Σε ρυθμούς Ερντογάν «χορεύει» η περιοχή, καθώς πλέον η Άγκυρα παίρνει μέρα με την μέρα τον ρόλο του «ειρηνοποιού» και της «χρήσιμης δύναμης» , χωρίς να εγκαταλείπει τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου» που «έμαθε καλά» στους δύο μεγάλους πολέμους και όχι μόνο. Η Ελληνική κοινή γνώμη , σε αντίθεση με τον «εφησυχασμό» και την «αδράνεια» της Κυβέρνησης φαίνεται να ανησυχεί για την πιθανότητα να ενισχυθεί ο ρόλος της Τουρκίας.
Από την Αττάλεια όπου έγινε η πρώτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας – Ουκρανίας παρουσία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, με οικοδεσπότη τον ίδιο τον Ερντογάν και «ρυθμιστή» των διαβουλεύσεων το «δεξί του χέρι» τον Ιμπραήμ Καλίν , και τον Τσαβούσογλου σε ρόλο «άτυπου Εκπροσώπου» των δύο πλευρών που ανακοίνωσε και τις συνθήκες και το κλίμα των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Τουρκία κάθε μέρα, παίρνει κομμάτι – κομμάτι τον ρόλο της και για την επόμενη μέρα.
Είναι με το βλέμμα στραμμένο συνεχώς στην Ανατολική Μεσόγειο στα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, καθώς στην περιοχή οικοδομείται μια νέα αρχιτεκτονική για την ενέργεια λόγω του πολέμου. Η Τουρκία με αναβαθμισμένο ρόλο, παρότι αναξιόπιστη στη διεθνή σκηνή, επιθυμεί το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο στα κοιτάσματα , αλλά και τον ρόλο του «τοποτηρητή» και «χωροφύλακα» της περιοχής, χωρίς να κρύβει τις μονομερείς διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας και να ζητά ευθέως «αναθεώρηση» του καθεστώτος στο Αιγαίο.
Τα ευρύματα της δημοσκόπησης της ALCO , που παρουσιάστηκαν στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του OPEN (την Τρίτη 29/3), είναι ενδεικτικά της ανησυχίας της Ελληνικής κοινής γνώμης για την πιθανότητα λόγω πολέμου να ενισχυθεί ο ρόλος της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τα ευρύματα της ALCO :
Πρακτικά το 71% των ερωτηθέντων ανησυχούν πολύ και αρκετά από την πιθανότητα ενίσχυσης του ρόλου της Τουρκίας λόγω του πολέμου .
Τα ευρύματα αυτά είναι καμπανάκι για πιο ενεργή , ευέλικτη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και στο θέμα του πολέμου με βάση το εθνικό συμφέρον απέναντι στις «κινήσεις» της Τουρκίας.
Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να αποτελέσει «γέφυρα συνεννόησης» μεταξύ Ανατολής και Δύσης . Πιθανά στο γεωπολιτικό αυτό παιχνίδι η Ελλάδα να κέρδιζε κάποιους πόντους που θα ενίσχυαν την διεθνή παρουσία της και τον ρόλο της την επόμενη μέρα αν μπορούσε να φέρει Ρώσους και Ουκρανούς με την ίδια παρούσα σε ιστορικά φορτισμένα μέρη της Ελλάδας που συμβολίζουν παγκοσμίως τις προσπάθειες για εκεχειρία, ειρήνευση, διαπραγμάτευση, όπως π.χ η Αρχαία Ολυμπία ή οι Δελφοί ή ακόμα και η Αθήνα .
Το «καμπανάκι» ήχησε …
Διαβάστε επίσης
Αναζητεί οδό διαφυγής ο Πούτιν ή απλώς ανασυντάσσεται για νέα επίθεση;
Πέτρος Κόκκαλης προς Κομισιόν: Υπάρχει σχέδιο αν ο Πούτιν κόψει το αέριο;
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…