Πολιτική

Ελληνικό: Εκτός επένδυσης ο παραθαλάσσιος ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος…

Την εξαίρεση από την επένδυση στο Ελληνικό του σχεδίου δημιουργίας ενός ενιαίου πεζοδρόμου – ποδηλατοδρόμου μπροστά στη θάλασσα σε όλο το μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας επικύρωσαν τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Κι αυτό όταν πριν από ένα χρόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο για παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, συνολικής απόστασης 70 χλμ όπου θα μπορούσες «να κάνεις ποδήλατο, να τρέξεις, να περπατήσεις»

Οχι μόνο ο πεζόδρομος «μετακινείται» πίσω από την πρώτη σειρά κτιρίων, αλλά ο κοινόχρηστος χώρος που προβλεπόταν μπροστά τους μετατρέπεται σε μια απλή φύτευση. Περαιτέρω, αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης στην τρίτη σειρά κτιρίων αλλά και στον ουρανοξύστη-εμπορικό κέντρο που σχεδιάζεται στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου (ΦΕΚ 1219Β), τα τρία συναρμόδια υπουργεία εγκρίνουν τα ακόλουθα:

– Ο παραλιακός πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, που εξαγγέλθηκε προ μηνών από την κυβέρνηση, «δεν θα βλέπει θάλασσα» στο μισό παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά. Οπως προβλέπεται, ο διάδρομος αυτός θα δημιουργηθεί πίσω από την πρώτη σειρά κατοικιών, ενώ ο μικρότερης διατομής πεζόδρομος που προβλεπόταν μπροστά από αυτές, δίπλα στη θάλασσα, καταργείται και υποκαθίσταται από μια λεπτή λωρίδα κοινόχρηστου πρασίνου. Είναι προφανές ότι πρόθεση της μικρής αυτής σχεδιαστικής αλλαγής είναι να μην περνούν πεζοί και ποδήλατα μπροστά από την πρώτη (και πιθανότερα ακριβότερη) σειρά κτιρίων και ουσιαστικά να τους δοθεί «ανενόχλητη» θέα.

– Στην τρίτη σειρά κατοικιών προβλέπεται αύξηση συντελεστή (δηλαδή μεγαλύτερα κτίρια) σε τέσσερα διαδοχικά οικοδομικά τετράγωνα. Η αύξηση συντελεστή κυμαίνεται από 0,01 έως 0,03 και δεν αιτιολογείται.

– Στη δυτική πλευρά του ακινήτου, δίπλα στον σταθμό μετρό Ελληνικού προβλέπεται η δημιουργία ουρανοξύστη ύψους έως 200 μέτρων και εμπορικού κέντρου. Στο «οικόπεδο» αυτό ο συντελεστής αυξάνεται κατά 0,02 (σε 0,53 από 0,51), ενώ δίνεται το ελεύθερο να μην εξαντληθεί η κάλυψη που προβλέπει ο οικοδομικός κανονισμός για τα εμπορικά κτίρια.

«Όταν με το καλό το έργο ολοκληρωθεί και μπορείς σε αυτά τα πρώτα 22 χλμ μέχρι τη Βουλιαγμένη να κάνεις ποδήλατο, να τρέξεις, να περπατήσεις το μόνο που θα αναλογιστούμε είναι γιατί κάτι τόσο αυτονόητο δεν το είχαμε κάνει πιο πριν», έλεγε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας, πέρσι, τον Ιούνιο, σε εκδήλωση στη Γλυφάδα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής.

Το έργο αφορά όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, συνολικής απόστασης 70 χλμ, δηλαδή αυτό που ονομάζουμε «Αθηναϊκή Ριβιέρα».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σήμερα δεν μπορεί κάνεις να διανύσει ανενόχλητος αυτή την απόσταση καθώς υπάρχουν εμπόδια.

«Πιστεύω ότι σήμερα παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου έχει ξεχωριστή σημασία να μιλήσουμε για αυτό το έργο. Για αυτό επέλεξα να βρεθώ μαζί σας. Να διαβεβαιώσω ότι η ποιότητα ζωής των πολιτών σε μια χώρα που έχει αυτό τον καταπληκτικό καιρό έχει τεράστια σημασία για τη συνολική ευημερία της κοινωνίας», υπογράμμισε τότε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στα μεγάλα έργα αστικών αναπλάσεων.

Lamda: Πως το «θαύμα του Ελληνικού» έγινε «πωλούνται οικόπεδα 5 λεπτά από την Ομόνοια»

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago