Κόσμος

Σε διόρθωση της δήλωσης Μπάιντεν ότι «πρέπει να φύγει ο Πούτιν» αναγκάστηκε να προχωρήσει ο Λευκός Οίκος

Σε διόρθωση της δήλωσης Μπάιντεν ότι ο Πούτιν «δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία» προχώρησε ο Λευκός Οίκος, ενώ υπήρξαν αντιδράσεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Ο Τζό Μπάιντεν, ολοκληρώνοντας χθες την τριήμερη επίσκεψή του στην Ευρώπη μίλησε στη Βαρσοβία σε πολύ σκληρούς τόνους απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο και αποκάλεσε «χασάπη» . Το σημείο της ομιλίας του που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις ήταν όταν είπε για τον Πούτιν ότι «αυτός ο άνθρωπος δε μπορεί να μείνει στην εξουσία». Επειδή αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως προτροπή για ανατροπή του Ρώσου προέδρου και να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο Πρόεδρος δεν εννοούσε κάτι τέτοιο.

«Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος», επισήμανε Αμερικανός αξιωματούχος, μετά την ομιλία Μπάιντεν στη Βαρσοβία.

Αμεση ήταν φυσικά και η αντίδραση της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ, Πεσκόφ, αντέδρασε στα περί αλλαγής εξουσίας στη Ρωσία λέγοντας: «Αυτό δεν πρέπει να το αποφασίσει ο κ. Μπάιντεν. Θα πρέπει να είναι επιλογή του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η δήλωση Μπάιντεν προκάλεσε αντιδράσεις και στις ΗΠΑ. 

Ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, εξέφρασε στο Twitter τις ανησυχίες του για το ότι ο Τζο Μπάιντεν «μόλις είχε διευρύνει τους πολεμικούς στόχους των ΗΠΑ, ζητώντας αλλαγή καθεστώτος».

«Όσο επιθυμητό και αν είναι, δεν είναι στη δύναμή μας να επιτύχουμε, συν τον κίνδυνο να αυξήσει την τάση του Πούτιν να το δει ως αγώνα μέχρι το τέλος, αυξάνοντας τις πιθανότητες να απορρίψει συμβιβασμό, να κλιμακωθεί η ένταση ή και τα δύο», έγραψε ο Ρίτσαρντ Χάας και πρόσθεσε: «Τα συμφέροντά μας είναι να τερματίσουμε τον πόλεμο με όρους που μπορεί να δεχτεί η Ουκρανία και να αποθαρρύνουμε τη ρωσική κλιμάκωση. Η σημερινή αναφορά για αλλαγή καθεστώτος δεν συνάδει με αυτούς τους σκοπούς».

Ο πόλεμος θα κρατήσει για καιρό

Το πιο απαισιόδοξο της ομιλίας Μπάιντεν ήταν πάντως η παραδοχή ότι αυτή η σύγκρουση μπορεί να κρατήσει εβδομάδες, ακόμα και μήνες. Οι ΗΠΑ δε βλέπουν δηλαδή γρήγορο τέλος του πολέμου με ότι συνέπειες μπορεί να σημαίνει αυτό. Και ουσιαστικά με τη φρασεολογία τους δείχνουν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης με τον «δικτάτορα Πούτιν», όπως πολλές φορές τον αποκάλεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Το χάσμα ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις βαθαίνει λοιπόν και αυτό σίγουρα δεν είναι καλό σημάδι για τους Ουκρανούς πολίτες που συνεχίζουν να βομβαρδίζονται, να ξεριζώνονται, και φυσικά να πεθαίνουν καθημερινά.

Πυρηνικές απειλές από Μεντβέντεφ

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλέιας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επανέφερε την πυρηνική απειλή στο τραπέζι, υποστηρίζοντας ότι το πυρηνικό δόγμα της Μόσχας «δεν απαιτεί από το εχθρικό κράτος να χρησιμοποιήσει πρώτα τέτοια όπλα».

Μια είδηση που προκαλεί ανατριχίλες στη Δύση και που ελπίζεται να αποσκοπεί απλώς σε επικοινωνιακούς σκοπούς.

«Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν μερικά από αυτά, επιτρέψτε μου να σας τα θυμίσω: Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση, όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο. Το δεύτερο αφορά οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Το τρίτο είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις μας. Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων».

Ο Μεντβέντεφ που κάποτε εναλλασσόταν στην προεδρία και στην πρωθυπουργία με τον Πούτιν δεν είναι φυσικά κάποιος τυχαίος και οι δηλώσεις του έγιναν προφανώς για να σταλεί προφανώς ένα μήνυμα στη Δύση ότι ο Πούτιν δεν είναι και τόσο «απομονωμένος». Εμφανίστηκε επίσης και ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, για τον οποίο υπήρχαν στη Δύση εικασίες ότι είχε «εξαφανιστεί» μυστηριωδώς και πληροφορίες από ουκρανικές πηγές ότι είχε πάθει καρδιακή προσβολή, επειδή τον είχε… κατσαδιάσει ο Πούτιν.

Βόμβες στο Λβιβ

Στο μεταξύ όλοι περιμένουν να δουν πώς θα εκδηλωθεί η «δεύτερη φάση» της ρωσικής επίθεσης, κυρίως αν οι επιθέσεις θα περιοριστούν στην περιοχή του Ντονμπάς ή θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί και σε άλλα μέτωπα. Πάντως εκρήξεις από χτυπήματα ρωσικά πυραύλων φαίνεται να σημειώθηκαν στο Λβιβ στη Δυτική Ουκρανία, λίγα χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα και ενώ στην Πολωνία βρισκόταν ακόμα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ισως αυτός ήταν ο ιδιόμορφος τρόπος του ρωσικού στρατού να στείλει το μήνυμα στον κύριο Μπάιντεν ότι τα περιθώρια συνεννόησης και βελτίωσης των σχέσεων των δύο πλευρών έχουν στενέψει σημαντικά. Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως συνάντησε στην Πολωνία και τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών της Ουκρανίας και τους υποσχέθηκε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.

Ειδήσεις σήμερα

Τι σχεδιάζει ο Πούτιν μετά το τέλος της «πρώτης φάσης» της επίθεσης;

Ρωσία: Κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ

«Eυρωπαϊκός στρατός»; Αντ´ αυτού το ΝΑΤΟ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago