Ενέργεια

FT: Συμφωνία για πρόσθετες αγορές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ ανακοινώνουν αύριο φον ντερ Λάιεν και Μπάιντεν

Σχέδιο για αύξηση του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που διοχετεύεται στην Ε.Ε. ώστε να αντικατασταθεί αντίστοιχη ποσότητα ρωσικού αερίου αναμένεται να ανακοινώσουν το πρωί της Παρασκευής η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδουν οι Financial Times. 

Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι ΗΠΑ και βρίσκεται στο τελικό στάδιο προβλέπει την προμήθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως πρόσθετης ποσότητας 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι το τέλος του 2022. Οι ΗΠΑ διοχετεύουν στην Ε.Ε. ήδη 22 δισ. κυβ. μέτρων ετησίως, οπότε με τη νέα συμφωνία η συνολική ποσότητα αμερικανικού LNG θα φτάσει στην Ε.Ε. μέχρι τέλος του έτους 37 δισ. κυβ. μέτρα.

Η Ρωσία προμηθεύει την Ε.Ε. με περισσότερα από 100 δισ. κυβ. μέτρα ετησίως.

Στόχος του σχεδίου, είναι σύμφωνα με τις ΗΠΑ, να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Όπως φέρεται να δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «πρόκειται για πρόσθετο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο που είχαμε μέχρι τώρα».

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου, που έχει θέσει η ΕΕ, να αντικαταστήσει συνολικά 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που παρέχονται σήμερα από τη Ρωσία με εναλλακτικές προμήθειες. Το 2021, οι ΗΠΑ είχαν προμηθεύσει την ΕΕ με 22 δισ. κυβικά μέτρα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε ότι η άμεση απαγόρευση εισαγωγών ενεργειακών αγαθών από τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική ύφεση.

Η Ε.Ε. παρουσίασε τα σχέδιά της για την εισαγωγή επιπλέον 50 δισ. κυβικών εκατοστών υγροποιημένου φυσικού αερίου από παγκόσμιους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι το σχέδιο είναι μη ρεαλιστικό.

Αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για το αμερικανικό σχέδιο τόνισαν ότι η τελική ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα παρασχεθεί στην ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις εμπορικές συμβάσεις. Ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ έχει ήδη δεσμευτεί σε χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδίως στην Ασία.

Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πληρώσει υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου για τα επόμενα χρόνια για να πετύχει τους στόχους της.

Οι FT αναφέρουν ότι η πλεονάζουσα ικανότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι συγκεντρωμένη στην Ιβηρική χερσόνησο, αλλά η Ισπανία έχει ανεπαρκείς συνδέσεις με αγωγούς για     μεταφορά προς τη βόρεια Ευρώπη.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο και δεν διαθέτουν την υποδομή για εισαγωγές LNG, με τους πιο κοντινούς τερματικούς σταθμούς να λειτουργούν ήδη με πλήρη δυναμικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν να αυξήσουν πολύ περισσότερο τις εισαγωγές.

Ειδήσεις σήμερα:

Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

G7: Πείνα «βλέπει» ο Μακρόν και ζητεί έκτακτα μέτρα

O πόλεμος της μηντιακής προπαγάνδας

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago