Ενέργεια

Ο πρωθυπουργός προτείνει στην ΕΕ να… κόψει το «αόρατο χέρι της αγοράς» στην  ενέργεια – Θα το κάνει και στην Ελλάδα;

Ολες οι απαγορευμένες φράσεις για έναν γνήσιο φιλελεύθερο, πιστό της ελεύθερης αγοράς, σε ένα κείμενο 700 λέξεων: αυτό είναι η πρώτη εντύπωση που αναδύει η επιστολή Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με κοινοποίηση στους επιτρόπους Τίμερμανς και Σίμσον, που δημοσιεύτηκε στην Politico μαζί με συνοδευτικό άρθρο του Ελληνα πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ολίγον ως… μετά Χριστόν προφήτης, αφού έχει προηγηθεί η χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν που προτείνει για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία μεταξύ άλλων την επιβολή πλαφόν στις τιμές αερίου και την επανεξέταση του μηχανισμού τιμολόγησης του ρεύματος.  Εχει όμως ενδιαφέρον ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ να… κοπεί το αόρατο χέρι της αγοράς.

 «Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία έχει ουσιαστικά παρακάμψει τους φυσικούς μηχανισμούς διαμόρφωσης των τιμών», λέει ο πρωθυπουργός στο άρθρο του στο Politico, αποσιωπώντας το γεγονός ότι η ακραία διακύμανση του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub που τιμολογεί τον δείκτη TTF από τα 40 ευρώ τη μεγαβατώρα τον Αύγουστο στα 180 τον Δεκέμβριο καταγράφηκε πριν την κορύφωση της ουκρανικής κρίσης και με φόντο τη διένεξη, νομική και ουσιαστικά γεωπολιτική, για τον αγωγό Nord Stream 2. Δηλαδή τον υποθαλάσσιο αγωγό της Βαλτικής που έπειτα από 10 χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής ήταν έτοιμος το καλοκαίρι να διπλασιάσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Γερμανίας.

Πέραν αυτής της βολικής λαθροχειρίας έχε ενδιαφέρον ότι στην πρόταση «Εξι Σημείων» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναχαίτιση των ακραίων διακυμάνσεων στην χονδρική αγορά αερίου κυριαρχεί η λέξη «πλαφόν»: ανώτατο όριο στις τιμές με  «αναφορά στην υψηλότερη ιστορική τιμή φυσικού αερίου πριν από την κρίση» (αλήθεια, ποιο είναι το σημείο εκκίνησης της κρίσης;), όριο διακύμανσης στις τιμές του αερίου TTF (+/-10%), ανώτατο όριο κέρδους στις αγορές ενέργειας (5%), τιμές έκτακτης ανάγκης, συναλλαγές φυσικής παράδοσης (spot), ενίσχυση  συνεργασίας με την Κίνα (!) για φορτία LNG, «με ανώτατα όρια στο κόστος μεταφοράς για την αποτροπή της κερδοσκοπίας»!

Τόσα ανώτατα όρια και πλαφόν στις τιμές και στα περιθώρια κέρδους μαζεμένα έχουμε να δούμε και να ακούσουμε από την εποχή της ΕΣΣΔ! Επιτρέπονται τέτοια πράγματα από φιλελεύθερους ανθρώπους, πιστούς στην  ικανότητα των απελευθερωμένων αγορών να επιβάλλουν «δίκαιες, φυσικές τιμές;» Επιτρέπονται προφανώς, όταν νιώθουν ότι απειλούνται πολιτικά και οι ίδιοι από ένα κύμα ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων που σαρώνει όχι μόνο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και τις πολιτικές στηρίξεις ή ανοχές της κοινωνίας.

Ωστόσο, πέραν αυτού, η πρόταση 6 σημείων του πρωθυπουργού πέραν του ευρύτερου ευρωπαϊκού έχει ελληνικό ενδιαφέρον. Διότι προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: σκοπεύει η κυβέρνηση να επιβάλλει αντίστοιχα ανώτατα όρια τιμών και κέρδους και στην ελληνική αγορά ενέργειας; Σκοπεύει να παρέμβει στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας όπου κάθε μέρα καταγράφονται ενδείξεις ακραίας κερδοσκοπίας μεταξύ παραγωγών και πωλητών ρεύματος, με τις τιμές να διακυμαίνονται από 80 έως 600 ευρώ η μεγαβατώρα σε λίγες ώρες; Σκοπεύει να επιβάλει η κυβέρνηση στις ενεργειακές εταιρείες να αναδιανείμουν στους καναναλωτές τα «ουρανοκατέβατα υπερκέρδη» τους, όπως προτείνει η Κομισιόν; Σκοπεύει η κυβέρνηση να ελέγξει τις εταιρείες παροχής ρεύματος για τις τρελές ρήτρες αναπροσαρμογής, με τριπλάσιες και τετραπλάσιες χρεώσεις ρεύματος για την ίδια κατανάλωση που κάνουν τους καταναλωτές να παραληρούν; Σκοπεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλλάξει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και να διακόψει την εισαγωγή σε αυτό και του φυσικού αερίου, όπως είναι προγραμματισμένο; Σκοπεύει μήπως να επιβάλει πλαφόν στους ναύλους μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και πετρελαίου και όρια στα κέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών που πρωταγωνιστούν στην μεταφορά τους και κάνουν χρυσές δουλειές από τότε που άρχισε η απογείωση του αερίου;

Προσοχή, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής-πρότασης Μητσοτάκη τα ερωτήματα αυτά δεν είναι ρητορικά. Μάλλον θα κυνηγούν τον ίδιο και τους υπουργούς του για πολύ καιρό.

Διαβάστε επίσης:

Η ενεργειακή, οικονομική και υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Ο ενεργειακός πόλεμος δίνει τη χαριστική βολή στη παγκοσμιοποίηση – Ποιος θα τον πληρώσει ακριβότερα

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ήδη ηττημένος

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago