Κόσμος

Τι είναι ο «σιδηρούς θόλος» που ζητάει ο Ζελένσκι και γιατί το Ισραήλ επιμένει στην ουδετερότητα

Η ομιλία που απηύθυνε στην Κνεσέτ, την ισραηλινή Βουλή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι την Κυριακή, είχε πολλά ενδιαφέροντα σημεία, αλλά κυρίως φανέρωσε και φόβους και ισορροπίες που κυριαρχούν σε αυτό τον άξονα.

Κατ’ αρχάς ο Ζελένσκι ζήτησε από το Τελ Αβίβ να παράσχει το υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας «Ιron Dome», ή αλλιώς «σιδηρούν θόλος», για την προστασία της Ουκρανίας, ένα αίτημα που είναι κρίσιμο μετά την άρνηση της Δύσης να επιβάλλει απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη χώρα, όπως έχει αιτηθεί πολλές φορές ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι αναρωτήθηκε, μέσα σε μία φορτισμένη ομιλία, επικαλούμενος και τις εβραϊκές του ρίζες, γιατί το κράτος του Ισραήλ δεν ασκεί ισχυρή πίεση με κυρώσεις στη Ρωσία και γιατί δίνει όπλα στην Ουκρανία,  αλλά πιθανόν ήξερε την απάντηση από πριν: το Τελ Αβίβ επιμένει να κρατά ουδέτερη στάση στον πόλεμο, να απορρίπτει τα αιτήματα του Ζελένσκι για παροχή στρατιωτικής βοήθειας και να αφιερώνει την προσοχή του σε διαμεσολαβητικές προσπάθειες, όπως αυτή που έκανε ο πρωθυπουργός του Ναφτάλι Μπένετ, που επισκέφτηκε προ ημερών και το Κίεβο και τη Μόσχα, για επαφές με τους προέδρους Ρωσίας και Ουκρανίας.

Είναι προφανώς δεδομένη η επιλογή της ισραηλινής κυβέρνησης να μην πάρει το μέρος κάποιας πλευράς στον πόλεμο αυτό, παρότι διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ουάσιγκτον.  

Αλλά η ομιλία του Ζελένσκι φανέρωσε ότι το κλίμα στο Ισραήλ για τους Ουκρανούς δεν είναι και το καλύτερο. Η άγαρμπη προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου να συγκρίνει τον σημερινό πόλεμο στη χώρα του με το Ολοκαύτωμα, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο Τελ Αβίβ. Υπουργοί και άλλοι βουλευτές επέκριναν τον Ζελένσκι χαρακτηρίζοντας την κίνησή του «αποκρουστική», ενώ  αποκαλύφθηκε ότι ορισμένοι βουλευτές δεν ήθελαν καν να απευθύνει ο Ουκρανός πρόεδρος ομιλία στην Κνεσέτ.

Ένα μέρος του ισραηλινού πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης της χώρας, φαίνεται να αντιμετωπίζει το καθεστώς του Κιέβου με μεγάλη καχυποψία, εξαιτίας της δράσης ναζιστικών δυνάμεων, με την κάλυψη της κυβέρνησης Ζελένσκι. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε κατανοητό, ούτε δεκτό στο Τελ Αβίβ, όσες εκκλήσεις κι αν κάνει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο σιδηρούς θόλος

Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome, που διαθέτει το Ισραήλ, θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αεράμυνα. Πρόκειται, όπως λένε οι ειδικοί, για ένα δίκτυο στοιχείων εντοπισμού εναέριων απειλών και οι συνεργαζόμενοι εκτοξευτές πυραύλων δημιουργούν ένα αδιαπέραστο πλέγμα ασφαλείας στον ουρανό.  Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα μπορεί να εντοπίσει και να καταρρίψει άμεσα οποιαδήποτε εναέρια απειλή, από drone και πύραυλο, μέχρι… οβίδα όλμου!

Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι «Irοn Dome» χρησιμοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις αναχαιτίσεις εκατοντάδων ρουκετών που εκτόξευσε η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Μάλιστα το σύστημα παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία (ακόμα και 90%) στις αναχαιτίσεις πολλαπλών πυραύλων μικρής εμβέλειας, έως 70 χιλιόμετρα.

Πρόσφατα υπήρξε συνεργασία για χρηματοδότηση του συστήματος (και συμμετοχή σε αυτό) από τους Αμερικάνους, ενώ έχουν γίνει συζητήσεις για την προμήθειά του και από τη χώρα μας.

Ειδήσεις σήμερα

«Διπλοθεσίτης» αφεντικό σε ΝΑΤΟ και Κεντρική Τράπεζα ο Στόλτενμπεργκ

Ο Eρντογάν καλεί τώρα τον Πούτιν σε μια «αξιοπρεπή υποχώρηση»

Απειλείται εκ των έσω ο Πούτιν ή αυτό είναι ένας ευσεβής πόθος των Δυτικών;

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago