Κόσμος

Φυσικό αέριο «όπως εμβόλια» θέλει να προμηθευτεί πλέον η Ευρωπαϊκή Ενωση

Xαμηλώνει ο πήχυς των προσδοκιών ενόψει της συνόδου κορυφής των 27, καθώς το μόνο που αναμένεται να εγκριθεί είναι ένα κείμενο, που θα καλεί τα κράτη μέλη να αποθηκεύσουν «ενέργεια» ενόψει του επόμενου χειμώνα και η σύσταση μιας ομάδας εργασίας για κοινή προμήθεια ενέργειας στα πρότυπα των εμβολίων. Ηδη η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει κάνει τη σχετική προεργασία.

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για συντονισμένες προμήθειες φυσικού αερίου για λογαριασμό των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ευρωπαϊκής ηπείρου και την μείωση της εξάρτησής της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Εμπνευσμένη από την κοινή προμήθεια των εμβολίων κατά της Covid από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η στρατηγική έχει ως στόχο την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προμήθειας της ΕΕ. Με στόχο την απομόνωση της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν την μείωση κατά τα δύο τρίτα ήδη από φέτος των αγορών ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι ηγέτες των 27 αναμένεται να δεσμευθούν κατά την σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής ότι «θα εργασθούν από κοινού για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και υδρογόνου», σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

Στην πράξη, η Κομισιόν δηλώνει «έτοιμη να συγκροτήσει ομάδα εργασίας κοινών προμηθειών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συγκέντρωση των αιτήσεων θα διευκόλυνε τις επαφές με τους διεθνείς προμηθευτές» πριν από τον προσεχή χειμώνα και θα συνέβαλλε στην εξασφάλιση «ευνοϊκών τιμών» χάρις στο οικονομικό βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπό την καθοδήγηση μίας «διευθυντικής επιτροπής» που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των κρατών μελών, «μία διαπραγματευτική ομάδα που θα διευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τις επαφές με τους προμηθευτές και θα προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές ενεργειακές συμπράξεις πέραν του φυσικού αερίου», σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η φον ντερ Λάιεν μιλά με τους ενεργειακούς κολοσσούς

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη συνομιλίες με τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου (Νορβηγία, ΗΠΑ, Κατάρ, Αλγερία) και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε προχθές Δευτέρα με τους διευθυντές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων (E.ON, Shell, Vattenfall, Eni, TotalEnergies) για την εξέταση μελλοντικών συνεργασιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει επίσης να υποχρεώσει κάθε κράτος μέλος να καλύψει τα στρατηγικά αποθέματά του σε φυσικό αέριο «τουλάχιστον στο 80%» μέχρι την 1η Νοεμβρίου, και στην συνέχεια στο 90% πριν από κάθε χειμώνα τα επόμενα χρόνια, ενώ ενδιάμεσα ποσοστά πλήρωσης στρατηγικών αποθεμάτων θα ισχύουν κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Οκτωβρίου.

Το κείμενο του σχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος που αποκαλύφθηκε σήμερα, και θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη και τους ευρωβουλευτές, είναι λιγότερο φιλόδοξο από προηγούμενη εκδοχή του που επέβαλλε κάλυψη κατά 90% των στρατηγικών αποθεμάτων ήδη από τον Νοέμβριο 2022. Το ποσοστό αυτό επαναλήφθηκε χθες από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς.

Οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, που θα πιστοποιούνται από ανεξάρτητους οργανισμούς, «θα πρέπει να κοινοποιούν τα επίπεδα πλήρωσης στις εθνικές αρχές», οι οποίες «θα πρέπει να ενημερώνουν την Κομισιόν» σε μηνιαία βάση. «Μία μείωση κατά 100% των τελών μεταφοράς» θα ενθαρρύνει την πλήρωση των αποθεμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε επίσης διάφορες επιλογές για την άμβλυνση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές, όπως η θέσπιση πλαφόν, αλλά δεν συναντούν την συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Η Ευρωπαία συνήγορος του πολίτη (ξανά)βγάζει στη σέντρα την φον ντερ Λάιεν για τα μυστικά SMS που αντάλλαξε με τον Μπουρλά της Pfizer

Σύνοδος Κορυφής στις Βερσαλλίες: Σιγά τον… πολυέλαιο

Οι ηγεσίες της Ε.Ε. θέλουν Κοινή Αγορά Ενέργειας χωρίς ρωσικό αέριο, αλλά διαφωνούν για το «λογαριασμό»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago