Κόσμος

Ανυποχώρητος ο Πούτιν παρά τις εκκλήσεις Μακρόν και Σολτς – Σφίγγει ο κλοιός για το Κίεβο – Σφυροκόπημα της Μαριούπολης

Με τον κλοιό γύρω από το Κίεβο να σφίγγει όλο και περισσότερο και την κατάσταση σε πόλεις που έχουν αποκλειστεί από τους Ρώσους εισβολείς, όπως η Μαριούπολη, να γίνεται ολοένα και πιο δραματική για όσους Ουκρανούς αμάχους έχουν παραμείνει εγκλωβισμένοι, ολοκληρώνεται η 17η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει καμιά διάθεση υποχώρησης.

Αυτό ήταν τουλάχιστον το συμπέρασμα του Εμανουέλ Μακρόν μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Γάλλος πρόεδρος, από κοινού με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, με τον Ρώσο Πρόεδρο. Σύμφωνα με την γαλλική προεδρία δεν υπήρξε κανένα δείγμα υποχωρητικότητας από την πλευρά του Κρεμλίνου, ο οποίος επανέλαβε γνωστές αιτιάσεις κατά του Κιέβου.

Mάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ προειδοποίησε το Σάββατο τη Δύση ότι τα κονβόι με στρατιωτικό υλικό για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε στόχους για το ρωσικό στρατό.

Από τη μεριά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί, αλλά όχι να παραδοθεί και φαίνεται να βάζει στο παιχνίδι ως διαμεσολαβητή τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, δηλώνοντας έτοιμος για μια συνάντηση με τον Πούτιν επί ισραηλινού εδάφους. Θεωρείται πάντως δύσκολο ο Ρώσος ηγέτης να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που δεν θα αισθάνεται σε απόλυτη θέση ισχύος.

Από την άλλη πάντως η δήλωση στελέχους της ουκρανικής κυβέρνησης ότι ο Μπένετ πίεσε τον Ζελένσκι να ενδώσει στις απαιτήσεις του Πούτιν μάλλον περιέπλεξε τα πράγματα και διαψεύστηκε φυσικά πάραυτα από την ισραηλινή κυβέρνηση. Αργά το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος τουίταρε ότι είχε συνομιλία με τον Μπένετ, όπου εξέτασαν τις δυνατότητες έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν ήδη σημαντικές απώλειες, κάτι που προφανώς επηρεάζει και τους σχεδιασμούς των επόμενων επιθέσεων.

Δραματικές είναι όμως οι απώλειες και για την ουκρανική πλευρά με τον αριθμό των νεκρών αμάχων να μπορεί να υπολογιστεί μόνο κατά προσέγγιση, τους πρόσφυγες να ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια και μια σειρά από σημαντικές πόλεις να είναι πλέον ισοπεδωμένες. Σύμφωνα με υπολογισμούς των Ουκρανών οι ζημιές στην χώρα ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια.

Τεράστιες είναι οι καταστροφές στη Μαριούπολη, η οποία βιώνει μια ανθρωπιστική τραγωδία με άγνωστο αριθμό θυμάτων, καθώς εκτός από τους συνεχείς βομβαρδισμούς, υπάρχουν πληροφορίες και για θύματα από την έλλειψη φαρμάκων, τροφής και νερού εν μέσω παγωνιάς. Οι Ουκρανοί θεωρούν ότι η Μαριούπολη έχει συμβολική σημασία για τη ρωσική πλευρά και για αυτό το λόγο έχει εστιαστεί εκεί το βάρος των πολεμικών επιθέσεων.

Στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι εξετάζουν και νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και πολιτών της και οι ΗΠΑ μιλούν ασαφώς για μια ετοιμότητα ανάληψης διπλωματικών πρωτοβουλιών. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε πάντως νέα έκτακτη στρατιωτική βοήθεια ύψους 200 εκατ. δολαρίων προς το Κίεβο.

Πάντως φαίνεται να υπάρχουν κάποια στοιχειώδη κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ ο ίδιος ο Ζελένσκι έκανε λόγο για υιοθέτηση διαφορετικής ρητορικής από τη Ρωσία που έχει πλέον πάψει θέτει μόνο τελεσίγραφα.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται βεβαίως και ο πόλεμος της «ενημέρωσης» και από τις δύο πλευρές, με κατηγορίες για επιθέσεις εναντίον αμάχων ή για την εκμετάλλευσή τους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Συνεχίστηκαν τέλος οι συγκεντρώσεις υπέρ της ειρήνης και εναντίον της ρωσικής εισβολής σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης.

Ειδήσεις σήμερα

Ο Σολτς τη Δευτέρα στον «διαμεσολαβητή» Ερντογάν για το Ουκρανικό

Αντέχει η γερμανική οικονομία κυρώσεις και προς την Κίνα και ποιοί την πιέζουν ασφυκτικά προς μια τέτοια κατεύθυνση;

Το «σόου» Μητσοτάκη για πλαφόν στο φυσικό αέριο ενόχλησε τις Βρυξέλλες- η αντίδραση του Μαργαρίτη Σχοινά

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago