα με το όνομα Ketalar, αλλά και στην κτηνιατρική χειρουργική.

Το 2010-13 έγιναν και κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης.

Γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήγαγαν την πρώτη δοκιμή της κεταμίνης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, δήλωσαν ότι δίνει άμεσα και «θεαματικά» αποτελέσματα και κρίνεται ως μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, μια ομάδα στο Ίδρυμα για την Υγεία στην Οξφόρδη το οποίο υπάγεται στο βρετανικό ΕΣΥ (NHS), χορήγησε σε ασθενείς δόσεις κεταμίνης πάνω από 40 λεπτά μέχρι και έξι φορές. Οι οκτώ έδειξαν βελτίωση στα δηλωθέντα επίπεδα κατάθλιψης, ενώ οι τέσσερις από αυτούς έδειξαν τόσο σημαντική βελτίωση ώστε δεν χαρακτηρίζονταν πλέον ως καταθλιπτικοί. Να σημειωθεί ότι η ουσία είχε χρησιμοποιηθεί και σαν ναρκωτικό σε πάρτι. Η ψυχαγωγική χρήση αναφέρθηκε πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1965. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η κεταμίνη προωθήθηκε στα κλαμπ και τη rave σκηνή, στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

Πάντως, θεωρείται ιδανικό φάρμακο για ζώα και οι κτηνίατροι άρχισαν να τη χρησιμοποιούν μαζικά σε άλογα, ως το ιδανικό αγχολυτικό αλλά και αναισθητικό.

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, μικρές ποσότητες κεταμίνης, μπορεί να προσφέρουν άμεση ανακούφιση στους ασθενείς με κατάθλιψη, για τους οποίους τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά δεν λειτουργούν και έχει ταχεία δράση.

Όσον αφορά στις παρενέργειες, αν η κεταμίνη ληφθεί σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετούς, μεγάλη δυσκολία στην κίνηση, σοβαρές και έντονες παραισθήσεις, οράματα, σκοτοδίνες κ.ά. H χρήση της κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο στόμα, αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα. Eίναι πιθανό ο χρήστης να αναπτύξει ψυχολογικά προβλήματα, όπως σύνδρομο καταδίωξης και ψυχώσεις.

Πάτρα: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση ασκήθηκε σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου

Πάτρα: Στην Αθήνα καλείται η μητέρα των κοριτσιών

Πάτρα: Πληροφορίες για ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago