Mετά τον Μπόρις Τζόνσον, που ταξίδεψε στα Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία για να πείσει τους εμίρηδες και τους σεϊχηδες για καλύτερες τιμές και μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου, τώρα έμελλε σε έναν Πράσινο (πρώην) αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα να ταξιδέψει στο εξίσου αυταρχικό Κατάρ, για να «ανοίξει πόρτες» όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος στις γερμανικές επιχειρήσεις.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προσδοκά επίσης περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Κατάρ, αν και η χώρα του δεν διαθέτει ακόμα τις απαραίτητες δομές για να μπορέσει να τα υποδεχτεί. To πιο φαιδρό της υπόθεσης είναι μάλιστα, ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα των Πρασίνων αναφερόταν ρητά ότι «δεν πρέπει να δοθούν άδειες για λιμάνια “Terminal” για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου».
Αλλά δεν είναι μόνο ζήτημα πράσινων ενεργειακών προτεραιοτήτων. Η εποχή που η συζήτηση στη Γερμανία αφορούσε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εμιράτο και τις δολοφονικές συνθήκες εργασίας για δεκάδες χιλιάδες ξένους εργάτες μοιάζει πλέον πολύ μακρινή. Τα μπλουζάκια της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, που κατήγγειλαν όλα αυτά ενόψει του Μουντιάλ του φθινοπώρου πρέπει να έχουν καεί στην πυρά της ανάγκης απεξάρτησης από τον δικτάτορα Πούτιν.
Τώρα οι υποκλίσεις γίνονται προς τους δικτάτορες του Κόλπου. Η ΕΕ προκειμένου να απεξαρτηθεί από μια πηγή ενέργειας, που ανήκει σε αντιδημοκρατικά χέρια πάει τώρα να προσδεθεί ενεργειακά με χώρες, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις υποτιθέμενες αξίες και παραδόσεις της. Και δεν είναι και σίγουρο ότι δεν θα εκμεταλλευθούν αυτή τη νέα σχέση. Στην ουσία δηλαδή η Ενωση κάνει το ίδιο λάθος, με άλλους «εταίρους» αυτή τη φορά στην αγωνιώδη προσπάθεια της να αποτρέψει ένα ολικό ενεργειακό κραχ.
Προσπαθεί να καλύψει ένα σφάλμα με ένα καινούριο, που έχει ακριβώς την ίδια ουσία.
Ο Χάμπεκ είπε βεβαίως τώρα, ότι θα συζητήσει τις συνθήκες εργασίας και την επαγγελματική ασφάλεια με τους Καταριανούς αξιωματούχους και επεσήμανε ότι αυτό ήταν «απολύτως απαραίτητο», για να μπορέσουν να γίνουν οι επενδύσεις, που θέλει να προωθήσει σε μια σειρά τομείς.
Σύμφωνα με τα γερμανικά Μέσα, που ξαφνικά ξέχασαν όσα έλεγαν παλιότερα για την κατάσταση, ο Υπουργός Οικονομικών του Κατάρ το κατάλαβε αυτό και το είδε με τον ίδιο τρόπο.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαίωσαν ότι τα τελευταία χρόνια το Κατάρ έχει υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις, που ωφελούν τους μετανάστες εργαζόμενους, αλλά οι σοβαροί παρατηρητές λένε ότι αυτές οι οδηγίες δεν εφαρμόζονται σωστά και υφίστανται ουσιαστικά στα χαρτιά. Η υποκρισία στο αποκορύφωμά της.
Ολα αυτά δεν έχουν τελικά καμιά σημασία. Η ΕΕ θα μπορεί τώρα να βάλει στο βιβλίο πεπραγμένων της ακόμα ένα επίτευγμα. Τον «εκδημοκρατισμό» των μεγάλων μοναρχιών, παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κόλπου. Χάρις φυσικά στην αμέριστη υποστήριξη του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τα ελληνικά αποθέματα αερίου και η ολική επαναφορά των υδρογονανθράκων που προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
Μετά την πρόωρη απολιγνιτοποίηση, η κυβέρνηση… ξαναψάχνει υδρογονάνθρακες στο «άδειο» Ιόνιο
Goldman Sachs: Η Ελλάδα στους χαμένους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…