Ένα πλέγμα αποφάσεων που δένει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας με το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο και την ευρωπαϊκή άμυνα με το ΝΑΤΟ διαμορφώνεται τις επόμενες δύο ημέρες στις συνόδους του G7, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Η Ευρώπη δεν ακολουθησε τις παραινέσεις των ΗΠΑ για εμπάργκο στα ρωσικά ενεργειακά αγαθά και έτσι το νέο πακέτο κυρώσεων που αναμένεται να προτείνουν οι ΗΠΑ αρχικά στο G7 και στη συνέχεια στην Ε.Ε. να περιοριστεί σε νέα μέτρα κατά ολιγαρχών και άλλων Ρώσων.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε το κοινοβούλιο ότι σε περίπτωση εμπάργκο στα ρωσικά ενεργειακά αγαθά η γερμανική οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση, με αύξηση της ανεργίας, ενώ θα προκύψει ζήτημα επιβίωσης για εκατομμύρια επιχειρήσεις.
Η Ε.Ε. αιφνιδιάστηκε από την πρόθεση της Ρωσίας να τιμολογεί τις εξαγωγές αερίου και πετρελαίου σε ρούβλια, με σκοπό να παρακάμψει έτσι τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και να ενισχύσει και το ρωσικό νόμισμα το οποίο έχει βυθιστεί μετά τις κυρώσεις. Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είχαν σχέδιο αντίδρασης και έλεγαν ότι «τα συμβόλαια είναι συμβόλαια» δείχνοντας ότι η αλλαγή τιμολόγηση δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτή αλλά και ότι η αλλαγή θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους Ευρωπαίους πελάτες.
Η πληρωμή ρωσικών ενεργειακών αγαθών σε ρούβλι θα εξανάγκαζε τους αγοραστές να προμηθεύονται ρούβλια, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις και αναβαθμίζοντας το ρωσικό νόμισμα σε διεθνές συναλλακτικό μέσο και οιονεί αποθεματικό νόμισμα.
Μέχρι σήμερα οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου συνεχίζονται κανονικά, καθώς οι κυρώσεις δεν περιλαμβάνουν τον ενεργειακό τομέα, αλλά κεντρικό θέμα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. είναι η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και η δημιουργία αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα κατά κύριο λόγο με αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο Τζο Μπάιντεν κομίζει στην Ευρώπη προτάσεις για υποκατάσταση των ρωσικών ενεργειακών αγαθών.
Η Ε.Ε. αναμένεται να αποφασίσει κοινές αγορές φυσικού αερίου, μέσω ενιαίας διαπραγμάτευσης από την Κομισιόν και θα υιοθετήσει νομοθεσία που θα επιβάλλει στις χώρες μέλη να γεμίζουν το 80% των αποθηκών τους μέχρι τον επόμενο Νοέμβριο.
Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν είναι ότι τον επόμενο χειμώνα το πρόβλημα στην αγορά ενέργειας θα είναι εντονότερο από ότι φέτος και είναι πιθανόν να δημιουργηθουν ελλείψεις.
Στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται ακόμη να υιοθετηθεί η λεγόμενη Στρατηγική Πυξίδα, η οποία προβλέπει ανάμεσα σε άλλα την αναβάθμιση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, με ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα των εξοπλισμών και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και με αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Φαίνεται όμως ότι το κέντρο βάρους των ευρωπαϊκών δράσεων εντοπίζεται στον τομέα της τεχνολογίας και της κυβερνοασφάλειας, με το επιχειρησιακό βάρος και το στρατιωτικό σκέλος να παραμένει υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.
Ειδήσεις σήμερα:
Έρχεται παγκόσμια επισιτιστική κρίση με κοινωνικές εκρήξεις σε πολλές χώρες, ίσως και στην Τουρκία
Μητσοτάκης: To 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφούν στο Δημόσιο
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…