Κόσμος

Η Ρωσία ανακοίνωσε απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων σε Κίεβο και Τσερνίγκιφ – Επιφυλακτικοί οι Ουκρανοί – Δυσπιστία στη Δύση

Η διπλωματία άνοιξε ‘ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία μετά από τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων στην Κωνσταντινούπολη με οικοδεσπότη τον Τούρκο πρόεδρο και καλεσμένο τον Ρώσο κροίσο Ρομάν Αμπραμοβιτς που τα τελευταία 24ωρα γύρω από το όνομα του τροφοδοτείται προς τα μέσα ενημέρωσης για ένα θρίλερ περί εσκεμμένης δηλητηρίασης του.

Ρωσία: Δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν ρώσοι διαπραγματευτές.

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ», ανακοίνωσε στην ο ρώσος υφυπουργός Αμυνας Αλεξάντρ Φόμιν. Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες».

Ρώσος διαπραγματευτής: Η αποκλιμάκωση δε σημαίνει κατάπαυση πυρός

Ωστόσο λίγο αργότερα ο κ. Μεντίσκι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS (την οποία αναμεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς), αναφερόμενος στην υπόσχεση για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ διευκρίνησε ότι η αποκλιμάκωση που υποσχέθηκε η Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία δεν σημαίνει και κατάπαυση του πυρός.
«Αυτό δεν είναι κατάπαυση του πυρός αλλά αυτή είναι η προσδοκία μας, σταδιακά να πετύχουμε την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σ’ αυτά τα μέτωπα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι .

Κίεβο: Υιοθέτηση καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας στις συνομιλίες με τη Ρωσία

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν σήμερα ουκρανοί διαπραγματευτές.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία.

Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το΄Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας.

Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους εγγυητές ασφαλείας.

«Αν καταφέρουμε να εμπεδώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διορθώσει το σημερινό καθεστώς της ως χώρας που δεν ανήκει στο μπλοκ και ως μη πυρηνικό κράτος με την μορφή της μόνιμης ουδετερότητας», είπε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικο-πολιτικές συμμαχίες», είπε ο ίδιος σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την ουκρανική εθνική τηλεόραση.

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιούνται με τη συναίνεση των εγγυητριών χωρών], πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημείωσε ακόμη ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και υπό αυτά τα δεδομένα δε είναι ακόμη η ώρα για μια συνάντηση ανάμεσα στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπαν οι ουκρανοί διαπραγματευτές προσθέτοντας ότι αναμένουν την απάντηση της Μόσχας.

Δυσπιστία στη Δύση – Επιφυλάξεις από τους Ουκρανούς

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις περί απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν στο CNN και είπαν ότι η απομάκρυνση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους και εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με τις κινήσεις της Ρωσίας, αμφισβητώντας τις προθέσεις της.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης, Αντόν Γκερασένκο, προχώρησε στην εξής δήλωση, αναφερόμενος στις ρωσικές ανακοινώσεις περί μείωσης της στρατιωτικής δραστηριότητας στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ: «Αυτές οι δηλώσεις είναι απόλυτα ψέματα, που έχουν σκοπό να κερδίσουν χρόνο για να ενισχυθούν οι ρωσικές θέσεις».

Μπλίνκεν: Εστιάζουμε στις πράξεις της Ρωσίας , όχι στα λόγια

Στην ίδια λογική και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε τις δικές του αμφιβολίες για τον απώτερο στόχο της Ρωσίας, λέγοντας πως υπάρχουν δύο πράγματα: αυτό που η Μόσχα λέει και εκείνο που κάνει. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, επιλέγουν να εστιάσουν στο δεύτερο, στις πράξεις δηλαδή της Ρωσίας και όχι στις δηλώσεις.Στάση αναμονής και επιφυλακτικότητα και από τη Βρετανία καθώς σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η χώρα θα κρίνει τη Ρωσία από «τις πράξεις, όχι από τα λόγια» σχετικά με την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν οι διαπραγματευσεις θα συνεχιστούν και αυριο στην Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Ζητά από τη Δύση αυστηρότερες κυρώσεις – «Ο φόβος σας κάνει συνεργούς»

Κρεμλίνο: Η Μόσχα δε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία

Πόσο τυχαία είναι τα «φραστικά ατοπήματα» του Τζο Μπάιντεν;

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago