Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για προσφυγή στις κάλπες είναι πλέον όλο και πιο συχνό, θα έλεγε κανείς καθημερινό. Πολλοί εκτιμούν ότι το εν λόγω αίτημα δεν έχει ουσιαστική βάση και πως γίνεται εκ του ασφαλούς, καθώς η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάει σε εκλογές στην παρούσα συγκυρία. Βέβαια λησμονούν ότι το αίτημα για εκλογές διατυπώθηκε για πρώτη φορά ξεκάθαρα από τον Αλέξη Τσίπρα στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι όποτε και γίνουν εκλογές θα τις κερδίσει, αρκεί βέβαια να μην γίνουν το 2022 γιατί όπως παραδέχθηκε και πριν από λίγες μέρες το Στέλιος Πέτσας είναι πολύ πιθανό και λόγω της ακρίβειας τα πράγματα να μην εξελιχθούν ακριβώς έτσι και ο λαός να τιμωρήσει τη Ν.Δ.
Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό κυκλοφορούν και οι δημοσκοπήσεις οι οποίες εξακολουθούν να δίνουν σαφές προβάδισμα στη Ν.Δ. από 7-8 έως 12-13 μονάδες (εξαρτάται από την εταιρεία) αλλά δεν παραλείπουν, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο, να χτυπούν καμπανάκια προς όλους και ειδικά στην κυβέρνηση για την εικόνα φθοράς και κατ΄επέκταση δημοσκοπικής πτώσης που παρουσιάζει.
Υπάρχουν όμως και οι άλλες δημοσκοπήσεις που δεν δημοσιεύονται και γίνονται για λογαριασμό των κομματικών επιτελείων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Politicus μια τέτοια έφτασε στα χέρια της Κουμουνδούρου πριν από λίγες μέρες, καταγράφοντας τα εξής δεδομένα (χωρίς αναγωγή): N.Δ. στο 24-25%, ΣΥΡΙΖΑ 17-18%, ΚΙΝΑΛ 10-11%, ΚΚΕ 5-6%, Ελληνική Λύση 6,5-7,5% (στοιχείο που αξίζει σχολιασμού), ΜέΡΑ 25 2,5-3,5% και υπόλοιπα κόμματα του εθνικιστικού χώρου συγκέντρωναν ένα 3%.
«Η δημοσκόπηση αυτή θυμίζει μέρες του 2012», σημείωνε με έμφαση συνομιλητής μας, στέλεχος της Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας τ’ αποτελέσματα. «Το πιο ανησυχητικό όλων είναι ότι μπορεί να μην υπάρχει Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο, ωστόσο ένα 10,5% των ερωτηθέντων δηλώνει την προτίμησή του στο συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο».
Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς. Το καραβάνι των αντιεμβολιαστών της εγχώριας alt right πλευράς που στηρίζει ξεκάθαρα τον Πούτιν στο ουκρανικό ζήτημα φαίνεται πως εν πολλοίς εκφράζεται μέσα απ’ αυτούς τους χώρους και μάλιστα ιδιαίτερα συντεταγμένα.
Πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα κινήθηκε και δημοσκόπηση που έφτασε στα γραφεία της Ν.Δ. στις αρχές Μαρτίου και χωρίς σε αυτήν να έχουν καταγραφεί όλες οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της ακρίβειας.
Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη την περίοδο υπήρχαν έντονες σκέψεις στο Μαξίμου για προσφυγή στις κάλπες, όπως αποκαλύφθηκε εξάλλου και από σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών προς τις περιφέρειες της χώρας, την παραμονή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με το οποίο τους ζητούσε να καθορίσουν τους χώρους προβολής των κομμάτων. Ο αρμόδιος υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης είχε πει τότε πως επρόκειτο για μια «συνηθισμένη διαδικασία», προσθέτοντας ωστόσο πως δεν ήθελε ν’ αφήνει «εκκρεμότητες». Τα όσα ακολούθησαν πάγωσαν τα κυβερνητικά σχέδια…
Επισιτιστικός εφοδιασμός: Περισσότερες ενέργειες της ΕΕ ζητά το Ευρωκοινοβούλιο
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…