Κόσμος

12η ημέρα Πολέμου: Δεν άνοιξαν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται – «Τριμερή» των ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου

Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός μετά από ανακοινώσεις για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων αποδείχτηκαν μάλλον βιαστικές, αφού οι δύο πλευρές διαφώνησαν ακόμα και για αυτό το ζήτημα και ενώ σήμερα Δευτέρα είναι προγραμματισμένες νέες διμερείς συνομιλίες στην Λευκορωσία, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στις «κρίσιμες πόλεις» όπως το Χάρκοβο, ενώ στα δυτικά της χώρας συνεχίζεται το προσφυγικό ρεύμα.

Οι ρωσικοί όροι για να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο Reuters.
Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία έχει γνωστοποιήσει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να σταματήσει την «στρατιωτική επιχείρηση» αμέσως, εάν το Κίεβο έκανε αποδεκτούς αυτούς τους όρους.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Τριμερής σύνοδος Ουκρανίας, Τουρκίας και Ρωσίας στην Αττάλεια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι η τριμερής σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαρτίου. «Προσπαθήσαμε πολύ να φέρουμε κοντά και τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, ο Λαβρόφ είπε ότι ήταν έτοιμος να παραστεί στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Κουλέμπα, δήλωσε επίσης ότι θα παραστεί».

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι πλησιάζει η ώρα της μεγάλης ρωσικής επίθεσης με στόχο την κατάληψη του Κιέβου.

Η ουκρανική πλευρά απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.  Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σχεδόν 300.000 άμαχοι που είναι άμεση ανάγκη να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε νέο τηλεοπτικό μήνυμα του είπε ότι στην Ουκρανία κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης και κάλεσε τους δυτικούς ηγέτες να του στείλουν στρατιωτικά αεροσκάφη. Απαίτησε επίσης μποϊκοτάζ του ρωσικού πετρελαίου και των ρωσικών εξαγωγών, μια εξέλιξη που συζητείται μεν στη Δύση, αλλά θα επέφερε τρομερές συνέπειες όχι μόνο για την «εξαγωγό» Ρωσία αλλά και για τους αγοραστές της Δύσης. Την ιδέα στηρίζει ο Μπόρις Τζόνσον, αλλά και Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες.

Το ενδεχόμενο δυτικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο οδήγησε σε μεγάλη άνοδο της τιμής του σήμερα και στην πτώση των χρηματιστηρίων που ανησυχούν για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Η τιμή του βαρελιού μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας πλησίασε τα 140 δολάρια την Κυριακή το βράδυ, κοντά στο ιστορικό υψηλό των 147,5 δολαρίων που είχε φτάσει τον Ιούλιο του 2008.
Αφού έκλεισαν με πτώση από 4% ως 6% την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν και πάλι με πτώση σήμερα.
Περίπου στις 10:50 ώρα Ελλάδας η Φρανκφούρτη έχανε 4,48%, το Παρίσι 4,25%, το Μιλάνο 5,28% και το Λονδίνο 2,42%. Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση 2,94%, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2020.

Η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον τομέα ενέργειας της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία
Λόγω των ανησυχιών για ενδεχόμενα προβλήματα στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που παρέχει το 40% του αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF, έφτασε σε νέο ρεκόρ, στα 345 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Οι κυρώσεις στη Ρωσία δαγκώνουν»

Η ΕΕ ενήργησε γρήγορα και ενωμένα όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο Γερμανικό Ραδίοφωνο. Οι κυρώσεις θα «πλήξουν πραγματικά» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την οικονομία της Ρωσίας, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Οι κυρώσεις δαγκώνουν πολύ σκληρά. Η ρωσική οικονομία παραπαίει. Έχετε δει, για παράδειγμα, ότι ο πληθωρισμός εκρήγνυται. Τα επιτόκια αυξάνονται δραματικά. Το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Το χρηματιστήριο δεν είναι πλέον ανοιχτό. Αυτές είναι πραγματικά οδυνηρές κυρώσεις και πλήττουν τη Ρωσία στο πιο αδύναμο σημείο της και αυτό είναι η οικονομία της», τόνισε η φον ντερ Λάιεν χωρίς πάντως να επεκταθεί στην επόμενη μέρα και στο ποιο είναι τελικά το σχέδιο της ΕΕ, πέραν της οικονομικής «εξάντλησης» της Ρωσίας

Συνεχίζει την περιοδεία στην Ευρώπη ο Μπλίνκεν

Από τη Λιθουανία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί κάθε ίντσα εδάφους χώρας-μέλους.

Στις Βρυξέλλες οι «27» θα συζητήσουν σήμερα για την στρατηγική πυξίδα – την προσπάθεια της Ε.Ε. να διαμορφώσει μια συνεκτική στρατηγική άμυνας και ασφάλειας. Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τμήμα εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. με επικεφαλής τον Ζοζέπ Μπορέλ επικαιροποίησε το έγγραφο, που επικεντρώνεται στη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας.

Το αμυντικό πακέτο της ΕΕ, το οποίο αποσκοπεί στον καλύτερο συντονισμό και τη συγκέντρωση αμυντικών δαπανών και έργων σε κρίσιμους τομείς όπως η αεροδιαστημική, απέκτησε ξαφνικά ένα εντελώς νέο επίπεδο σημασίας. Το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής τους στις Βερσαλλίες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ισραηλινή μεσολάβηση για Ουκρανία: Μπορεί ο Μπένετ να πετύχει αποκλιμάκωση;

Σεργκέι Σοϊγκού: Ο αρχιστράτηγος του πολέμου στην Ουκρανία στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας αλλά και του Πούτιν

Η CIA προσπαθεί να μπει και να διαβάσει το μυαλό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ εκτιμά ότι ο πόλεμος θα κρατήσει ακόμα πολύ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago