Επιχειρήσεις

Τζούρος (Τράπεζα Πειραιώς): “Προτεραιότητά μας o ξενοδοχειακός κλάδος”

Την προτεραιότητα που δίνει η Πειραιώς στη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, επισήμανε ο Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Tράπεζας, στο συνέδριο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Το συνέδριο με θέμα “Δημιουργώντας ευκαιρίες, ανάπτυξη και συνοχή” πραγματοποιήθηκε από το ΞΕΕ στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης HORECA  και ο κ. Τζούρος, στο χαιρετισμό του, υπογράμμισε τη συμπαράσταση της Πειραιώς στους ξενοδόχους της Σαντορίνης που δοκιμάζονται τις τελευταίες εβδομάδες από τα φυσικά φαινόμενα. “Η Τράπεζά μας διατηρεί μια ισχυρή παρουσία στο νησί. Έχουμε στηρίξει σειρά επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο και έχουμε ήδη διαβεβαιώσει τους ξενοδόχους του νησιού ότι θα είμαστε δίπλα τους σε ό,τι χρειαστεί”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζούρος.

O επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Πειραιώς αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη που παρέχει η Τράπεζα στον εγχώριο ξενοδοχειακό κλάδο, έχοντας συνεργασία με περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις και δανειακά υπόλοιπα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, το 10% περίπου του συνολικού επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου.

Ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος αποτελείται από δυναμικούς επιχειρηματίες που έχουν αντέξει και αναπτυχθεί, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, γεωπολιτικές και οικονομικές, ενώ διατηρείται υγιής και λόγω της φύσης του, καθώς οι  περισσότερες επιχειρήσεις  είναι οικογενειακές και  στις δύσκολες στιγμές, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, δούλεψαν σκληρά για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, σημείωσε ο κ. Τζούρος.

Τα τελευταία δύο χρόνια  ο ελληνικός τουρισμός έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, με ώθηση από τη διεθνή ανάκαμψη, αλλά επίσης και από τη σημαντική βελτίωση στις υπηρεσίες και υποδομές που προσφέρει ως  χώρα. Η Ελλάδα διατήρησε την πρώτη θέση στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2024, με 87%, ξεπερνώντας την Κύπρο (86%) και την Ιταλία/Ισπανία (85%).  Οι υψηλές επιδόσεις στις κατηγορίες εξυπηρέτησης και καθαριότητας αποτελούν βασικά στοιχεία αυτής της διάκρισης, ωστόσο, η χώρα υστερεί στις κατηγορίες δωματίου και σχέσης ποιότητας-τιμής συγκριτικά με την Τουρκία, που κατέχει ηγετική θέση σε αυτές τις κατηγορίες, ανέφερε.

Για το 2024 εκτιμάται ότι η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στην εθνική οικονομία υπερβαίνει το 20% του ΑΕΠ και το 19% της απασχόλησης, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού, είπε ο κ. Τζούρος και εκτίμησε ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον ξενοδοχειακό τομέα είναι αισιόδοξες.

“Εμείς προβλέπουμε συνεχή ανάπτυξη, η οποία οφείλεται στην αύξηση του παγκόσμιου πλούτου, στην ελκυστικότητα της Ευρώπης ως παγκόσμιου προορισμού, στην επιστροφή των επαγγελματικών ταξιδιών και των συνεδρίων, καθώς και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι δίνουν όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα στα ταξίδια, με βάση το εισόδημά τους”.

Ο κ. Τζούρος επισήμανε παράλληλα και μια σειρά διαρθρωτικές αδυναμίες και προκλήσεις για το εγχώριο τουριστικό προϊόν:

Έντονη εποχικότητα με το 55% των αφίξεων να καταγράφεται στο τρίτο τρίμηνο κάθε έτους ενώ το 80% της τουριστικής κίνησης πραγματοποιείται τους θερινούς μήνες.

Η ζήτηση για το τουριστικό προϊόν συγκεντρώνεται σε 4 περιφέρειες (Ν. Αιγαίο, Κρήτη, Αττική και νησιά Ιονίου). Οι περιοχές αυτές συγκεντρώνουν το 75% των συνολικών εσόδων και το 65% των αφίξεων. Η κυρίαρχη τουριστική εικόνα της Ελλάδος παραμένει αυτή ενός προορισμού για θαλάσσιες διακοπές.

Η εύρεση άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού παραμένει βασικό θέμα σε αρκετές περιοχές, ενώ τα σχετικά κόστη έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία έτη.

Σε πολλές τουριστικές περιοχές οι υποδομές αδυνατούν να στηρίξουν την αυξανόμενη τουριστική ζήτηση και υπάρχει άμεση ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές, όπως αποχέτευση, ύδρευση, οδικά δίκτυα και υπηρεσίες υγείας.  

Η κατασκευή ενός νέου ξενοδοχείου στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία –με γραφειοκρατικές διαδικασίες, πολεοδομίες, περιφέρειες, αλλαγές στις σχετικές νομοθεσίες– με αποτέλεσμα ελάχιστα νέα έργα να πραγματοποιούνται σε εύλογα χρονοδιαγράμματα.

Ο επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Πειραιώς υπογράμμισε τη σημασία της βιωσιμότητας ως έννοιας που εδραιώνεται όλο και περισσότερο στον κλάδο, διαμορφώνει τα πάντα, από τις επιχειρησιακές στρατηγικές έως τις επενδυτικές στρατηγικές και τις επιλογές χρηματοδότησης. “Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις δεν μπορούν να αγνοούν τον περιβαλλοντικό ή κοινωνικό αντίκτυπο στην επιδίωξη της κερδοφορίας. Δεν είναι πλέον προαιρετικό, είναι απαραίτητο για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζούρος.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

4 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

4 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

4 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

4 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

4 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

4 έτη ago