Κόσμος

ΗΠΑ- Μόσχα: Έριδες για ενδεχόμενη χρήση βιολογικών όπλων στην Ουκρανία ένα 24ωρο πριν ο Μπάιντεν φτάσει στην Ευρώπη

Σε τεταμένο σχοινί στην κυριολεξία είναι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας την ώρα που είναι οι πολεμικές επιχειρήσεις από την εισβολή στη Ρωσία οδεύουν στην 27η μέρα και ένα μόλις 24ωρο πριν ο Αμερικανός πρόεδρος πατήσει το πόδι του στην Ευρώπη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Εάν ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία θα υπάρξουν συνέπειες διαμηνύουν ΗΠΑ και Μπάιντεν ,την ώρα που η Μόσχα καλεί τον Αμερικανό πρέσβη για εξηγήσεις.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Ρωσίας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη γι’ αυτό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη», πράγμα που «απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (…). Αυτή είναι σαφής ένδειξη πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών-μελών του NATO.

Η Ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Κίεβο, χωρίς επίσης να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, ότι σχεδιάζει επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του ουκρανικού λαού και να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα. Χθες Δευτέρα, η Ρωσία κατηγόρησε «ουκρανούς εθνικιστές» πως προκάλεσαν διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο λιπασμάτων στη Σούμι.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο σύμβουλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε τον Νικολάι Πάτρουσεφ, τον γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αμερικανική προεδρία δεν ξεκαθάρισε ποιες θα ήταν αυτές οι συνέπειες.

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι τώρα κάλεσαν στο υπουργείο Εξωτερικών τον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα στον οποίο έγινε διάβημα διαμαρτυρίας για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις που έκανε ο Τζο Μπάιντεν για τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος -χρησιμοποιώντας μία όχι και τόσο πολιτική γλώσσα- στις 17 Μαρτίου χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του «αιμοσταγή δικτάτορα και στυγνό εγκληματία, που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας», ενώ μία ημέρα νωρίτερα τον είχε χαρακτηρίσει ευθέως «εγκληματία πολέμου».

Όλα αυτά μόλις 24 ώρες πριν ο Μπάιντεν φτάσει στην Ευρώπη και αφού ο Λευκός οίκος έκλεισε κάθε σενάριο για πιθανή μετάβαση του στην Ουκρανία και ενώ βεβαίως λιγοστεύει κάθε ελπίδα για συμβιβασμό και συνεννόηση στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών.

Διαβάστε επίσης:

Επιζών του ολοκαυτώματος σκοτώθηκε στο Χάρκοβο- «Ότι δεν κατάφερε ο Χίτλερ το κατάφερε ο Πούτιν», λένε οι Ουκρανοί

Οι ΗΠΑ απομόνωσαν τη Ρωσία, εξημέρωσαν την ΕΕ, στοχεύουν τώρα την Κίνα

Γιατί ο Πούτιν δεν θα συναντήσει τον Ζελένσκι πριν λήξει ο πόλεμος και όχι για να λήξει

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago