Κόσμος

Βιολογικά όπλα στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ γνωρίζουν την ύπαρξή τους

Κατά τη διάρκεια «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, η Ρωσία απέκτησε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα εργάζονταν για την ανάπτυξη συστατικών βιολογικών όπλων, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Tass. 

«Επιβεβαιώνουμε τα γεγονότα, που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, της έκτακτης εκκαθάρισης από το καθεστώς του Κιέβου από ίχνη του στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε από το Κίεβο με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ», σημειώθηκε στην ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέφρασε την «ανησυχία» ότι οι ρωσικές δυνάμεις ίσως προσπαθήσουν να «καταλάβουν» δομές έρευνας για «βιολογικά» όπλα στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας, και είμαστε πράγματι ανήσυχοι αυτό το διάστημα για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να αποπειραθούν να τις καταλάβουν», είπε η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, η Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.

«Συνεργαζόμαστε κατά συνέπεια με τους Ουκρανούς για τους τρόπους να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα υλικά που συνδέονται με αυτή την έρευνα να πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο τόνισε ότι η «ρωσική προπαγάνδα» μιλά περί υποτιθέμενου ουκρανικού «σχεδίου» να χρησιμοποιηθούν «βιολογικά όπλα στη χώρα σε συντονισμό με το NATO».

«Αν σημειωνόταν περιστατικό ή επίθεση με βιολογικό ή χημικό όπλο στην Ουκρανία, θα ήταν 100% καθαρό για εσάς πως δράστες ήταν οι Ρώσοι;» ρώτησε ο γερουσιαστής την αξιωματούχο.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου», και «αυτή είναι κλασική ρωσική τεχνική, να κατηγορούν άλλους για αυτό που έχουν σκοπό να κάνουν οι ίδιοι», τού απάντησε η Βικτόρια Νούλαντ.

«Λήφθηκαν έγγραφα από υπαλλήλους βιολογικών εργαστηρίων της Ουκρανίας σχετικά με την επείγουσα απόρριψη ιδιαίτερα επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών της πανώλης, του άνθρακα, της τουλαραιμίας, της χολέρας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, μιλάμε για την οδηγία του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας σχετικά με την ταχεία εξάλειψη των αποθηκευμένων αποθεμάτων επικίνδυνων παθογόνων, που αποστέλλονται σε όλα τα βιολογικά εργαστήρια. Αυτά τα υλικά βρίσκονται στη διαδικτυακή πύλη του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας», επισήμανε η Ζαχάροβα.

«Η ληφθείσα τεκμηρίωση αυτή τη στιγμή αναλύεται σχολαστικά από ειδικούς των στρατευμάτων Πυρηνικής, Χημικής και Βιολογικής Προστασίας. Ωστόσο, είναι ήδη δυνατό να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι τα εργαστήρια που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τα ρωσικά σύνορα εργάστηκαν για την ανάπτυξη συστατικών βιολογικών όπλων», πρόσθεσε.

Η επείγουσα απόρριψη ιδιαίτερα επικίνδυνων παθογόνων, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν απαραίτητη προκειμένου να αποτραπεί η αποκάλυψη γεγονότων παραβίασης του Άρθρου 1 της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ, είπε η Ζαχάροβα.

«Αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των καταγγελιών που έχουμε κάνει επανειλημμένα στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα σε σχέση με τη στρατιωτική βιολογική δραστηριότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη μετασοβιετική επικράτεια», σημείωσε.

«Προκειμένου να αμβλυνθούν αυτές οι ανησυχίες, εξετάζουμε τη δέσμευση μηχανισμών, που περιγράφονται στα άρθρα 5 και 6 της σύμβασης για τα βιολογικά όπλα, τα οποία ορίζουν ότι τα κράτη μέλη πρέπει να διαβουλεύονται μεταξύ τους για την επίλυση όλων των ζητημάτων που αφορούν τον στόχο της Σύμβασης ή την εφαρμογή των ρητρών της. και να συνεργαστούν για τη διερεύνηση κάθε πιθανής παραβίασης των υποχρεώσεων βάσει της Σύμβασης», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago