Ενέργεια

Bloomberg: Πράσινο φως για κοινές αγορές φυσικού αερίου ανάβει η ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανότατα θα δώσουν πολιτικό «πράσινο φως» στην πρόταση της Κομισιόν να εξεταστεί η επιβολή προσωρινού φόρου στα έκτακτα κέρδη ορισμένων εταιρειών ενέργειας τα οποία συνδέονται με την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντίθετα, οι ευρωπαίου ηγέτες πιθανότατα δεν εγκρίνουν την παρέμβαση στη χονδρική αγορά ενέργειας, ζητώντας, αντίθετα, από τους υπουργούς να αναλύσουν επειγόντως διάφορες βραχυπρόθεσμες επιλογές

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν κατά τη διάρκεια διήμερης Συνόδου Κορυφής που θα ξεκινήσει την Πέμπτη πώς θα δοθεί περαιτέρω ανακούφιση στους πιο ευάλωτους καταναλωτές και θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις της γηραιάς ηπείρου εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης, θυμίζει το Bloomberg.

Θα συζητήσουν ένα σύνολο λύσεων που περιγράφονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της εκτίναξης των τιμών, υποστηρίζοντας πιθανώς ένα νέο πλαίσιο σε ότι αφορά τις «κρατικές ενισχύσεις», σύμφωνα με προσχέδιο πολιτικής δήλωσης που είδε το Bloomberg News.

«Όπως προτείνει η Επιτροπή, η προσωρινή φορολόγηση των έκτακτων κερδών μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή χρηματοδότησης», αναφέρει η δήλωση, η οποία, όμως, μπορεί να αλλάξει πριν εγκριθεί.

Ο Κομισιόν υποστήριξε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι αποδόσεις ορισμένων ενεργειακών εταιρειών που δεν εξαρτώνται από το φυσικό αέριο -και επομένως δεν αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλό κόστος παραγωγής- θα μπορούσαν να υποστούν «ειδικά μέτρα» με έσοδα που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των καταναλωτών.

Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξτρα κέρδη έως και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Οι ηγέτες πιθανότατα δεν θα εγκρίνουν την παρέμβαση στη χονδρική αγορά ενέργειας, ζητώντας, αντίθετα, από τους υπουργούς να αναλύσουν επειγόντως διάφορες βραχυπρόθεσμες επιλογές, και ιδιαίτερα την αποσύνδεση των τιμών ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ενδέχεται επίσης να δεσμευτούν ότι θα καταργήσουν σταδιακά την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και θα αρχίσουν να γεμίζουν τις εξαντλημένες αποθήκες αερίου το συντομότερο δυνατό. Για το σκοπό αυτό, τα μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού με την Επιτροπή για κοινές αγορές φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου.

Πηγή: Euro2day

Διπλωματικός πυρετός στις Βρυξέλλες ενόψει μιας εβδομάδας γεμάτης συνόδους

Διχασμένη η Ε.Ε. για την ενεργειακή ακρίβεια ενόψει της Συνόδου Κορυφής – Μπλοκάρουν το πλαφόν οι Βόρειοι

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago