Κοινωνία

Κορωνοϊός: Ανησυχητική αύξηση ιικού φορτίου και εκτόξευση κρουσμάτων

Ανησυχητική είναι η πορεία της πανδημίας, καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ (28.933 νέες μολύνσεις κορωνοϊού , 49 ακόμη θάνατοι και 351 διασωληνωμένοι) παραπέμπουν στις χειρότερες μέρες της πανδημίας, αλλά και επειδή σε 8 περιοχές της χώρας καταγράφεται εκρηκτική αύξηση του ιικού φορτίου με αποκορύφωμα το Ηράκλειο στην Κρήτη με αποτύπωμα στο +291% και στον Άγιο Νικόλαο με +233%.

Στην Αττική η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα είναι της τάξης του +41% και αποδίδεται από τον ΕΟΔΥ, στην εξάπλωση της μετάλλαξης BA.2 της Όμικρον του κορωνοϊού.

Υπερδιπλασιασμός του ιικού φορτίου (108%) του κορωνοϊού καταγράφεται στα Ιωάννινα.Οριακή ήταν η αύξηση στην Πάτρα +20%, στο Ρέθυμνο +13%, στα Χανιά +29% και στη Θεσσαλονίκη +29%.Καθαρά πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν στην Αλεξανδρούπολη -36% και στην Ξάνθη -31%, ενώ οριακή ήταν η μείωση στη Λάρισα -11% και στο Βόλο -10%. Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Κέρκυρα με -5%.

Θωμαϊδης: Επικράτηση κατά 77% του στέλεχος Όμικρον 2

Μιλώντας ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαϊδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το θέμα σημείωσε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε κατά 41% αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια επιπλέον αύξηση 10%.Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι το ιικό φορτίο θα συνεχίσει να είναι υψηλό το επόμενο διάστημα, αναμένεται κορύφωση αυτή την εβδομάδα και ότι πλέον έχει επικρατήσει κατά 77% το στέλεχος «Όμικρον 2», το οποίο είναι εξαιρετικά μεταδοτικό αλλά προκαλεί ήπια συμπτώματα ακόμα και σε εμβολιασμένους. Για το επικίνδυνο στέλεχος «Δέλτα», τόνισε ότι –ευτυχώς, έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Εξήγησε ότι δεν μπορεί πια κανείς να υπολογίσει τα πραγματικά κρούσματα στα οποία αντιστοιχεί το ιικό φορτίο στα λύματα, καθώς αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι νοσούν.

Nέο ρεκόρ κρουσμάτων

Χθες ωστόσο καταγράφηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων διμήνου, καθώς διαγνώστηκαν 28.933 νέες μολύνσεις κορωνοϊού και 49 ακόμη θάνατοι, ενώ 351 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Παρότι οι «σκληροί» δείκτες παραμένουν χαμηλά (49 νεκροί και 351 διασωληνωμένοι), δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς, ακριβώς λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, ενδεχομένως να επακολουθήσει στο άμεσο μέλλον και αύξηση του αριθμού των νεκρών και των διασωληνωμένων.

Τζανάκης:«Περιδίνηση» λόγω Όμικρον 2

Όπως εξήγησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο MEGA αυτή την περίοδο «Έχουμε περιδίνηση της όμικρον 2 και ορισμένες περιοχές είναι σε πλήρη έξαρση, για παράδειγμα η Κρήτη προπορεύεται με 80%. Είναι μία παραλλαγή που δεν καταλαβαίνει από εμβόλια, ή από προηγούμενες νοσήσεις, ωστόσο χωρίς να επιβαρύνει τους ήδη νοσήσαντες. Επιπλέον, προσβάλει σε ποσοστό πάνω από το 15% τους άνω των 65 ετών.

Υπάρχει υπόνοια για επιδείνωση των σκληρών δεικτών τις επόμενες μέρες, ωστόσο σταθεροποιείται ο δείκτης των θανάτων. Για χθες είδαμε μία αύξηση των διασωληνωμένων περίπου 11 διασωληνωμένους επιπλέον, μετά από μία βδομάδα επιπέδωσης των διασωληνωμένων, ενώ είμαστε σε περίοδο αποκλιμάκωσης», ανέφερε .

Σε ερώτηση για το πως εκτιμά ότι θα είναι η κατάσταση το Πάσχα είπε:
«Για Πάσχα δε μπορούμε να προβλέψουμε τί θα γίνει, δεν ξέρουμε σε τί κρούσματα και θανάτους θα μεταφραστεί. Ελπίζω η επιβάρυνση να είναι διαχειρίσιμη από το ΕΣΥ. Έχουν βρεθεί δύο άτομα που είχαν νοσήσει με όμικρον και σε μικρό χρονικό διάστημα νόσησαν με όμικρον 2. Όσοι έχουν προσβληθεί από την δέλτα ή άλλα παλιότερα στελέχη, δεν προστατεύονται από την όμικρον 2», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση, είναι εξαιρετικά σημαντικό, να εμβολιάσουμε όσους πρέπει να κάνουν την 4η δόση, να προστατεύσουμε τις δομές που φιλοξενούν ευάλωτες ομάδες να εισδύσει ο ιός, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τα αντιικά φάρμακα. Η ατομική ευθύνη είναι κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει να το έχουν υπόψιν τους οι πολίτες. Η μάσκα είναι το απόλυτο όπλο για να προστατευτούμε, αλλά και οι αποστάσεις», κατέληξε λέγοντας ο κ. Τζανάκης.

Ψαλτοπούλου: Η Stealth παραλλαγή της Όμικρον κρατάει ενεργή την πανδημία

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, επικαλούμενη τα στοιχεία από την επιβάρυνση των τιμών που παρατηρείται στα λύματα, εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η περαιτέρω αυξητική τάση των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες.

«Αυτή η Stealth παραλλαγή της Όμικρον είναι τόσο μεταδοτική, που κρατάει ενεργή την πανδημία», παρατηρεί.

«Δεν υπάρχει κάτι νεότερο επιστημονικά από τα γνωστά μέτρα, τα οποία πρέπει να τηρούμε και σίγουρα να μην καταργήσουμε άλλα από αυτά. Θα χρειαστεί να γίνει σύντομα επαναξιολόγηση της κατάστασης κι αναλόγως να δράσουμε» υπογραμμίζει, τονίζοντας την ανάγκη του εμβολιασμού, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προβλήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αυξημένα σημαντικός ο ρόλος της Ανατολικής Μεσογείου στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Αναζητεί οδό διαφυγής ο Πούτιν ή απλώς ανασυντάσσεται για νέα επίθεση;

Ανησυχεί η κοινή γνώμη για την ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας – Τι δείχνει η δημοσκόπηση της ALCO

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago