Πολιτική

Ο πληθωρισμός και η αλλαγή του εκλογικού νόμου έκαψαν τις πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια εκλογών και όλα πλέον συγκλίνουν στο ότι πάνε προς το τέλος της τετραετίας δηλαδή την άνοιξη ή τις αρχές καλοκαιριού του 2023.

Η επίδραση της ακρίβειας στις τάσεις του εκλογικού σώματος είναι ως φαίνεται μεγαλύτερες απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Η ΝΔ καταγράφει σημαντικές απώλειες και είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε δέκα ημέρες η εταιρία MARC κατέγραψε πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος κατά 1,7%. Το 30,8% που βρήκε η εταιρία – στο γκάλοπ για τον ΑΝΤ1- είναι το χαμηλότερο που έχει καταγράψει για τη ΝΔ όσο καιρό αυτή είναι στην κυβέρνηση. Προφανώς τέτοια στοιχεία είχε υπόψη του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας όταν έλεγε προ ημερών ότι δεν μπορεί να πάει σε εκλογές η κυβέρνηση διότι θα την τιμωρήσει ο κόσμος για την ακρίβεια!

Η διαπίστωση επίσης ότι η ακρίβεια δεν μπορεί να «κρυφτεί» πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αποδοθεί στις συνέπειες της στρατιωτικής σύγκρουσης, αναγκάζει την κυβέρνηση να αποδεχθεί την κατάσταση.

Η έκρηξη του πληθωρισμού και οι προβλέψεις ότι οι τάσεις αυτές στην οικονομία θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμα επιδρούν καταλυτικά στις πολιτικές εξελίξεις.

Όσο περνά ο καιρός όλο και πιο λίγοι στην κυβέρνηση πιστεύουν πως η ακρίβεια θα τιθασευτεί τους επόμενους μήνες. Και εκτιμούν ότι οι συνέπειες του πληθωρισμού θα διαρκέσουν για πολύ ακόμα, σε αντίθεση με όσα υποστήριζαν υπουργοί, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι πρόκειται για ένα πρόσκαιρο φαινόμενο.

Υπό αυτή την έννοια, οι πλέον ψύχραιμοι θεωρούν ότι και το φθινόπωρο θα είναι δύσκολα τα πράγματα και ο κόσμος θα εξακολουθεί να δυσφορεί, όσο καλά κι αν πάει ο τουρισμός.

Αυτές οι εκτιμήσεις «σπρώχνουν» τις κάλπες προς την άνοιξη ή και καλοκαίρι του 2023. Σε συνδυασμό με ένα ακόμα στοιχείο, που έχει ενσκήψει πλέον «δυναμικά»: την πρόθεση ισχυρών κυβερνητικών κύκλων ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

«Ο Μητσοτάκης δεν έχει πειστεί ακόμα, αλλά υπάρχουν πολλοί στενοί του συνεργάτες που βρίσκουν αναγκαία την αλλαγή και προσπαθούν να τον πείσουν» λένε χαρακτηριστικά καλά ενημερωμένες πηγές.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού και άλλα στελέχη εκτιμούν ότι το 38% που απαιτεί ο νόμος Θεοδωρικάκου για την αυτοδυναμία είναι απλώς όνειρο θερινής νυκτός για την κυβέρνηση. Τίποτα από όσα βλέπαμε πριν λίγους μήνες στο πολιτικό σκηνικό και στις τάσεις του εκλογικού σώματος δεν ισχύει πλέον, παραδέχονται, παραπέμποντας στις δημοσκοπήσεις που φέρνουν τη ΝΔ στη ζώνη του 30% ή και παρακάτω.

Η διαρροή σεναρίων περί αλλαγής του εκλογικού νόμου και πρόβλεψη ενός ορίου γύρω στο 36% με 36,5% είναι ενδεικτική των προθέσεων που εκδηλώνονται στο Μαξίμου. Ενδεχομένως, λένε οι γνωρίζοντες, το όριο να πάει και πιο κάτω, για λόγους που εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς.

Όμως στην περίπτωση που επιλεγεί τελικά η αλλαγή του εκλογικού νόμου, είναι δύσκολο έως απίθανο να γίνουν σύντομα εκλογές, ενώ είναι νωπή αυτή η κίνηση, που θα χαρακτηριστεί από την αντιπολίτευση, αλλά είναι λογικό να εκληφθεί και από την κοινή γνώμη ως ένδειξη ηττοπάθειας. Δεν μπορεί, για παράδειγμα να γίνει αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν το Πάσχα – έτσι θα πάνε οι χρόνοι μία τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης τώρα – και αμέσως μετά να προκηρυχθούν εκλογές για να γίνουν αυτές τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Το κλίμα θα είναι αρνητικό και εξαιρετικά βαρύ όσο είναι «κοντά» η αλλαγή του εκλογικού νόμου, παραδέχονται ακόμα και κυβερνητικοί παράγοντες. Θα χρειαστεί χρόνος για να ξεχαστεί κάπως η συζήτηση και να προκύψουν τα νέα διακυβεύματα και οι συνθήκες, που θα επιβάλλει το νέο σύστημα, σημειώνουν.

Γι’ αυτούς τους δύο λόγους και πάντως σίγουρα για την ακρίβεια, καθώς για την αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να περιμένουμε, οι θιασώτες των πρόωρων εκλογών έχουν ανακρούσει πρύμναν.

Ειδήσεις σήμερα:

Επανέρχεται ο Ακάρ και ζητάει συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Μητσοτάκης: To 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφούν στο Δημόσιο

Μητσοτάκης: Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago