Κόσμος

Γρίβνια: Το ουκρανικό νόμισμα δεν «περνάει» σε τράπεζες της ΕΕ – Aναζητεί λύση η ΕΚΤ

Καθώς το κύμα των κυνηγημένων από την ρωσική ειβολή Ουκρανών προσφύγων συνεχίζεται προς τις χώρες της ΕΕ, αρχίζουν να προκύπτουν και τα πρώτα προβλήματα, που δε μπορούν να λυθούν όπως φαίνεται τόσο εύκολα, παρά τις διαβεβαιώσεις αλληλεγγύης των ηγετών της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό με το ουκρανικό νόμισμα, τη γρίβνια (Hrywnja), το οποίο θεωρείται στην ΕΕ πλέον χωρίς αξία και οι τράπεζές της αρνούνται να ανταλλάξουν με ευρώ. Είναι φρέσκες οι εικόνες με τους Ουκρανούς να σηκώνουν τα χρήματά τους από τα ΑΤΜ τις πρώτες ώρες του πολέμου, καθώς θεώρησαν ότι θα ήταν καλό να φύγουν από τη χώρα έχοντας στην τσέπη έστω ένα μικρό κομπόδεμα, με όλα τους τα χρήματα.

Ομως η ΕΚΤ εκτιμά ότι το χρήμα αυτό δεν έχει αξία, αφού δεν υπάρχει πλέον καμιά ζήτηση για αυτό. Αλλωστε και πριν τον πόλεμο ελάχιστες ξένες τράπεζες το αποδέχονταν προς αγορά.

Ετσι όσοι Ουκρανοί προσέφυγαν σε τράπεζες της Ευρώπης, μετά την «έξοδό» τους άκουσαν τους υπαλλήλους να τους λένε ότι δε μπορούν να ανταλλάξουν τα χρήματά τους, κάτι που δεν είχαν προβλέψει και το οποίο κάνει ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητά τους ως πρόσφυγες.

Η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι αναζητεί μια λύση για το πρόβλημα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, που παραδέχτηκε ότι από ηθικής και πολιτικής πλευράς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Από την άλλη το κόστος για τις τράπεζες εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, αφού στην ουσία θα κληθούν να πριμοδοτήσουν ένα ανίσχυρο νόμισμα. Κάποιες σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει ήδη μεταξύ των υπουργών της ΕΕ, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια πρόταση, πολύ περισσότερο δε κάποια απόφαση.

Πιθανώς να βρεθεί μια λύση για ανταλλαγή με μια σταθερή ισοτιμία μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού, καθώς υπάρχει και ο φόβος ότι κάποιες ομάδες οργανωμένου εγκλήματος θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, για να μετατρέψουν σε ευρώ τα κέρδη τους.

Για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συστηθεί ένα ειδικό ταμείο από τη μεριά της ΕΚΤ, κάτι το οποίο όμως υποστηρίζουν πολλοί ότι θα ξεπερνούσε τις επίσημες αρμοδιότητές της. Αυτό που αναμένεται τώρα είναι να υπάρξει λοιπόν μια πολιτική λύση, καθώς η κατάσταση έχει αρχίσει να προκαλεί δυσαρέσκεια και εντάσεις, ειδικά στην Πολωνία, όπου είναι συγκεντρωμένη η πλειοψηφία των προσφύγων. H Πολωνία δεν είναι στην Ευρωζώνη, αλλά ούτε αυτή ανταλλάσει τη γρίβνια με το νόμισμά της το ζλότυ.

Το παράδοξο της ιστορίας είναι πάντως ότι επισήμως το ουκρανικό νόμισμα δεν έχει υποτιμηθεί, παρά τον πόλεμο και τις τεράστιες καταστροφές που έχουν προκληθεί και υπολογίζονται ότι έχουν επηρεάσει το 30% της ουκρανικής οικονομίας.

H τελευταία «επίσημη« τιμή ήταν περίπου 1/33, δηλαδή ένα ευρώ κόστιζε 33 Hrywnja ή περίπου 29 δολάρια. Η Κεντρική Τράπεζα στο Κίεβο, που όρισε αυτή την τιμή διαβεβαιώνει ότι έχει αρκετά συναλλαγματικά αποθέματα (περίπου 28 δισ. δολάρια) για να καλύψει τις ξένες τράπεζες, αλλά μάλλον δεν έχει πείσει τους γείτονές της.

Στην Πολωνία πάντως οργιάζει και η μαύρη αγορά με ισοτιμία 1 δολάριο προς 50 γρίβνια. Θεωρητικά όποιος επιθυμεί μπορεί να επιστρέψει στην Ουκρανία και να αγοράσει ξένο συνάλλαγμα, αλλά φυσικά κάτι τέτοιο απαιτεί ιδιαίτερο θάρρος και τόλμη…

Ειδήσεις σήμερα

H Kίνα δηλώνει (ακόμα) στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, αλλά οι ΗΠΑ πιέζουν

Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε με «δικά του λόγια» ότι ο πόλεμος αργεί να τελειώσει

Κορυφώνει τις επιθέσεις η Ρωσία κάνοντας χρήση και υπερηχητικών πυραύλων

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago