Κόσμος

Μάχες σώμα με σώμα μέσα στη Μαριούπολη – Oι εξελίξεις της ημέρας

Μάχες σώμα με σώμα εξελίσσονταν από το απόγευμα της Τρίτης πλέον μέσα στη Μαριούπολη, όπως ενημέρωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Στην ουσία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισχωρήσει στη μαρτυρική πόλη, που έχει μετατραπεί σε σύμβολο της αγριότητας αυτού του πολέμου. Περίπου 200.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι. «Δεν έχει μείνει τίποτα εκεί», είπε αναφερόμενος στη Μαριούπολη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, νωρίτερα σε ομιλία του στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Σε νέο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία. «Τι άλλο πρέπει να κάνουν οι εισβολείς, πόσους ακόμα ανθρώπους πρέπει να σκοτώσουν για να κάνουν τους δυτικούς ηγέτες, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ να απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ουκρανίας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή να δώσουν στη χώρα μας τα αεροπλάνα που τόσο χρειαζόμαστε;» ανέφερε.

Ο Ζελένσκι ανακοινώθηκε ότι θα πάρει μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος της εβδομάδας.

Νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός επιχείρησε αντεπίθεση για να ανακτήσει εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία στη νότια Ουκρανία. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε πόλεις, όπως η Χερσώνα, όπου Ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών.

Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν τα περίχωρα της Οδησσού, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποκοπούν οι Ουκρανοί από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατιωτικούς πάντως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μόνο τρεις ημέρες αποθέματα προμηθειών με καύσιμα, τρόφιμα και πυρομαχικά για να διεξαγάγουν τον πόλεμο μετά από διακοπή στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ολα με βάση το πρόγραμμα επιμένει η Μόσχα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι κανείς δεν είχε σκεφτεί ποτέ ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόλις μερικές ημέρες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι η εκστρατεία θα προχωρήσει σύμφωνα με το σχέδιο. Επανέλαβε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο εάν απειληθεί η ίδια η ύπαρξή της, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ενόψει και της επίσκεψης Μπάιντεν στην Ευρώπη.

O σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, τόνισε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθούν διαρκώς» το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα.«Ο προέδρος Πούτιν, στις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης, έθεσε ζήτημα πιθανής χρήσης πυρηνικών όπλων. Είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί» υπογράμμισε ο κ. Σάλιβαν σε συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συζητήσουν με τους συμμάχους την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Τέλος παραδέχτηκε ότι προς το παρόν οι ΗΠΑ δεν έχουν πληροφορίες ότι η Κίνα έχει προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία.

Καμιά ένδειξη για χρήση χημικών

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο μεταξύ ότι είναι «απίθανο» να χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα στην Ουκρανία, αν και «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι η Ρωσία «δεν έχει περιορισμούς» στις επιθέσεις της.

«Τα χημικά όπλα θα μπορούσαν να χτυπήσουν και τα ρωσικά στρατεύματα στο έδαφος», σημείωσε Βρετανός στρατιωτικός. «Αμφιβάλλω λοιπόν ότι ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα είναι τόσο υψηλός όσο έχουν αναφέρει πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος των ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την εκτίμηση αυτή, αφού παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν δει ακόμη απτές ενδείξεις για επικείμενη ρωσική επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία. Ωστόσο παρακολουθούν στενά τις πληροφορίες που προκύπτουν από τις υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι καθώς χθες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε προηγουμένως ότι οι ψευδείς κατηγορίες της Μόσχας ότι το Κίεβο διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα δείχνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, συμμερίστηκε σήμερα την αξιολόγηση του Μπάιντεν, αλλά πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχει κάτι επικείμενο σε αυτό το θέμα αυτήν τη στιγμή».

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων και προσφύγων

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι είχε καταγράψει 953 θανάτους αμάχων και 1.557 τραυματίες, αν και ο πραγματικός απολογισμός εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. Το Κρεμλίνο αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Το Ουκρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 10 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις Ρωσικές επιθέσεις. Άλλα νοσοκομεία δεν μπόρεσαν να ανεφοδιαστούν με φάρμακα και προμήθειες λόγω των συγκρούσεων.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των 44 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Περισσότεροι από 3,5 εκατ. προσφύγες έχουν φύγει από τη χώρα, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει αύριο το σχέδιο στήριξης προσφύγων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «χωρίς νικητή». Τόνισε ότι οι Ουκρανοί υφίστανται μια «κόλαση».

Τι θα σήμαινε μια χρεωκοπία της Ρωσίας

Το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ρωσίας και τον αντίκτυπό της στον υπόλοιπο κόσμο εξετάζει το ΔΝΤ, σημειώνοντας πως το σενάριο αυτό «δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία».

Μια χρεωκοπία της Ρωσίας θα είχε «μάλλον περιορισμένες άμεσες συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο», σύμφωνα με την Γκίτα Γκοπίνατ, η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ειδήσεις σήμερα

Ουκρανοί σκοτώνονται με ουκρανικά όπλα

Η Δύση «ξανασχεδιάζει» την παγκοσμιοποίηση, γιατί η κατάργησή της θα κοστίσει 3 τρισ. δολάρια

«Συμπληρωματική» του ΝΑΤΟ η νέα αμυντική στρατηγική που αποφάσισε η ΕΕ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago