Κόσμος

Πόλεμος Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο πριν την τελική μάχη – Πλησιάζει φάλαγγα του ρωσικού στρατού

Δύο εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή (14η μέρα) και οι ρωσικές δυνάμεις , όπως φαίνεται είναι στην τελική ευθεία για να μπουν στο Κίεβο.

Η νύχτα στην Ουκρανική πρωτεύουσα ήταν σχετικά ήσυχη – σε σχέση με τα προηγούμενα βράδια – η ημέρα ωστόσο ξημέρωσε με αναφορές για συνεχείς βομβαρδισμούς στο Κίεβο.

Όπως ανέφερε το BBC, επικαλούμενο ρεπόρτερ που βρίσκονται στην ουκρανική πρωτεύουσα, μετά τις 6:00 ξεκίνησαν και πάλι οι εκρήξεις, τόσο στο Κίεβο, όσο και στις γύρω περιοχές ελάχιστες μόλις ώρες πριν τη νέα κατάπαυση πυρός, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ, αφού οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται με στόχο το Κίεβο.

Ήδη, δορυφορικές εικόνες δείχνουν φάλαγγα του ρωσικού στρατού λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη που προετοιμάζεται για την τελική έφοδο.

Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύθηκαν όταν το Πεντάγωνο των ΗΠΑ μίλησε για ρωσική κινητικότητα στην περιοχή της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, με μία φάλαγγα που προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά, όσο η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη
Η τρίτη φάλαγγα, που κατεβαίνει από τα βορειοανατολικά, εντάσσεται στις «προσπάθειες» της Μόσχας «να περικυκλώσει το Κίεβο και να το αναγκάσει να συνθηκολογήσει». «Καθώς δεν έχουν κάνει την πρόοδο που πιστεύαμε ότι ανέμεναν, αύξησαν τους βομβαρδισμούς στην πόλη με πυραύλους, ρουκέτες, βλήματα του πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα», πρόσθεσε αξιωματούχος της αμερικανικής Άμυνας.

Και πλεον είναι σαφές πλέον ότι η Ουκρανία μένει μόνη στρατιωτικά, με εξαίρεση μία μικρή βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες, απέναντι στη Ρωσία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει όλο και πιο άγριες κυρώσεις για την οικονομία της, ειδικά μετά το εμπάργκο που αποφάσισαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντμίρ Ζελένσκι φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί τα δυσμενή δεδομένα και απευθύνει πρόταση στη Μόσχα για συμβιβασμό, ενώ οι διπλωματικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται στο παρασκήνιο για την εξεύρεση μία διπλωματικής λύσης. Σήμερα συναντιούνται στην Αττάλεια οι υπουργοί εξωτερικών των δυο χωρών Λαβρόφ και Κουλέμπα με τον πήχη των προσδοκιών να είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Νέα κατάπαυση του πυρός στις 09:00

Στις καλές ειδήσεις της ημέρας είναι η έναρξη μίας νέας εκεχειρίας, που ανακοίνωσε η ρωσική ηγεσία για τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ για την απομάκρυνση των αμάχων από πόλεις που δέχονται επιθέσεις, όπως το Χάρκοβο, το Κίεβο, η Μαριούπολη και άλλες. Η Μόσχα απαίτησε να υπάρξει ουκρανική επιβεβαίωση γι’ αυτή την κίνηση.

Αργά τη νύχτα πάντως οι ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκαν με επιτυχία οι πρώτοι άμαχοι από την πόλη Σούμι, καθώς μία οχηματοπομπή 22 λεωφορείων έφθασε στην πόλη Πολτάβα.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση της Πολωνίας για παραχώρηση των ΜΙG-29

Σε στρατιωτικό επίπεδο πάντως η νέα άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην πρόταση της Πολωνίας να παραχωρήσει τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία με το μανδύα του ΝΑΤΟ
περιορίζει πλέον σημαντικά την αμυντική ικανότητα της χώρας, η οποία βρίσκεται στο έλεος της ρωσικής επέλασης, έστω κι αν αυτή γίνεται προκαλώντας τεράστιες απώλειες για τη Μόσχα και τον Πούτιν και σε οικονομικό επίπεδο.

Μάλιστα, το Πεντάγωνο, δια του εκπροσώπου Τύπου, Τζον Κέρμπι, χαρακτήρισε την εν λόγω πρόταση «μη βιώσιμη».

«Δεν θεωρούμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι βιώσιμη», ανέφερε ο Τζον Κέρμπι στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, κρίνοντας πως η προοπτική τα μαχητικά αυτά να απογειωθούν από βάση των ΗΠΑ και του NATO στη Γερμανία και να πετάξουν «μέσω εναερίου χώρου που διεκδικείται από τη Ρωσία στην Ουκρανία» θα ήγειρε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».

Στο μεταξύ, οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να κλιμακώσει την επίθεση στην Ουκρανία, παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες του και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω των διεθνών κυρώσεων, προειδοποιώντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες».

Διαβάστε επίσης:

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ήδη ηττημένος

Πόλεμος στο σαλόνι μας

Ο ενεργειακός πόλεμος δίνει τη χαριστική βολή στη παγκοσμιοποίηση – Ποιος θα τον πληρώσει ακριβότερα

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago