Ενέργεια

Σύνοδος Κορυφής: Η Ε.Ε. «φουλάρει» με αμερικανικό αέριο και δένεται με το ΝΑΤΟ

Ένα πλέγμα αποφάσεων που δένει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας με το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο και την ευρωπαϊκή άμυνα με το ΝΑΤΟ διαμορφώνεται τις επόμενες δύο ημέρες στις συνόδους του G7, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.  

Η Ευρώπη δεν ακολουθησε τις παραινέσεις των ΗΠΑ για εμπάργκο στα ρωσικά ενεργειακά αγαθά και έτσι το νέο πακέτο κυρώσεων που αναμένεται να προτείνουν οι ΗΠΑ αρχικά στο G7 και στη συνέχεια στην Ε.Ε. να περιοριστεί σε νέα μέτρα κατά ολιγαρχών και άλλων Ρώσων. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε το κοινοβούλιο ότι σε περίπτωση εμπάργκο στα ρωσικά ενεργειακά αγαθά η γερμανική οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση, με αύξηση της ανεργίας, ενώ θα προκύψει ζήτημα επιβίωσης για εκατομμύρια επιχειρήσεις. 

Η Ε.Ε. αιφνιδιάστηκε από την πρόθεση της Ρωσίας να τιμολογεί τις εξαγωγές αερίου και πετρελαίου σε ρούβλια, με σκοπό να παρακάμψει έτσι τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και να ενισχύσει και το ρωσικό νόμισμα το οποίο έχει βυθιστεί μετά τις κυρώσεις. Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είχαν σχέδιο αντίδρασης και έλεγαν ότι «τα συμβόλαια είναι συμβόλαια» δείχνοντας ότι η αλλαγή τιμολόγηση δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτή αλλά και ότι η αλλαγή θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους Ευρωπαίους πελάτες. 

Πληρωμές σε ρούβλι

Η πληρωμή ρωσικών ενεργειακών αγαθών σε ρούβλι θα  εξανάγκαζε τους αγοραστές να προμηθεύονται ρούβλια, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις και αναβαθμίζοντας το ρωσικό νόμισμα σε διεθνές συναλλακτικό μέσο και οιονεί αποθεματικό νόμισμα. 

Μέχρι σήμερα οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου  και πετρελαίου συνεχίζονται κανονικά, καθώς οι κυρώσεις δεν περιλαμβάνουν τον ενεργειακό τομέα, αλλά κεντρικό θέμα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. είναι η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και η δημιουργία αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα κατά κύριο λόγο με αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο Τζο Μπάιντεν κομίζει στην Ευρώπη προτάσεις για υποκατάσταση των ρωσικών ενεργειακών αγαθών.

Η Ε.Ε. αναμένεται να αποφασίσει κοινές αγορές φυσικού αερίου, μέσω ενιαίας διαπραγμάτευσης από την Κομισιόν και θα υιοθετήσει νομοθεσία που θα επιβάλλει στις χώρες μέλη να γεμίζουν το 80% των αποθηκών τους μέχρι τον επόμενο Νοέμβριο.

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν είναι ότι τον επόμενο χειμώνα το πρόβλημα στην αγορά ενέργειας θα είναι εντονότερο από ότι φέτος και είναι πιθανόν να δημιουργηθουν ελλείψεις. 

Κοινή άμυνα υπό το ΝΑΤΟ

Στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται ακόμη να υιοθετηθεί η λεγόμενη Στρατηγική Πυξίδα, η οποία προβλέπει ανάμεσα σε άλλα την αναβάθμιση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, με ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα των εξοπλισμών και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και με αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. 

Φαίνεται όμως ότι το κέντρο βάρους των ευρωπαϊκών δράσεων εντοπίζεται στον τομέα της τεχνολογίας και της κυβερνοασφάλειας, με το επιχειρησιακό βάρος και το στρατιωτικό σκέλος να παραμένει υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ηγεσίες της Ε.Ε. θέλουν Κοινή Αγορά Ενέργειας χωρίς ρωσικό αέριο, αλλά διαφωνούν για το «λογαριασμό»

Έρχεται παγκόσμια επισιτιστική κρίση με κοινωνικές εκρήξεις σε πολλές χώρες, ίσως και στην Τουρκία

Μητσοτάκης: To 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφούν στο Δημόσιο

Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago