Με τον ενταφιασμό της πράσινης μετάβασης από τον Τραμπ τα δεδομένα και οι προοπτικές αλλάζουν άρδην στον ενεργειακό τομέα, αναγκάζοντας την ΕΕ, κυβερνήσεις και ενεργειακούς ομίλους να επανεξετάσουν τους σχεδιασμούς τους.
Οι πολυεθνικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί ανασύρουν από τα συρτάρια τους παγωμένα projects ερευνών για νέα κοιτάσματα και αναζητούν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις σε εξόρυξη υδρογονανθράκων, η Κομισιόν θέτει υπό αναθεώρηση τους βασικούς άξονες της πολιτικής της για τις ΑΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί.
Εκτιμώντας ότι με τις επιλογές Τραμπ θα διαμορφωθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για επενδύσεις σε υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, το κυβερνητικό επιτελείο σπεύδει να αξιοποιήσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον διεθνών ομίλων. “Καμπανάκι αφύπνισης” ήταν η κίνηση της αμερικανικής Chevron, που εκδήλωσε επισήμως ενδιαφέρον για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως τα δυτικά της Κρήτης. Η περιοχή αυτή αποτελεί συνέχεια των θαλάσσιων οικοπέδων που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Exxonmobil – Helleniq Energy.
Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι ανάλογο ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί και από άλλλους ομίλους για απόκτηση δικαιωμάτων έρευνας-εκμετάλλευσης σε άλλες πετρελαιοπιθανές περιοχές. Ετοιμάζεται λοιπόν να προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμών, μόλις υπάρξουν απτές ενδείξεις ενδιαφέροντος.
Σε πρώτη φάση το πιθανότερο είναι να δοθούν άδειες για την επέκταση των περιοχών που παραχωρούνται πρός έρευνα στην Chevron. Η έκταση για την οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον ο αμερικανικός κολοσσός θεωρείται μικρή για τα μεγέθη του και αν ξεκινήσουν οι έρευνες θα χρειαστεί να επεκταθεί με συμπληρωματικές παραχωρήσεις.
Επισημααίνεται ότι το υπουργείο Ενέργειας έκανε αποδεκτό το αίτημα της αμερικανικής εταιρείας και δεσμεύθηκε ότι «θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας στην έκδοση απόφασης, που θα προβλέπει την ακριβή έκταση και την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, ενώ στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί και η χωρική επέκταση των ερευνών».
Κατά την εκτίμηση παραγόντων του κλάδου, αυτό το σημείο της ανακοίνωσης περί «χωρικής επέκτασης των ερευνών» αποτελεί έμμεση δέσμευση προς τη Chevron, το ενδιαφέρον της οποίας φαίνεται να επεκτείνεται πολύ πέραν των 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου.
Την εκτίμηση συμμερίζονται και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει ήδη άτυπες συζητήσεις με την Chevron γι αυτό το θέμα.
Η απόφαση της Chevron να προχωρήσει σε έρευνες στην Ελλάδα ερμηνεύεται ως “απάντησή” στη μεγάλη ανταγωνίστρια της Exxonmobil, που έχει εξασφαλίσει άδειες έρευνες -εκμετάλλευσης σε θαλάσσιες περιοχές κοντά στην Κρήτη.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…