Πολιτική

Η σιωπή του «επιτελικού κράτους»: τι συμβαίνει με Γεραπετρίτη, Σκέρτσο και η ομηρία από Σαμαρά, Καραμανλή

Η πρόσφατη παραπολιτική… είδηση ότι ο συμπαθέστατος σκύλος του Μεγάρου Μαξίμου Πίνατ δάγκωσε τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, προκάλεσε με έναν ιλαρό μεν, αλλά αποκαλυπτικό τρόπο την εξής διαπίστωση: ότι ο κ. Σκέρτσος παραμένει στο πρωθυπουργικό επιτελείο και η «εξαφάνισή» του το τελευταίο διάστημα δεν σημαίνει ότι έχει παύσει από υπουργός! Μπορεί όλο αυτό να συζητείται με μία διάθεση πολιτικής διακωμώδησης, αλλά είναι γεγονός ότι η παρουσία τελευταία του περίφημου «επιτελικού κράτους», στην ουσία δηλαδή των δύο τριών στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα ενημέρωσης, έχει ατονήσει εκκωφαντικά. Μαζί με τον κ. Σκέρτσο έχει «εξαφανιστεί» και ο έτερος υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, όπως επισημαίνουν οι πιο παρατηρητικοί. Γνώστες των παρασκηνιακών διεργασιών στο κυβερνών κόμμα, λένε ότι έτσι κι αλλιώς ο κ. Γεραπετρίτης, σημιτικής πολιτικής προέλευσης για όσους δεν ενθυμούνται, είναι σε πρωθυπουργική (ημι)δυσμένεια εδώ και αρκετό καιρό, με τις «μετοχές» του στο Μαξίμου να εμφανίζουν σκαμπανεβάσματα.

Είτε συνδέονται πάντως αυτές οι απουσίες με διάφορα ευτράπελα και θεαματικά κυβερνητικά πισωγυρίσματα, είτε όχι, είναι έντονη η αίσθηση ότι ο άλλοτε κραταιός έλεγχος που ασκούσε το Μαξίμου, δεν υπάρχει πλέον.

Έμπειροι παράγοντες περί των γαλάζιων πραγμάτων, εκτιμούν ότι σε αυτή τη διάλυση του «κέντρου» στο Μαξίμου, οφείλονται και διάφορες αστοχίες, που προέκυψαν τελευταία. Αστοχίες που πάντως συνδέονται και με την επιρροή που διατηρούν, οι δύο άλλοι πόλοι εξουσίας στη ΝΔ, ο «σαμαρικός» και ο «καραμανλικός».

Σαμαρικοί – Καραμανλικοί στο μεϊντάνι

Η πρώτη περίπτωση έχει να κάνει με την νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Ωστόσο, τρεις υπουργοί, οι Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλεύρης, αντέδρασαν ισχυριζόμενοι ότι έτσι δικαιώνονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει εντολή στον κ. Τσιάρα για να πάρει πίσω τη διάταξη. Πίσω από τους ορυμαγδούς των τριών υπουργών, πολλοί είδαν την οργισμένη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά. «Εκείνον και όχι τους υπουργούς του φοβήθηκε ο πρωθυπουργός και εξέθεσε τον Τσιάρα» λένε οι γνωρίζοντες. Το σαμαρικό στρατόπεδο φέρεται δυσαρεστημένο πάντως και γενικότερα για τον τρόπο – «ήπιο» θεωρεί! – που χειρίζεται το Μαξίμου την Ελένη Τουλουπάκη! Γι’ αυτό και έξι βουλευτές, της επιρροής του πρώην πρωθυπουργού, κατέθεσαν ερώτηση για την πρώην Εισαγγελέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς με αφορμή την παρουσία και ομιλία της σε επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου.

Υπήρξε όμως και «μήνυμα» από το καραμανλικό στρατόπεδο αυτές τις μέρες. Και μάλιστα εντελώς απροσδόκητα. Αφορούσε το θέμα του Γιώργου Κύρτσου, τη διαγραφή του οποίου από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήθελε διακαώς το Μαξίμου, μετά την απομάκρυνση του σκληρού επικριτή της κυβερνητικής πολιτικής από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Ωστόσο ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης αδιαφόρησε για τις διαθέσεις του Μαξίμου – και προφανώς του ίδιου του κ. Μητσοτάκη – και πρότεινε αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Κύρτσου μόνο για έξι μήνες, με τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, να κάνει το διάστημα αυτό έναν χρόνο, πιθανόν έχοντας υπόψη του και το κλίμα στη ΝΔ.

Στις καλένδες ο «αξιακός κώδικας» του κ. Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, τα περί… ήθους και αξιακού συστήματος, που (δήθεν) διαπερνά την κυβερνητική παράταξη κινδυνεύουν να γίνουν ανέκδοτο και προκαλούν τη χλεύη ακόμα και στελεχών της.

Για παράδειγμα η επιστροφή του Σπήλιου Λιβανού στην πρώτη γραμμή, με τον διορισμό του στη θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, εκθέτει όλη την επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απομάκρυνση του βουλευτή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν θα υπήρχε προφανώς θέμα για έναν πρώην υπουργό να αναλάβει ένα τέτοιο πόστο, αλλά όταν έχει καρατομηθεί με το αιτιολογικό ότι παραβίασε τον «αξιακό κώδικα του πρωθυπουργού», τότε προκύπτουν τεράστια ερωτηματικά.

Αλλά και η ανοχή στον διευθύνονται σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Τάσο Μάνο, ο οποίος έδωσε μπόνους 60.000 ευρώ στον εαυτό του και σε άλλα στελέχη, την ώρα που τα τιμολόγια του ρεύματος διαλύουν τα νοικοκυριά, θεωρείται δείγμα απόλυτης απώλειας ελέγχου.

Επίσης η απομάκρυνση του πρώην υφυπουργού Αντώνη Μπέζα από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, ο οποίος είχε ενστάσεις για τον τρόπο διοίκησης, επέτεινε το αρνητικό κλίμα εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Ειδήσεις σήμερα:

2007-2022: Πόσο διαφορετική είναι η ΝΔ Καραμανλή από τη ΝΔ Μητσοτάκη;

Bαριά σύννεφα στο Μαξίμου για την πλήρη αδυναμία στο… crisis management

Γεραπετρίτης μετά τη θύελλα στη βουλή για τον Φουρθιώτη: «Έχουμε τυπική σχέση»

Μπογδάνος: Ο Γεραπετρίτης μου είπε να πάω σε ακροδεξιά συγκέντρωση που ήταν και ο Κασιδιάρης

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago