Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, με σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο να του εύχεται γρήγορη ανάρρωση, τα στοιχεία επιβεβαίωναν ότι η πανδημία δεν αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους, όπως με ελαφρότητα είχε ισχυριστεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός προ λίγων μηνών. Για καιρό ο κ. Μητσοτάκης επέμενε στην μονοδιάστατη πολιτική του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αδιαφορώντας για οποιαδήποτε άλλη, αναγκαία όπως αποδείχθηκε, πολιτική.
Αρνήθηκε πεισματικά την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, αδιαφόρησε για τις πολιτικές επιδημιολογκής επιτήρησης, εφάρμοσε ένα ακατάληπτο, πρόχειρο και αναποτελεσματικό πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Η ανακήρυξη όμως του εμβολίου ως το «μοναδικό όπλο», όχι μόνο ακύρωσε την ενδεικνυόμενη απ’ όλους τους διεθνείς οργανισμούς πολυδιάσταση δράση κατά της πανδημίας, αλλά ουσιαστικά έπληξε ακόμα και την προσπάθεια του εμβολιασμού, αφού δεν κατάφερε τελικά να πείσει, μέσω αυτής της πίεσης, τους αρνητές, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει πολύ η χώρα να φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα εμβολιασμού. Κι όταν τα έφτασε, ήταν μάλλον αργά: η μετάλλαξη «Ο» αποδείχθηκε ότι διαφεύγει του εμβολίου πολύ περισσότερο έναντι οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής του ιού είχε εμφανιστεί ως τώρα. Πολλές πηγές δεδομένων, μεταξύ των οποίων και ο αμερικανικός CDC, επισημαίνουν ότι τα εμβόλια έχουν χειρότερη απόδοση μετά την Omicron, αν και η ανάγκη του εμβολιασμού παραμένει κρίσιμη στη μάχη κατά του ιού.
Έτσι η πανδημία εξελίσσεται με πιο ήπιους ρυθμούς βέβαια, αλλά με τρόπο που αφορά τους πάντες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, έστω κι αν τα ποσοστά σοβαρής ασθένειας των πρώτων παραμένουν σαφώς χαμηλότερα από εκείνα των δεύτερων. Το εμβόλιο γίνεται πιο αποτελεσματικό με τη λεγόμενη αναμνηστική δόση. Αλλά η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της Pfizer ότι θα χρειαστεί και τέταρτη δόση, επιβεβαιώνει τους φόβους ότι δεν αρκεί ούτε η τρίτη (η θεωρούμενη ως …αναμνηστική) για επαρκή προστασία, ειδικά από τον κίνδυνο της μόλυνσης. Όλοι πλέον μολύνονται και η μόλυνση ενέχει διαφόρων ειδών κινδύνους, είναι το συμπέρασμα από τα διαθέσιμα δεδομένα.
Αργή υποχώρηση της πανδημίας, μεγάλες οι απώλειες
Πώς τεκμηριώνεται όμως ότι η πανδημία υποχωρεί μεν, αλλά όχι με τους ρυθμούς που περιμέναμε, παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών;
Πρώτον, με την εξέλιξη των επιδημιολογικών στοιχείων και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τη Δευτέρα επιβεβαίωσε την αυξητική τάση των κρουσμάτων, αλλά και τη σταθερά υψηλή, δυστυχώς, θνησιμότητα. Οι μολύνσεις παραμένουν πάνω από 20.000 ημερησίως, με ποσοστό θετικότητας επί των τεστ περίπου στο 20%, ένα δραματικό στοιχείο για την πορεία των πραγμάτων και αποδεικτικό ότι θα αργήσει η πανδημία να καμφθεί. Οι δε απώλειες ανήλθαν στις 70, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στη χώρα μας από κορωνοϊό στους 26.635 – είμαστε ελάχιστα πίσω μόνο από το Βέλγιο και την Ιταλία πλέον, σε όλη τη Δυτική Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας και ενώ αυτές οι δύο χώρες έχασαν στο πρώτο κύμα πάνω από 10.000 ανθρώπους, όταν η Ελλάδα μετρούσε τότε κοντά 200 νεκρούς.
CDC: Συγκριτική αύξηση μολύνσεων και νοσηλειών εμβολιασμένων
Δεύτερον με έναν τεράστιο όγκο από ευρήματα/δεδομένα που διαθέτει ο αμερικανικός οργανισμός υγείας (CDC), που δόθηκαν πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα και αφορούν το διάστημα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου.
Όπως αναφέρει ο οργανισμός, «τα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 και νοσηλείας αυξήθηκαν μεταξύ των ατόμων που έκαναν εμβόλιο κατά του COVID-19 μετά την εμφάνιση της παραλλαγής του ιού Omicron». Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC για τις ΗΠΑ, «το ποσοστό κρουσμάτων COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1.000 τοις εκατό μεταξύ 11 Δεκεμβρίου 2021 και 8 Ιανουαρίου 2022. Το ποσοστό κρουσμάτων μεταξύ εκείνων που έλαβαν αναμνηστική δόση εκτοξεύτηκε επίσης, αυξάνοντας περίπου 2.400 τοις εκατό μεταξύ των ίδιων ημερομηνιών».
Ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν επίσης μεταξύ των μη εμβολιασμένων, το άλμα των μολύνσεων μεταξύ των εμβολιασμένων έκλεισε το χάσμα μεταξύ των δύο πληθυσμιακών, αναφέρει το CDC. «Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που δεν έχουν λάβει εμβόλιο είχαν μόλις 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να βγουν θετικοί στον COVID-19 τον Ιανουάριο» σημειώνεται χαρακτηριστικά και συνεχίζει με τα αποκαλυπτικά δεδομένα: «Οι νοσηλείες που σχετίζονται με τον COVID-19 αυξήθηκαν μεταξύ των εμβολιασμένων, από 1,4 ανά 100.000 για τους πλήρως εμβολιασμένους σε 35,2 ανά 100.000. Αλλά και οι θάνατοι που αποδίδονται στον COVID-19 αυξήθηκαν κατά την ίδια χρονική περίοδο μεταξύ των εμβολιασμένων, συμπεριλαμβανομένων των ενισχυμένων»
Πάντως ο Οργανισμός συμπεραίνει ότι «τα άτομα που έλαβαν αναμνηστική δόση ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη».
Και σε κάθε περίπτωση, λέει το CDC, τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι έχουν πέσει σημαντικά τόσο στους μη εμβολιασμένους όσο και στους εμβολιασμένους. Αυτός είναι ένας κανόνας που ισχύει γενικά γι’ αυτό και στις συντριπτικά περισσότερες χώρες αίρονται τα περιοριστικά μέτρα.
Διαβάστε επίσης:
Επιστημονικό Alert: Σαρώνει η Όμικρον 2- Φόβοι ότι θα φτάσουν πάλι τις 30.000 τα νέα κρούσματα
Σοκ ακρίβειας: Έρχεται δεύτερος γύρος ανατιμήσεων, φόβοι για πληθωρισμό κοντά ή και πάνω από 10%
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…