Κόσμος

Αύξηση κρουσμάτων: δεν τέλειωσε η πανδημία προειδοποιούν οι ειδικοί – ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα

Η απότομη και εν πολλοίς απροσδόκητη άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με ανάλογες τάσεις σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, χτύπησε και πάλι το καμπανάκι του συναγερμού στην επιστημονική κοινότητα. Και μπορεί η άρση των περιοριστικών μέτρων να έχει πάρει μία ανεπίστρεπτη πορεία, ειδικά όσο ανοίγει ο καιρός, ωστόσο η ανησυχία, τόσο για την εκτεταμένη χαλάρωση των πολιτών, όσο και για την επίδραση της νέας «υπομετάλλαξης» – μετάλλαξη της Omicron για την ακρίβεια – του ιού.

Την ίδια ώρα και με δεδομένο ότι ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλότερος από τους αντίστοιχους άλλων χωρών της Ευρώπης, κυρίως της δυτικής, προκαλεί ερωτηματικά και πολλές απορίες η επιλογή της κυβέρνησης να μην προμηθεύεται το σύστημα υγείας με τα αναγκαία φάρμακα κατά του ιού, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως σημειώνουν επιστήμονες, εκφράζοντας αδυναμία να ερμηνεύσουν τις κυβερνητικές ενέργειες, στη χώρα έχουν φτάσει μόνο 2000 μονοκλωνικά – κι αυτά πολύ καιρό πριν – καθώς και σχεδόν 10.000 χάπια της MERCK, τα οποία όμως εκτιμάται ότι έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 30-35%% και όχι 60% όπως ανέφερε προ ημερών η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν έχουν προμηθευτεί χάπια της pfaizer για τον κορωνοϊό, με το υπουργείο ουσιαστικά να μην ασχολείται και τον ΙΦΕΤ να έχει περίπου παραδώσει τα όπλα, καίτοι είναι ο αρμόδιος οργανισμός για τις κινήσεις αυτές.

Το νέο κύμα με την υποπαραλλαγή της «Ο»

Πριν καν ο κορυφαίος Γάλλος επιδημιολόγος Antoine Flahault προειδοποιήσει με ένα αγωνιώδες tweet ότι «ένα νέο κύμα #COVID19 #BA2 έρχεται στη Δυτική Ευρώπη» – η ΒΑ2 είναι η νέα μετάλλαξη -, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη χώρα μας ήταν αποκαλυπτικά και γίνονται όλο και πιο ανησυχητικά. Ενώ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ήταν λίγο πάνω από τις 10.000, την εβδομάδα που κλείνει αυτό το σαββατοκύριακο είναι σταθερά από 20.000.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Μόλις την Παρασκευή 11 Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας, Olivier Véran, επιβεβαίωσε μια νέα ανάκαμψη στην επιδημία στη Γαλλία, καθώς οι μολύνσεις έφτασαν τις 72.399 εκείνη την ημέρα, σημειώνοντας αύξηση 25% από την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας. Στοιχείο που έκανε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γκάμπριελ Ατάλ να δηλώσει ότι «η επαγρύπνηση πρέπει να παραμείνει».

Στη Βρετανία η υποπαραλλαγή Omicron BA.2, θεωρείται πλέον το πιο κοινό στέλεχος, με την εθνική στατιστική υπηρεσία να εκτιμά ότι 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί την εβδομάδα που έληξε στις 5 Μαρτίου, από 2,4 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσε το BBC.

Ρεκόρ σημειώθηκε και στη Σκωτία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ κι άλλες χώρες καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων.

Για τον Antoine Flahault τα δύο βασικά ερωτήματα είναι τώρα, «το προβλεπόμενο μέγεθος του νέου κύματος» και «η σοβαρότητά του».

Με αφορμή προφανώς την εξέλιξη των στοιχείων, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι «η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει» με τον επικεφαλής του, Tedros Adhanom Ghebreyesus να δηλώνει ότι «ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε μεγάλα εμπόδια στη διανομή εμβολίων, δοκιμών και θεραπειών όπου υπάρχει ανάγκη».

«Η πανδημία του Covid-19 δεν έχει τελειώσει και η διανομή των εμβολίων στον πλανήτη παραμένει σκανδαλωδώς άνιση», δήλωσε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών), Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας ότι «σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να περιμένουν το πρώτο τους εμβόλιο και η άνιση πρόσβαση στα εμβόλια είναι μια συνταγή για περισσότερες παραλλαγές, περισσότερα lockdown και περισσότερη θλίψη και θυσίες σε κάθε χώρα».

Αγωνία και για την επίδραση του πολέμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει, πέραν των άλλων και την αγωνία των ιατρικών οργανισμών, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη.

«Οι πόλεμοι και οι εστίες ασθενειών ήταν πάντα εγγενώς συνδεδεμένες, ανεξάρτητα από σύγκρουση, χρόνο, ήπειρο», σημείωσε ο Μάικλ Ράιαν, γενικός διευθυντής προγραμμάτων διαχείρισης έκτακτης ανάγκης υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Με τις μετακινήσεις πληθυσμών και τις ανασυγκροτήσεις, καθώς και τη λιγότερη επιτήρηση του ιού, όλοι οι ειδικοί περιμένουν να δουν την επιδημία να έχει έξαρση ξανά. «Το πλαίσιο είναι ακόμη πιο ευνοϊκό για τον ιό καθώς η κούραση, η έλλειψη φαγητού και ύπνου ή ακόμα και το άγχος συμβάλλουν στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων που επηρεάζονται από τις συγκρούσεις», υπογράμμισε επίσης ο Δρ Ράιαν. Ο διεθνής οργανισμός προσπαθεί να στείλει φιάλες οξυγόνου σε νοσοκομεία της Ουκρανίας που εξακολουθούν να λειτουργούν, για τη φροντίδα των πιο σοβαρών ασθενών. «Οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι δεδομένου ότι η Ουκρανία είχε πολύ κακή εμβολιαστική κάλυψη πριν από την έναρξη της σύγκρουσης, με μόνο το 35% του πληθυσμού να έχει ανοσοποιηθεί», συμπληρώνει ο επιδημιολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας στη Γενεύη Antoine Flahault.

Eιδήσεις σήμερα

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago