Categories: Πολιτική

Δραματική προειδοποίηση ΓΣΕΒΕΕ για την εστίαση

Για εκατόμβη λουκέτων και πάνω από 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας στην εστίαση προειδοποίησε ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, εάν δεν ληφθούν στοχευμένα μέτρα στον κλάδο.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης (ΚΕΕ), αναρωτήθηκε πόσες επενδύσεις τύπου Ελληνικού θα χρειαστούν για να καλύψουν το κενό από τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους. Σημείωσε ενδεικτικά ότι στη δεκαετία το Ελληνικό θα προσφέρει 75.000 θέσεις. “Ζητούμε επιδότηση για θέσεις εργασίας 400.000 απασχολούμενων” τόνισε ο κ. Καββαθάς επαναλαμβάνοντας ότι οι 4 στις 10 επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με το φάσμα της πτώχευσης ενώ ο κλάδος είναι επιβαρυμένος με υποχρεώσεις προς τον δημόσιο τομέα, από δημοτικά τέλη, φόρους και εισφορές, μέχρι πνευματικά δικαιώματα. Το πρόβλημα δεν είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είπε, αλλά ένα κακά δομημένο δημόσιο που τρέφει κρατικοδίαιτους.

Η Μαρία Μποτονάκη και άλλα στελέχη του ΚΕΕ τόνισαν την ανάγκη απαλλαγής ενοικίων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και σειράς άλλων μέτρων μεταξύ των οποίων η επαναφορά των 120 δόσεων, η συνέχεια των αναστολών συμβάσεων των εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους αλλά και η διάθεση σε όλες τις επιχειρήσεις του 7% του τζίρου του 2019 ως κεφάλαιο κίνησης που προβλέπεται στο πακέτο του ΕΣΠΑ για την εστίαση.

Ο κλάδος ζητά τη διάθεση με τη χρήση ευέλικτων κριτηρίων των αδιάθετων ποσών από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι επαγγελματίες σημειώνουν ότι δεν έχουν δοθεί χρήματα, ενώ το 30% των αιτήσεων απορρίπτεται. Εκτιμάται ότι στα τέλη Ιουλίου θα έχουν ενταχθεί συνολικά 15.000 επιχειρήσεις, που θα απορροφήσουν με 200 εκατ. ευρώ. Οπότε προτείνεται το αδιάθετο ποσό να ενισχύσει άλλες επιχειρήσεις χωρίς κριτήριο την πτώση τζίρου κατά 30%.

Στο πλαίσιο των μέτρων που προτείνει ο κλάδος είναι επίσης η αποκατάσταση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις, η επιδότηση μη μισθολογικού κόστους για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας και κούρεμα ιδιωτικού χρέους, πέρα από τα πάγια αιτήματα όπως η επιδότηση ενοικίων και η διατήρηση του ΦΠΑ στο 13%.

Όπως αναφέρθηκε, ο κλάδος έχει υποστεί μεγάλη πτώση τζίρου, πάνω από 50-60% κατά μέσον όρο. “Ακόμη και μετά την επανεκκίνηση το 23% των επιχειρήσεων δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Βρήκαμε, παρά τις επιστολές, ένα τοίχο άρνησης”, σημείωσε ο κ. Καββαθάς που παραδέχθηκε πάντως ότι η στήριξη που δόθηκε ήταν σημαντική. Τόνισε όμως ότι ο κλάδος παράγει τζίρο 7 δισ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 400 χιλιάδες εργαζόμενους, κινητοποιώντας κι άλλους κλάδους της οικονομίας και οι επαγγελματίες του κλάδου την περίοδο του lockdown δεν πήραν μισθό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εξαρτώμενα μέλη και ολόκληρες οικογένειες.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago