Υγεία

Πλεύρης: Ερχεται τροπολογία για να φύγουν όσοι υγειονομικοί του ΕΣΥ δεν εμβολιαστούν

Την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει εκ των πραγμάτων εκτός ΕΣΥ όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, ανεξαρτήτως της πορείας της πανδημίας, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη.

Όπως είπε, «η θέση του υπουργού Υγείας, που την έχω εισηγηθεί στην κυβέρνηση, είναι ότι οι άνθρωποι που δεν θα εμβολιαστούν, δεν πρέπει να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» και πρόσθεσε ότι «κάποιος που αρνείται την επιστήμη του, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Οι υγειονομικοί ούτε θα επιστρέψουν στην εργασία τους, αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ούτε θα πάρουν αναλογικά χρήματα, ούτε θα αναγνωριστεί ο χρόνος αναστολής εργασίας τους, ως συντάξιμος χρόνος», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

«Έχουν την επιλογή να μην εμβολιαστούν αλλά αυτή την επιλογή, δεν είναι υποχρεωμένο να τη δεχθεί το ΕΣΥ και η πολιτεία. Είναι επιλογή που οι ίδιοι κάνουν. Οι ίδιοι επιλέγουν να μην παρέχουν υπηρεσίες, αφού δεν πάνε να εμβολιαστούν. Οι ίδιοι αναλαμβάνουν και τις συνέπειες», πρόσθεσε.

«Τελικά, πρέπει να αποφασίσουμε εδώ πέρα, αν θέλουμε το υγειονομικό προσωπικό να είναι εμβολιασμένο ή να μην είναι. Διότι όταν λέμε ότι θέλουμε το υγειονομικό προσωπικό να είναι εμβολιασμένο, αυτός που δεν εμβολιάζεται, θα πρέπει να έχει κάποιες κυρώσεις. Και η κύρωση δεν μπορεί να είναι να κάνει ένα τεστ και να επανέρχεται διότι ακριβώς, είναι ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται σε ευάλωτους χώρους».

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, «για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία, δεν τίθεται θέμα επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Όπως δίνουμε παρατάσεις στο επικουρικό προσωπικό, ακριβώς επειδή υπάρχει πανδημία, δεν θα επιστρέψουν αυτοί που δεν εμβολιάζονται».

Επίσης, είπε,  ότι το υπουργείο επεξεργάζεται διάταξη, και στις 31 Μαρτίου, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν, «ή θα παραταθεί η αναστολή, για όσο διαρκεί η πανδημία, ή θα υπάρξει διάταξη που θα ορίζει ως τυπικό προσόν, για να παρέχει κάποιος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ, τον εμβολιασμό, και συνεπώς, όποιος δεν εμβολιάζεται, δεν θα παραμείνει στο ΕΣΥ και οι θέσεις που θα αδειάσουν, θα προκηρυχθούν γι’ αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται τώρα ως επικουρικοί στο ΕΣΥ. Δεν είναι ριψάσπιδες, βρίσκονται στη μάχη, με ένα αλτρουισμό, απέναντι στην κοινωνία, και έχουν εμβολιαστεί και παρέχουν τις υπηρεσίες τους και είναι δίπλα στον πολίτη».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης είχε ζητήσει την άρση των διοικητικών μέτρων για όλους τους ανεμβολίαστους κατά της ασθένειας Covid-19.

Επισήμανε εκ προοιμίου ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια, και υποστηρίζει την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει ο εμβολιασμός των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων στις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, για την προστασία και των ίδιων και των περιθαλπομένων.

Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ της προσωποποιημένης και στοχευμένης ενημέρωσης όσων δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν, κατήγγειλε την επιμονή της κυβέρνησης στη διατήρηση του μέτρου της αναστολής, επισημαίνοντας ότι τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, ότι υπήρξαν κυβερνητικές παλινωδίες με «ξεχείλωμα» των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για τις ανάγκες των τουριστικών ομίλων, και ζήτησε να επανέλθουν άμεσα στην εργασία τους όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, με την πραγματοποίηση των αναγκαίων σε συχνότητα προληπτικών τεστ και να υπάρξει ουσιαστική και προσωποποιημένη συζήτηση μαζί τους, προκειμένου να εμβολιαστούν.

Επίσης, ζήτησε να καταβληθεί το τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που αντιστοιχεί στο χρόνο εργασίας τους, προτού τεθούν σε αναστολή εργασίας, να αναγνωριστεί ο χρόνος της αναστολής εργασίας, ως συντάξιμος χρόνος, και να καταργηθεί το μέτρο της οικονομικής ποινής στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago