Πολιτική

Κατρούγκαλος: «Να αποφύγουμε μια διχασμένη Ευρώπη»

Σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Ηρακλείου, μίλησε απόψε Σάββατο ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ενόψει του συνεδρίου του κόμματος.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Ο πόλεμος στην Ουκρανία, διεθνείς εξελίξεις και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας», με τον κ. Κατρούγκαλο να εξηγεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή του πολέμου στην Ουκρανία «καταδίκασε τη ρωσική εισβολή ως αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές της κρατικής κυριαρχίας, στις αρχές της ανάγκης να υπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, πολύ περισσότερο γιατί έχουμε την ανοιχτή πληγή στην Κύπρο» , συμπληρώνοντας όμως ότι «μας ενδιαφέρει και η επόμενη ημέρα. Αν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια διχασμένη Ευρώπη, να αποφύγουμε να ξαναγυρίσει το φάσμα ενός ψυχρού πολέμου πολύ χειρότερο, ίσως, από τον προηγούμενο αιώνα».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στην ομιλία του ανέφερε ότι η κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση είχε να κάνει με την «πλειοδοσία πίστης στις ΗΠΑ, την αλλαγή του παραδοσιακού δόγματος της εξωτερικής μας πολιτικής – από την Ελλάδα – γέφυρα με πολιτικό σπίτι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά με επιθυμία να συνομιλεί και με άλλες μεγάλες δυνάμεις – στην επαναφορά της πολιτικής της χώρας και της διπλωματίας, σε μια άλλη μεταφορά που χρησιμοποιούσε η ελληνική δεξιά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου και του ψυχρού πολέμου, την Ελλάδα ως προκεχωρημένο φυλάκιο».

Επιπλέον ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι αυτή η πολιτική δεν βοηθάει τα εθνικά συμφέροντα και πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει απροστάτευτους τους Έλληνες απέναντι στο μεγάλο κύμα ακρίβειας το οποίο δεν ξεκίνησε τώρα με τον πόλεμο» προσθέτοντας ότι «έρχονται χειρότερες μέρες και η Ν.Δ καθόλου δεν προστατεύει τους πολλούς».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ανέφερε ότι το βασικό ζήτημα είναι αν θα αλλάξει αυτή η πολιτική, αν θα μπορέσει να ανατραπεί το κύμα της ακρίβειας και αν θα ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. « Όλα αυτά εξαρτώνται από το τι κυβέρνηση θα έχουμε. Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε μια κυβέρνηση της δεξιάς ή θα μπορέσουμε να έχουμε μια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση;» είπε ο κ. Κατρούγκαλος που πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago