Categories: Πολιτική

ΔΕΘ: Μηνύματα και μέτρα στήριξης – Tι θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός

Η καθιερωμένη έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν θα γίνει σήμερα στις 8 το βράδυ με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει με την ομιλία του να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας, έπειτα από 1,5 χρόνο πανδημίας, αλλά και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές, που κόστισαν στην εικόνα της κυβέρνησής του.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δώσει έμφαση σε δύο κρίσιμες κοινωνικές ομάδες που, όπως σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, είναι αυτές που θα κρίνουν και την πολιτική μάχη του χειμώνα που έρχεται και εν τέλει τις εκλογές, όταν αποφασίσει να τις πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός.

Εν αρχή ην η μεσαία τάξη, που περιλαμβάνει τόσο τα μεσαία νοικοκυριά όσο και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα αποτελεί την παραδοσιακή δύναμη πυρός της Νέας Δημοκρατίας και ήταν αυτή που κυρίως έδωσε τη μεγάλη σε έκταση διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019.

Επιπλέον στοιχείο που κάνει αναγκαιότητα τη στήριξη της εν λόγω κοινωνικής ομάδας, είναι πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν αυτές που επλήγησαν κατά κύριο λόγο από την πανδημία. Συνεπώς η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να «επικαιροποιήσει», όπως λένε κυβερνητικές πηγές, τους δεσμούς της με τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

Η δεύτερη κοινωνική ομάδα που θα έχει δεσπόζοντα ρόλο στην ομιλία του πρωθυπουργού είναι οι νέοι. Οι καλά γνωρίζοντες πού θα κινηθεί ο πρωθυπουργός απόψε στη ΔΕΘ, μιλάνε για μία ομιλία που οι νέοι θα έχουν τον κεντρικότερο ρόλο και ιδίως οι 18-29, χωρίς να απουσιάζουν και οι ακόμα μικρότεροι, δηλαδή οι ηλικίες 12-17.

Ειδικά για τους πρώτους αναμένεται να εξαγγείλει κίνητρα που αφορούν την ενίσχυση της απασχόλησής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από αυτά είναι η επιδότηση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί στρατηγική επιλογή για το Μέγαρο Μαξίμου να ανακτήσει δυνάμεις σε αυτές τις ηλικίες.

Πολιτική στόχευση

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί μία ακόμα κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, που σχηματίζει ακόμα καλύτερα τη μεγάλη πολιτική εικόνα. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αναβάλει επ’ αόριστον την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

O υποχρεωτικός εμβολιασμός –εκτός αν έχουμε το απευκταίο σενάριο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων– δεν θα έρθει το επόμενο δίμηνο. Και αυτό είναι επιλογή που έχει έντονο το πολιτικό στοιχείο.

Η κυβέρνηση δηλαδή θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα χαμηλούς κοινωνικούς τόνους, ήρεμο πολιτικό κλίμα και όσο το δυνατόν λιγότερες εντάσεις.

Οι επερχόμενες αυξήσεις των τιμών και το γενικότερο κλίμα δεν επιτρέπουν περαιτέρω κοινωνική πίεση. Αν επαληθευτεί το σενάριο και η υποχρεωτικότητα δεν επανέλθει το επόμενο δίμηνο, τότε είναι πολύ πιθανόν να μην τη δούμε να έρχεται ποτέ.

Η συγκεκριμένη απόφαση, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δίνει το πολιτικό πλαίσιο και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago