WSJ: Με συμπτώματα δηλητηρίασης στο Κίεβο ο Αμπράμοβιτς

Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και ορισμένοι Ουκρανοί διαπραγματευτές υπέστησαν δηλητηρίαση νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο, έπειτα από μια συνάντηση στο Κίεβο, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με πηγές που αναφέρονται στο δημοσίευμα της WSJ – και στη συνέχεια υποστηρίζονται από μια σειρά tweets που δημοσιεύονται από την ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat – ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι και οι διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα όπως κόκκινα μάτια, συνεχή και οδυνηρή δακρύρροια και ξεφλούδισμα του δέρματος στο πρόσωπο και τα χέρια τους.

Η εφημερίδα λέει ότι δεν είναι σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα, αλλά ότι εκείνοι που επλήγησαν κατηγόρησαν τους «σκληροπυρηνικούς της Μόσχας» που ήθελαν να σαμποτάρουν τις συνομιλίες.

Το δημοσίευμα, και οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η Bellingcat, δείχνουν ότι οι συνθήκες των θυμάτων της ύποπτης δηλητηρίασης αργότερα βελτιώθηκαν και ότι η ζωή τους δεν θεωρείται ότι διατρέχει κίνδυνο.

«Η Bellingcat μπορεί να επιβεβαιώσει ότι τρία μέλη της αντιπροσωπείας που συμμετείχαν στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας τη νύχτα της 3ης προς 4η Μαρτίου 2022 παρουσίασαν συμπτώματα που συνάδουν με δηλητηρίαση από χημικά όπλα. Ένα από τα θύματα ήταν ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρομάν Αμπράμοβιτς», αναφέρει η ερευνητική ομάδα σε tweet.

Σύμφωνα με την Bellingcat ο Αμπράμοβιτς, μαζί με έναν άλλο Ρώσο επιχειρηματία, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μαζί με τον βουλευτή της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ. Ο γύρος διαπραγματεύσεων το απόγευμα της 3ης Μαρτίου έλαβε χώρα σε ουκρανικό έδαφος και διήρκεσε περίπου ως τις 10 μ.μ.

Τρία μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας αποσύρθηκαν σε ένα διαμέρισμα στο Κίεβο αργότερα εκείνο το βράδυ και ένιωσαν τα αρχικά συμπτώματα – όπως φλεγμονή στα μάτια και το δέρμα και διαπεραστικό πόνο στα μάτια – αργότερα το ίδιο βράδυ. Τα συμπτώματα δεν υποχώρησαν μέχρι το πρωί.

Την επόμενη μέρα η ομάδα των διαπραγματευτών οδήγησε από το Κίεβο στο Λβιβ στο δρόμο προς Πολωνία και μετά προς Κωνσταντινούπολη, για να συνεχίσει τις άτυπες διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά. Ζητήθηκε από έναν ερευνητή της ομάδας Bellingcat να βοηθήσει στην πραγματοποίηση εξέτασης από ειδικούς στα χημικά όπλα.

Με βάση τις εξ αποστάσεως και τις επιτόπιες εξετάσεις, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συμπτώματα είναι πιθανότατα αποτέλεσμα δηλητηρίασης με απροσδιόριστο χημικό όπλο.

Μια εναλλακτική λιγότερο πιθανή υπόθεση ήταν η χρήση ακτινοβολίας μικροκυμάτων. Τα συμπτώματα υποχώρησαν σταδιακά την επόμενη εβδομάδα.

Οι τρεις άνδρες που παρουσίασαν τα συμπτώματα κατανάλωναν μόνο σοκολάτα και νερό τις ώρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ένα τέταρτο μέλος της ομάδας που τα κατανάλωσε επίσης δεν παρουσίασε συμπτώματα.

Άνθρωποι με γνώση του περιστατικού φέρεται να είπαν ότι δυτικοί ειδικοί που το εξέτασαν υποστήριξαν ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago