Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία υπαγωγής στην ενδιάμεση ρύθμιση μέχρι την ίδρυση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Ο υπολογισμός της δόσης που θα επιδοτείται από το κράτος με 70-210 ευρώ. Η υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα gov.gr
Στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης διά δώδεκα καθορίζεται το ύψος της δόσης που θα πρέπει να καταβάλλει ο ευάλωτος οφειλέτης στον πιστωτή του (τράπεζα, servicer) και η οποία θα επιδοτείται με 70-210 ευρώ από το κράτος. Η επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της μηνιαίας δόσης.
Αυτό προβλέπεται από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορά το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας ευάλωτων δανειοληπτών -διάρκειας ώς 15 μηνών- ώστε να αποφεύγεται η έξωση από το ακίνητο-πρώτη κατοικία μέχρι να ιδρυθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που αποτελεί το τελευταίο «κομμάτι» του Πτωχευτικού Κώδικα.
Ειδικότερα, ως αξία κύριας κατοικίας νοείται:
α. σε περίπτωση που επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση, η τιμή της πρώτης προσφοράς της κύριας κατοικίας για την έναρξη του πλειστηριασμού, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης του πιστοποιημένου εκτιμητή, και
β. σε περίπτωση πτώχευσης, η φορολογητέα αξία της κύριας κατοικίας για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), σύμφωνα με τον ν. 4223/2013 (Α’ 287), όπως αυτή προκύπτει από την τελευταία πράξη προσδιορισμού φόρου.
Ετσι, για ακίνητο-πρώτη κατοικία αξίας 100.000 ευρώ η δόση-μίσθωμα που θα πρέπει να καταβάλλεται από τον ευάλωτο δανειολήπτη διαμορφώνεται στα 292 ευρώ (100.000×3,5%=3.500/12=291,66), εκ των οποίων το Δημόσιο θα επιδοτεί 70-210 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των δυνητικά ωφελούμενων είναι μεταξύ 3.000-5.000. Οφειλέτες που πληρούν σωρευτικά τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια (άρθρο 3 του ν. 4472/2017 Α’ 74) και εφόσον έχει εκδοθεί μετά από αίτησή τους βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για τη συνεισφορά του Δημοσίου. Δηλαδή, δικαίωμα υποβολής αίτησης στο καθεστώς προστασίας στέγασης στο ακίνητό τους έχουν όσοι χαρακτηρίζονται νομικά «ευάλωτοι».
Η προθεσμία των 15 μηνών ξεκινάει από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης. Με το πέρας των 15 μηνών ή από τη λειτουργία του Φορέα (που δεν προβλέπεται πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2023), όποιο από τα δυο γεγονότα προηγηθεί, παύει αυτοδικαίως η συνεισφορά του Δημοσίου καθώς και η αναστολή, οπότε η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή εκποίησης συνεχίζεται από το σημείο στο οποίο βρισκόταν κατά τον χρόνο που επήλθε η αναστολή.
Το σύνολο δόσης με τη συνεισφορά του Δημοσίου απομειώνει το συνολικό ποσό της απαίτησης του δικαιούχου πιστωτή που λαμβάνει τη δόση.
Η διαδικασία υπαγωγής στο ενδιάμεσο πρόγραμμα διεξάγεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων, η οποία αναπτύσσεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Στην πλατφόρμα παρέχεται πρόσβαση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ).
Αρμόδια υπηρεσία για τη διαπίστωση της πλήρωσης των κριτηρίων που ισχύουν και την έγκριση της αίτησης ορίζεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Η υποβολή της αίτησης από τον οφειλέτη συνεπάγεται αυτοδίκαια την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και του φορολογικού απορρήτου του.
Τέλος, μέγιστο ποσό της συνεισφοράς του Δημοσίου, για τους ευάλωτους οφειλέτες των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε, ορίζεται ως ακολούθως:
Ως ανώτατο όριο της συνεισφοράς ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…