Πολιτική

Τι είναι το «κυβερνητικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης» που προτείνει ο Τσίπρας σε Ανδρουλάκη για προοδευτική συνεργασία

Το προγραμματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ (και ενδεχομένως και με άλλο κόμμα), περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στον ΑΝΤΙ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί δυνατή τη διαμόρφωση μίας τέτοιας κυβέρνησης από τις  «προοδευτικές δυνάμεις», μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, εμφανίζοντας όμως ως προϋπόθεση την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση των πολιτών θα διαμορφώσει τις νέες συνθήκες το βράδυ των εκλογών, που χρειάζονται για ένα τέτοιο σενάριο.

«Αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κερδίσει, ώστε ως πρώτο κόμμα να συνεργαστεί με το τρίτο ή το τέταρτο για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης» σημείωσε και παρουσίασε κάποιες από τις προτεραιότητες που θεωρεί βασικές. Μεταξύ αυτών ο κ. Τσίπρας, είπε ότι είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, η άρσης της αισχροκέρδειας, η επιβολή πλαφόν στις τιμές, η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων και μικρομεσαίων, καθώς και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Πέραν των όσων είπε ο κ. Τσίπρας στην κυβέρνηση, υπάρχουν και άλλα πεδία συνεννόησης, όπως λέγεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ρεαλιστική μία τέτοια προοπτική, ειδικά όσο οι εκλογές πάνε πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας.

Το άνοιγμα του κ. Τσίπρα στον Νίκο Ανδρουλάκη έρχεται την ώρα που η ΝΔ υποχωρεί αισθητά στα γκάλοπ και μοιάζει να είναι σε ελεύθερη πτώση, «απελευθερώνοντας» σενάρια για τις μετεκλογικές εξελίξεις, που θεωρούνταν μέχρι τώρα λιγότερα πιθανά. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταγράφεται από τις περισσότερες μετρήσεις στάσιμος στην περιοχή του 21%-22%, ωστόσο το γεγονός ότι η διαφορά από τη ΝΔ περιορίζεται σημαντικά σε σχέση με παλαιότερα από το κυβερνών κόμμα εντοπίζεται ακόμα και στο 27%, διαμορφώνει νέες δυναμικές και τάσεις στο εκλογικό σώμα. Με δεδομένο ότι τα διάφορα μέτωπα της κρίσης, στα οποία η κυβέρνηση έχει μέτριες έως αρνητικές επιδόσεις, καταγράφοντας κοινωνική δυσφορία για τις πολιτικές της και μεγάλο πολιτικό κόστος, δεν φαίνεται να ελέγχονται σύντομα, το πολιτικό παιχνίδι θεωρείται απολύτως ανοιχτό.

Άλλωστε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έχει σταθεροποιηθεί σε ένα σχετικά υψηλό ποσοστό, διεκδικώντας ρόλο ρυθμιστή. Και στην περίπτωση που προκύψουν συσχετισμοί, οι οποίοι μπορούν να δώσουν κυβερνητικές συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο, είναι βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα βολιδοσκοπήσει και επίσημα τον κ. Ανδρουλάκη.

Πάντως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαοτικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Η επισήμανση αυτή έχει αποδέκτες ενδεχομένως και όσους στη Χ. Τρικούπη υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση αδιεξόδου την επομένη των εκλογών της απλής αναλογικής, η λύση είναι μία «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» με τη συμμετοχή και των τριών μεγάλων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ).

Σημειωτέον ότι ο κ. Τσίπρας απάντησε εμμέσως και στην επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάκτηση της αυτοδυναμίας με δεύτερες εκλογές, λέγοντας ότι και η απλή αναλογική βγάζει κυβερνήσεις, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλίας Νικολακόπουλος: Δεν βλέπει εκλογές ούτε το φθινόπωρο

Κρυφές δημοσκοπήσεις: Καμπανάκια για τα μεγάλα κόμματα

Κατρίνης στον Realfm 97,8: Δεν προσφερόμαστε ως βολικός κυβερνητικός εταίρος

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago