Πολιτική

Τα επικοινωνιακά τρικ του Μαξίμου με τον νεαρό Σαϊντού, ένα ακόμα «θύμα» της κυβερνητικής μεταναστευτικής πολιτικής

Χρειάστηκε να εκδηλωθεί ένα τεράστιο κοινωνικό κύμα αλληλεγγύης στο 18χρονο προσφυγόπουλο από τη Γουϊνέα Σαϊντού Καμαρά, μαζί με μία δικαιολογημένη οργή για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, για να καταλάβει το Μέγαρο Μαξίμου, ότι κάτι δεν πάει καλά. Και ότι μία τελεσίδικη απόφαση για την απέλασή του από τη χώρα μας θα είναι ένα στίγμα για την Ελλάδα – η προσφυγή κατά της πρωτόδικης απόφασης απέλασης συζητείται αύριο 30 Μαρτίου).

Μέσα σε ένα κλίμα συγκινητικής συμπαράστασης στον αριστούχο μαθητή, που μέσα σε τρία χρόνια έμαθε ελληνικά και έκανε όνειρα για μία καλύτερη ζωή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να καλέσει τον Σαϊντού στο γραφείο του (θα τον δει το απόγευμα της Τρίτης), ενώ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θυμήθηκε επιτέλους να «ενισχύσει το φάκελό του», ενόψει της κρίσης του δευτεροβάθμιου οργάνου, που εξετάζει τις προσφυγές.   

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι «έχουν γίνει, εδώ και καιρό  από την πλευρά της πολιτείας όλες οι απαραίτητες ενέργειες που ενισχύουν αυτό το αίτημά του» και ανακοίνωσε ότι «ο Πρωθυπουργός επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Σαϊντού Καμαρά».

Το Μαξίμου παραλείπει εντέχνως δύο στοιχεία, που μεσολάβησαν. Ένα αυτό τον καιρό και αφορά τις εκδηλώσεις συμπαράστασης στον Σαϊντού. Οι συμμαθητές του, την ώρα μάλιστα και της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, στην οποία ήταν σημαιοφόρος, οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου, όπου διαμένει, κοινωνικές οργανώσεις, απλοί πολίτες στα σόσιαλ μίντια, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στάθηκαν στο πλευρό του. Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε μαζί του και ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, ζητώντας επιτακτικά να βρεθεί λύση.

Το δεύτερο που έχει συμβεί και σκοπίμως η κυβέρνηση το αφήνει στην άκρη, είναι η νομοθεσία που η ίδια θέσπισε για τέτοια θέματα. Όπως επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ υπήρξαν «θεσμικές παρεμβάσεις από το 2001 για την εξασφάλιση της σχολικής φοίτησης των παιδιών των μεταναστών, ακόμα και αν οι γονείς τους δεν έχουν χαρτιά, αλλά και ο νόμος 3838/2010 για την ιθαγένεια, η άδεια δεύτερης γενιάς το 2014, ο νόμος 4332/15 για την ιθαγένεια, τον οποίο στήριξε το Κίνημα».

Και υπενθυμίζει με νόημα και επικριτική διάθεση προς το Μαξίμου: «Στον αντίποδα, η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε τον Σεπτέμβριο του 2021, με το ν. 4825, ρύθμιση που έδινε στις αρμόδιες υπηρεσίες τη διακριτική ευχέρεια να παραπέμπουν ανθρώπους που κρίνεται πως δεν δικαιούνται άσυλο στη διαδικασία απόκτησης άλλου τύπου άδειας διαμονής (ανθρωπιστικούς λόγους). Η ρύθμιση αυτή – ΚΥΑ 30651 – εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2014. Η Νέα Δημοκρατία, κατήργησε δηλαδή ρύθμιση που η ίδια είχε αποδεχτεί στο πλαίσιο της τότε κυβέρνησης συνεργασίας… ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος οφείλει να προστατεύει τα παιδιά και τους νέους. Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τους επικοινωνιακούς αυτοσχεδιασμούς και, για αρχή, να επαναφέρει τη ρύθμιση που κατήργησε. Να σταματήσει η διολίσθηση. Για τον Σαϊντού και «κάθε Σαϊντού».

Διαβάστε επίσης:

Έκθεση-κόλαφος για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

False alarm λέει τώρα η Κυβέρνηση: Δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στην αγορά και στην εφοδιαστική αλυσίδα

Μαύρη πρωτιά: η Ελλάδα ξεπέρασε ακόμα και την Ιταλία σε θανάτους ανά εκατομμύριο από covid19

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago