Οικονομία

Αύξηση αποταμιεύσεων και ακρίβεια: το 72% των νοικοκυριών έχει κατάθεση μέχρι 1.000 ευρώ

Σάλος προκλήθηκε στα σόσιαλ μίντια το τελευταίο διήμερο με τις δηλώσεις, που έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είπε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εν μέσω ακρίβειας μπορούν να αξιοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους οι οποίες έχουν αυξηθεί. Μάλιστα απέδωσε στην κυβέρνηση τα εύσημα που «έδωσε από τα μεγαλύτερα ποσά κατά της πανδημίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» και έτσι αύξησαν τα αποθεματικά του και μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό από καλύτερη θέση.

Οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και σχόλια, όπως ήταν φυσικό. Πρώτον, διότι έδειχναν υποτίμηση του φαινομένου. Ιδίως όταν υπάρχουν προβλέψεις ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει σε διψήφιο ποσοστό σύντομα. Για τον κ. Στουρνάρα μάλιστα, δεν έχει σημασία πόσο θα φτάσει ο πληθωρισμός, αλλά πόσο θα διαρκέσει. Μα, κατά τεκμήριο, όσο πιο ψηλά φτάσει, τόσο πιο αργά θα αποκλιμακωθεί, πέραν του ότι ένας διψήφιος πληθωρισμός θα προλάβει, ακόμα και παροδικά εάν εκτιναχθεί έτσι, να εξαντλήσει τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Δεύτερον, διότι η ύπαρξη αποταμιεύσεων για ένα νοικοκυριό δεν σημαίνει ότι πρέπει το νοικοκυριό αυτό να αφεθεί στο έλεος του πληθωρισμού. Άλλο το να αντέχουν κάποιες κοινωνικές ομάδες κι άλλο η υποτίμηση του φαινομένου, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση.

Και τρίτον, διότι η επίκληση ενός γενικού στοιχείου είναι απλώς η καταφυγή στην ψευδή εικόνα του «μέσου όρου». Όπως η Νίκη Κεραμέως επικαλούνταν στην πανδημία το «μέσο όρο μαθητών» ανά τάξη, καλύπτοντας έτσι το γεγονός ότι υπήρχαν αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες, μη κατάλληλες για την αποφυγή του κορωνοϊού τότε, έτσι και ο κ. Στουρνάρας χρησιμοποιεί την «αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών». Ένα στοιχείο, που δεν λέει την αλήθεια από μόνο του. Διότι υπάρχουν νοικοκυριά που όντως έκαναν αποταμιεύσεις για συγκεκριμένους λόγους και προφανώς διαθέτουν κάποιο «κομπόδεμα», αλλά αυτό δεν αφορά τα πιο αδύναμα, που βγήκαν με δυσκολία από την πανδημία.

Ένα νοικοκυριό με 98 αποταμίευση και ένα άλλο με 2 αποταμίευση, κάνουν μέσο όρο… 50, αλλά προφανώς δεν αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο την ακρίβεια. Και για να μιλάμε με στοιχεία, αρκούν αυτά που έχει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) και τα οποία αποκαλύπτουν μεγάλη ανισοκατανομή στα ποσά των καταθέσεων ανά ΑΦΜ. Το 1,8% των καταθετών (ποσά άνω των 50.000 ευρώ) κατέχουν το 53% των συνολικών καταθέσεων. Το 72% των καταθετών έχει μέση κατάθεση από μηδέν έως 1.000 ευρώ και όλοι αυτοί κατέχουν μόλις το 1,7% των καταθέσεων.

Άλλωστε, τα στοιχεία περί αύξησης των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που επικαλείται ο κ. Στουρνάρας είναι μάλλον ένα παροδικό και εύθραυστο φαινόμενο. Όντως οι ιδιωτικές καταθέσεις τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. ευρώ. Τα 2,7 δισ. ευρώ ήταν των νοικοκυριών και το 1,6 δισ. ευρώ των επιχειρήσεων.

Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης όμως, προέρχονταν από την ολοκλήρωση ή την συνέχιση προγραμμάτων στήριξης για την πανδημία, όπως επιδοτήσεις δανείων, επιστρεπτέες προκαταβολές κ.α., καθώς και από επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και από νέα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, τα οποία παρουσίασαν αύξηση προς το τέλος του 2021. Η αύξηση των αποταμιεύσεων, των νοικοκυριών τον Δεκέμβριο οφείλεται εν πολλοίς και στο δώρο των Χριστουγέννων – το οποίο στο μεταξύ προφανώς καταναλώθηκε.

Διαβάστε επίσης:

«Κόφτες» Βρυξελλών  και … Μαξίμου στο κυβερνητικό πακέτο για την ακρίβεια

Ακρίβεια: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης – Όλες οι λεπτομέρειες για τα μέτρα στήριξης

Νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μέτρα για την ακρίβεια τώρα για να σταθεί όρθια η κοινωνία

Επιδότηση στα καύσιμα: Αυτά είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago