Κυβερνητική κάλυψη αλλά και αποστάσεις από τον Πατούλη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέφερε κάλυψη στον περιφερειάρχη Αττικής παρά τον σάλο που έχει ξεσπάσει από το δημοσίευμα της Αυγής για εκτεταμένη λογοκλοπή στη διδακτορική του διατριβή.

Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε για το ζήτημα κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και περιορίστηκε στο να πει ότι: Ο κ. Πατούλης  δεν είναι μέλος της κυβέρνησης οπότε η κυβέρνηση  δεν έχει να τοποθετηθεί για κάτι. Από εκεί και πέρα υπάρχει η δήλωση του κ. Πατούλη. Από ότι αντιλαμβάνομαι η κατάσταση θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Ο κ. Πατούλης έδωσε τις εξηγήσεις του. Σε ότι αφορά την κυβέρνηση δεν είναι μέλος της για να τοποθετηθεί πάνω σε αυτό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Αυγής»,  ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης προέβη σε εκτεταμένη λογοκλοπή κατά την εκπόνηση του διδακτορικού του.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «έχουμε να κάνουμε με μια διδακτορική διατριβή που στις σελίδες της ένας προσεκτικός αναγνώστης θα συναντήσει και θα εντοπίσει πλήθος αυτολεξεί αποσπασμάτων από προγενέστερα διδακτορικά οκτώ άλλων επιστημόνων, χωρίς κανένα από αυτά να βρίσκεται εντός εισαγωγικών και χωρίς την παραμικρή παραπομπή σε πηγή».

Συγκεκριμένα η Αυγή τονίζει ότι «Με τη συνδρομή ομάδας ανεξάρτητων ερευνητών “τρέξαμε” τη διατριβή του Γ. Πατούλη σε λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής για να διαπιστώσουμε ότι από τις 77 σελίδες τού κυρίως κειμένου οι 62 είναι απλώς αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων κυρίως από άλλες διατριβές. Δεν ανήκουν δηλαδή στον Γ. Πατούλη, αλλά, μεταξύ άλλων, ιδίως στους Ιωάννη Δ. Παπαναστασίου («Εμβιομηχανική και κλινική μελέτη της οστεοσύνθεσης υποκεφαλικών καταγμάτων μηριαίου με τρεις αποκλίνοντες αυλοφόρους κοχλίες δίκην ριπιδίου», Αθήνα, 2012), Ιωάννη Π. Γαλανόπουλο («Κλινική και εμβιομηχανική μελέτη των ανάστροφα λοξών καταγμάτων του ισχίου», Αθήνα, 2019), Κωνσταντίνο Γ. Μακρίδη («Προοπτική μελέτη της μετεγχειρητικής εξέλιξης των ασθενών με κάταγμα ισχίου και εκτίμηση των παραγόντων που μπορεί να την επηρεάζουν», Λάρισα, 2016), Χρήστο Θ. Βώττη (Αθήνα, 2019), Βασιλική Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, 2005), Γεώργιο Σ. Τρελλόπουλο («Μελέτη φλεγμονώδους αντίδρασης και διαταραχών πηκτικού μηχανισμού μετά από ενδοαγγειακή αντιμετώπιση ανευρισμάτων της κοιλιακής αορτής», 2015), Χαράλαμπο Σπ. Πατά («Παράγοντες που προδιαθέτουν για θρομβοεμβολική νόσο σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αντικαταστάσεως της περιοχής ισχίου», Αθήνα, 1993), Μιχάλη Γκιώνη [«Εκτίμηση της πηκτικότητας του αίματος σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για θρομβοεμβολική νόσο που λαμβάνουν προφύλαξη με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (ερευνητικό πρωτόκολλο διδακτορικής διατριβής), 2015], Μαριάννα Πολίτου («Μαθήματα Αιματολογίας», 2015)».

Ο ίδιος ο περιφερειάρχης απορρίπτει τα περί λογοκλοπής, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη πολιτικές αντιδράσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι πρόκειται όχι μόνο για αδίκημα, αλλά και «για μια συνειδητή εξαπάτηση της ακαδημαϊκής κοινότητας με προφανή στόχο να εμφανίζεται ο κύριος Πατούλης ως διδάκτωρ ιατρικής», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η ενοχή σιωπή της ΝΔ και τα παραληρήματα του ίδιου απλά επιβεβαιώνουν ότι η φούσκα της “αριστείας” έχει σκάσει οριστικά».

Επίσης, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογραμμίζει ότι είναι μονόδρομος η παραίτηση του Γ. Πατούλη, τονίζοντας ότι αυτή η ενέργεια «δεν είναι μόνο θέμα αξιοπρέπειας», αλλά και «κύρους της Περιφέρειας Αττικής».
ύστερα από την αποκάλυψη για τη λογοκλοπή στο διδακτορικό του

Η ανακοίνωση της Ρ. Δούρου

«Μονόδρομος η παραίτηση του Περιφερειάρχη Πατούλη ύστερα από την αποκάλυψη για τη λογοκλοπή στο διδακτορικό του

Οι αποκαλύψεις, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η σημερινή Αυγή της Κυριακής  σχετικά με την εκτεταμένη και προκλητική λογοκλοπή που αποδείχθηκε (και ουσιαστικά αποδέχθηκε με την “απάντηση” που εξέδωσε) ότι έκανε ο κ. Πατούλης για το διδακτορικό του, εντυπωσιάζουν μεν, αλλά δεν αιφνιδιάζουν όλους και όλες, όσοι γνώρισαν κάπως καλύτερα τον άνθρωπο και τα πεπραγμένα του.

Η εξαπάτηση της ιατρικής κοινότητας με τον ψεύτικο τίτλο του δεν είναι παρά η άλλη όψη της εξαπάτησης των πολιτών της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, με τις γελοίες απόπειρές του να αποκρύψει (ακόμα και από την δική του παράταξη) την ηχηρή ανικανότητά του πίσω από εκστρατείες προβολής για το δήθεν έργο του, που είναι τόσο “γνήσιο” όσο αληθινή είναι και η “διατριβή” του.

Η παραίτησή του από την θέση του Περιφερειάρχη Αττικής αλλά και από εκείνη του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, δεν είναι μόνο θέμα αξιοπρέπειας. Είναι θέμα κύρους της Περιφέρειας Αττικής. Αφού το κύρος, η πειθώ, η αποτελεσματικότητα και γενικά η παρουσία της οντότητας της Περιφέρειας Αττικής, εντός κι εκτός συνόρων, υπονομεύονται και μόνο από την παραμονή ενός τόσο προκλητικά και αλαζονικά λογοκλόπου στην ηγεσία της.

Η παραίτησή σας κύριε Πατούλη είναι η τελευταία υπηρεσία μπορείτε πλέον να προσφέρετε στην Περιφέρεια, σε όσους και όσες σας ψήφισαν καθώς και στην παράταξή σας παραιτούμενος. Σήμερα. Τώρα.

Τι υποστηρίζει ο περιφερειάρχης

Ο Γιώργος Πατούλης απορρίπτει τα περί λογοκλοπής και δηλώνει ότι θα «ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο εναντίον της εφημερίδας» προκειμένου να αποκαταστήσει το όνομά του και την επιστημονική του υπόστασης.

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε άθλιο, ψευδές και συκοφαντικό το πρωτοσέλιδο και και το σχετικό δημοσίευμα προχωρώντας παράλληλα επίθεση εναντίον «δήθεν, ειδικού συνεργάτη που το συνοδεύει, με το οποίο προσπαθούν να παρουσιάσουν την διδακτορική διατριβή μου ως, δήθεν, “προϊόν λογοκλοπής», χρησιμοποιώντας επιστημονικά αβάσιμα και “έωλα σοφίσματα”».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago