Πολιτική

Τι κρύβει η «αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ουκρανίας» για την οποία συζήτησε ο Ζελένσκι με το Μητσοτάκη;

Τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι θα μιλήσει στην ελληνική Βουλή. Η είδηση ανακοινώθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ουκρανική προεδρία έκανε ένα σχετικό tweet στο οποίο υπήρχε μια φράση που πέρασε στα ψιλά. «Συζητήσαμε για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ουκρανίας».
Περισσότερες λεπτομέρειες επ’ αυτού δεν δόθηκαν από το Μαξίμου, π.χ. τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια τέτοια συμφωνία, ποιοι είναι οι όροι και οι υποχρεώσεις, πότε και πως θα υλοποιηθεί. Βέβαια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι δύσκολο για μια χώρα που αντιμετωπίζει έναν εισβολέα και βρίσκεται σε πόλεμο, να σκέφτεται μακροπρόθεσμα και αόριστα μια συμφωνία αμυντικού τύπου με μια άλλη χώρα του μεγέθους της Ελλάδας.

Κατά συνέπεια οι όποιες συζητήσεις γίνονται λογικά έχουν μικρό χρονικό ορίζοντα και με δεδομένο το γεγονός ότι σε τέτοιου τύπου συμφωνίες εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα οι ένοπλες δυνάμεις ή στρατιωτικό υλικό, καλό θα ήταν να υπάρξει σχετική ενημέρωση από το Μαξίμου για το πλαίσιο αυτής της «συνεργασίας».
Ανώτερος απόστρατος αξιωματικός με τον οποίο μιλήσαμε εκτιμά ότι μια τέτοια «συνεργασία» ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει σε αυτή τη φάση, πως η Ελλάδα θα στείλει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία πέραν των κατασχεμένων Καλάσνικοφ και του υπόλοιπου στρατιωτικού υλικού που ήδη έχει στείλει. Το ποια μπορεί να είναι αυτή η βοήθεια μένει να το δούμε.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν δημοσιεύματα -κυρίως στον φιλοκυβερνητικό Τύπο- όπου εξεταζόταν έως και το σενάριο να στείλουμε τους πυραύλους S300 (ρωσικής κατασκευής) στην Ουκρανία. Σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ είχε η εφημερίδα «Καθημερινή», για το οποίο κυβερνητικοί κύκλοι επέμεναν πως «δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση». Βέβαια, σε ανύποπτο χρόνο, στις αρχές του πολέμου και σε συνέντευξή του στον Alpha ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει υποτιμητικά για τους εν λόγω πυραύλους, χαρακτηρίζοντάς τους «όπλο άλλων εποχών» και «όχι σημαντικό για την ασφάλεια της χώρας».
Τη δημόσια αποδοκιμασία του πρωθυπουργού για ένα όπλο που ανήκει στο σχεδιασμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας είχε επικρίνει ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, κάτι που έπραξε και λίγες μέρες αργότερα και ένας άλλος επίτιμος αρχηγός, ο πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

Την ίδια ώρα πλήθαιναν τα δημοσιεύματα για πιέσεις των ΗΠΑ τόσο προς την Ελλάδα όσο και ως προς την Τουρκία (η οποία διαθέτει τη μεταγενέστερη έκδοση των πυραύλων, τους S400), να «ξεφορτωθούν» τα εν λόγω οπλικά συστήματα, δείχνοντας προς Ουκρανία μεριά. Μάλιστα οι ΗΠΑ φάνηκαν διατεθειμένες να ξεμπλοκάρουν την Τουρκία από το σχετικό αποκλεισμό για τα πολεμικά αεροσκάφη F35 σε περίπτωση που αποφάσιζε μια τέτοια κίνηση. Η γειτονική χώρα ωστόσο, παίζοντας έξυπνα και απολαμβάνοντας τον ρόλο του εγγυητή στην περιοχή ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το ερώτημα λοιπόν είναι τι κάνει η Ελλάδα από τη στιγμή που η μισή μας αεράμυνα αποτελείται από όπλα ρωσικής προέλευσης (TOR M1, OSA-AK, S300) και την ώρα που ήδη υπάρχει ζήτημα για τις συμφωνίες μας με τους Ρώσους αναφορικά με την τεχνική υποστήριξη και τ’ ανταλλακτικά τους, οι γνωστές FOS (Follow on Support). Θα αντικαταστήσει τα όπλα αυτά με άλλα; Με πολύ πρόχειρες εκτιμήσεις μια τέτοια κίνηση θα επιβάρυνε τον δημόσιο κορβανά τουλάχιστον με 3,5 δισ. ευρώ επιπλέον. Υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες στην παρούσα συγκυρία;

Ας μην ξεχνάμε ότι οι S300 που είναι εγκατεστημένοι στην Κρήτη έπειτα από την ανταλλαγή που κάναμε με την Κυπριακή Δημοκρατία στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είναι το μοναδικό όπλο αεράμυνας μακράς εμβέλειας για όλη την περιοχή αλλά και για την ανατολική Μεσόγειο καθώς η εμβέλειά τους φτάνει έως το Καστελόριζο. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για την εθνική άμυνα της χώρας το εν λόγω όπλο.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι σε όλες τις εγχώριες δημοσκοπήσεις η πλειονότητα των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά στο ενδεχόμενο περαιτέρω εμπλοκής στην Ουκρανία σε στρατιωτικό επίπεδο. Μια τέτοια κίνηση, δε, θα δυσχέραινε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, ενώ θα πόλωνε περισσότερο το εγχώριο πολιτικό σκηνικό καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και το ΚΚΕ αλλά και το ΜέΡΑ 25 είχαν επικρίνει έντονα την κυβέρνηση για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.
Ίσως ο πρόεδρος Ζελένσκι μας διαφωτίσει περισσότερο με την ομιλία του στη Βουλή.

Eιδήσεις σήμερα

Ο Μητσοτάκης αφήνει έξω από τα Ελληνοτουρκικά τον Δένδια, ενώ ο Ερντογάν μιλά για «συμφωνία»

«Ζαριά» Ερντογάν για συνεκμετάλλευση – Το παρασκήνιο και τα ρίσκα

Στο θωρηκτό Αβέρωφ “έπεσαν” οι υπογραφές για 3 Belh@rra και 6 επιπλέον Rafale

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago